REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune plačiai ir skandalingai išgarsėjusi sunkiais nusikaltimas kaltinamo Henriko Daktaro šeima kol kas negalės laisvai disponuoti jiems priklausančiu turtu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip penktadienio popietę nusprendė Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas Svajūnas Knizleris, atmesdamas Daktarų šeimos ir jų gynėjo Kristupo Ašmio skundą, praneša Apeliacinio teismo komunikacijos skyrius.

REKLAMA

Teismo posėdyje S. Knizleris išnagrinėjo asmenų, kurių nuosavybės teisė laikinai apribota – H. Daktaro artimųjų – žmonos Ramutės Daktarienės ir motinos Jadvygos Daktarienės skundus dėl Klaipėdos apygardos teismo šių metų vasario 25 d. nutarties, kuria buvo pratęstas laikino nuosavybės teisės apribojimo terminas kaltinamojo H. Daktaro ir jo artimųjų turtui.

Praėjusių metų pabaigoje pakaunėje esančią garsiąją Užliedžių piltaitę ketinusi išnuomoti Henos pravarde pagarsėjusio kauniečio žmona Ramutė Daktarienė ir jų gynėjas K. Ašmys teigia, anksčiau sprendimą dėl nuosavybės teisės panaudojimo paskelbęs Vilniaus apygardos teismas nutartyje nepagrįstai pratęsė jos turto areštą, nes jis visas pirktas už legalias pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors baudžiamosios bylos 66 tome yra pateiktos notarinės sutartys, patvirtinančios areštuotų žemės sklypų pirkimo kainas. Byloje yra kiti duomenys apie tai, kad gyvenamasis namas, esantis Užliedžių kaime, Kauno rajone, įgytas 1989-ųjų gegužę, kuris padovanotas brolio.  Kadangi tai giminės turtas, R. Daktarienė teigia 1995 m. lapkričio 21 d. su H. Daktaru sudariusi santuokinio gyvenimo metu įgyto turto dalybų sutartį, pagal kurią šis namas atiteko jai.

Taigi, keturių H. Daktaro vaikų motina R. Daktarienė mano, kad byloje nėra jokių duomenų, kad jos vyras nelegaliai gautas lėšas legalizavo per ją, nes nesutampa laikotarpiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ne kartą žiniasklaidoje skelbta, H. Daktaras yra įtariamas sunkiais nusikaltimais, kurie buvo padaryti Daktarų gaujos klestėjimo laikotarpiu 1993 - 2000 metais, iš kurių 1996 – 2000 ir 2005 – 2007 m. laikotarpiu jis atlikinėjo bausmę.

Henos žmonos manymu, iš aukščiau nurodytų aplinkybių matyti, kad visas areštuotas turtas yra įgytas 2007 – 2008 metais, turtas įgytas už jos aktyviais verslo veiksmais gautą legalų pelną.

Visa veikla yra ne vieną kartą tikrinta Kauno mokesčių inspekcijos pareigūnų, sumokėti visi mokesčiai.

REKLAMA

Apeliacinio teismo manymu, Klaipėdos apygardos teismas 2011 m. vasario 25 d. nutartimi pagrįstai pratęsė laikino nuosavybės teisės apribojimo terminą, J. Daktarienei ir R. Daktarienei priklausančiam, nutartyje nurodytam, turtui.

Iš apeliaciniam teismui pateiktos baudžiamosios bylos medžiagos matyti, kad Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje, be kitų asmenų, kaltinimai pareikšti ir pačiam Henai.

Verta pastebėti, kad nutartyje teigiama, jog pats kaltinamasis H. Daktaras iš esmės turto neturi, tačiau byloje surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad visas inkriminuotų nusikalstamų veikų metu galimai gautas lėšas kaltinamasis H. Daktaras galėjo legalizuoti savo sutuoktinės, motinos bei kitų asmenų pagalba, turtą registruodamas jų vardu. Todėl kolegijos manymu, Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislav Tuliševskij ikiteisminio tyrimo metu priėmė pagrįstą ir teisėtą 2009 m. vasario 26 d. nutarimą laikinai apriboti H. Daktaro motinos bei jo sutuoktinės nuosavybės teisę į jų vardu registruotą turtą, nes yra pagrindas manyti, jog šis turtas, nors ir registruotas ne Henos vardu, tačiau faktinis jo savininkas yra būtent kaltinamasis.

REKLAMA

Apeliacinės instancijos teismas daro išvadą, jog H. Daktaro moterų nuosavybės teisė laikinai apribota pagrįstai ir teisėtai bei nėra pagrindų, leidžiančių panaikinti šią procesinę prievartos priemonę. Todėl apygardos teismas pagrįstai pratęsė laikino nuosavybės teisės apribojimo terminą J. Daktarienės ir R. Daktarienės turtui, nurodytam skundžiamoje nutartyje.

Balsas.lt primena, kad pernai pasirodžius portalo Balsas.lt žurnalisto Dailiaus Dargio knygai „Tikroji Daktarų istorija“, Daktarų giminės atstovai suskubo kreiptis į teismą, kad šis uždraustų knygos pasirodymą bei platinimą, tačiau tokius jų veiksmus teismas įvertino objektyviai ir jų prašymai buvo atmesti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, jog Daktarai terorizuodami ir tampydami po teismus knygos „Tikroji Daktarų istorija“ autorių D. Dargį siekia prisiteisti apvalią kompensaciją, tačiau realu, kad tokioms jų keistoms svajonėms nebus lemta išsipildyti.

Nepaisant Daktarų atakų, „Tikroji Daktarų istorija“ sulaukė milžiniško skaitytojų susidomėjimo. Pirmoji apie lietuvišką mafiją pasakojanti knyga sulaukė gerų atsiliepimų ne tik iš Lietuvoje, bet ir Anglijoje  bei Airijoje gyvenačių lietuvių emigrantų.

Dar iki šių metų vasaros Klaipėdos apygardos teisme turėtų prasidėti senų Daktarų gaujos nusikaltimų bylų teismo procesas. Daugelis ilgamečių teisėsaugininkų mano, kad H. Daktarui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų