REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar po pietų Japonijoje vėl drebėjo žemė, tačiau bebaimiai inžinieriai dar kaunasi su radioaktyviuoju priešu.

REKLAMA
REKLAMA

JAV geologijos tarnybos duomenimis, žemės drebėjimo epicentras buvo už 172 km į pietryčius nuo Ivakio miesto, o židinys - 30,3 km gylyje po Ramiojo vandenyno dugnu.

REKLAMA

Didžiausias smūgis siekė apie 6 balus pagal Richterio skalę, jį lydėjo dar apie 10 Žemės plutos virpesių, silpnesnių nei 5 balai.

Didžiausia naujiena vakar pasauliui tapo paviešinti elektroniniai laiškai, kuriuos parašė avarijos ištiktoje Fukušimos elektrinėje dirbantis japonų inžinierius.

Žmogus, kuris žino, jog cunamis nuplovė jo namus ir tėvus, pasakojo apie psichologiškai nepakeliamas sąlygas mirtimi alsuojančioje elektrinėje, be atokvėpio ir miego praleistas dvi savaites bandant ataušinti kaistantį reaktorių bei pasiryžimą savo darbą atlikti iki galo.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu elektrinės operatorė TEPCO paskelbė, kad stabdys keturis Fukušimos reaktorius, o dėl dar dviejų likimo dar vyksta konsultacijos.

Avarinius reaktorius ketinama apdengti specialaus audinio gaubtais, kurie turėtų sulaikyti radioaktyviąsias daleles. Prieš tai probleminių reaktorių pastatus planuojama apipurkšti specialiais dažais, kurie taip pat sumažins radioaktyviųjų medžiagų nuotėkį.

Radioaktyvaus jodo 131 izotopų kiekis jūros vandenyje prie avarinės Fukušimos 1-osios atominės elektrinės viršijo šalies įstatymų nustatytą didžiausią leistiną normą jau 3355 kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonijos nacionalinė atominio ir pramoninio saugumo agentūra tokius matavimus atliko užvakar prie išeinamųjų filtrų pietinėje jėgainės pusėje, per kuriuos jūros vanduo normaliu režimu patenka į reaktorių turbinų sales ir aušina jų uždaras cirkuliacines sistemas. Jodo izotopų jūroje daugėja dėl radioaktyvaus vandens nuotėkio iš reaktorių.

Ilgai viešumoje nesirodęs branduolines elektrines eksploatuojančios bendrovės TEPCO prezidentas 66 metų Masataka Šimidzu (Masataka Shimizu) trečiadienį buvo paguldytas į ligoninę dėl padidėjusio kraujospūdžio. Anksčiau buvo pasklidę gandų, kad jis atsistatydino.

Julius Girdvainis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų