REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kultūros ministerija ketvirtadienį paskelbė vidaus audito Nacionaliniame dramos teatre (NDT) rezultatus. Audito metu buvo atliktas įstaigos vidaus kontrolės vertinimas turto naudojimo požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA

Analizuojant patikėjimo teise valdomų patalpų nuomą nustatyta, kad buvo nepaisyta kai kurių teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų ir sudarytos sąlygos nemokamai naudotis dalimi patalpų, todėl teatrui nuo 2006 metų padaryta žala apie 111 tūkst. litų. Kartu su išnuomotomis patalpomis perduota ir dalis įstaigai priklausančio turto, tačiau nuomos mokestis už minėtąjį turtą bendrovei nenustatytas.

REKLAMA

Nuomojant patalpas trumpalaikiams renginiams taip pat pastebėti neatitikimai ‒ 2010 m. šešis kartus išnuomotos patalpos taikant mažesnius įkainius nei teatre buvo nustatyta skaičiuojant pagal teisės aktų reikalavimus, todėl įstaiga negavo apie 9 tūkst. litų pajamų.

Vertinant lėšų, skirtų patalpų remontui, naudojimą 2010 m. paaiškėjo, kad rangovas, vykdęs remonto darbus, pasirinktas grubiai pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus (bendrovės siūlymai neatitiko įstaigos pirkimo dokumentuose nustatytų sąlygų dėl darbo apimties). Be to, paaiškėjo, kad rangovui buvo užmokėta ir už tuos darbus, kurių jis faktiškai neatliko arba atliko mažesne apimtimi (nepagrįstai išleista apie 30 tūkst. litų). Dėl galimai sąmoningai netinkamai įformintų kai kurių darbų apimčių sutartyje nebuvo galimybės įvertinti realaus 85,5 tūkst. litų vertės darbų pagrįstumo.

REKLAMA
REKLAMA

Audito metu nustatyti pažeidimai naudojant autotransportą. „Įstaigos vadovas neužtikrino, kad būtų vykdomi su minėta sritimi susiję kultūros ministro įpareigojimai, naudotasi didesniu tarnybinių automobilių skaičiumi nei leista, automobiliams nepagrįstai padidintos degalų sunaudojimo bazinės normos, kai kuriais atvejais automobiliais naudotasi nepagrįstoms kelionėms į kitus miestus, po Vilnių „tarnybiniais reikalais“ kai kuriomis dienomis nuvažiuota nuo 90 iki 266 km per dieną, kas leidžia įtarti, kad transportas buvo naudotas ir asmeninėms reikmėms“, ‒ rašoma auditorių išvadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nustatyta įvairių kitų vidaus kontrolės (įskaitant finansų kontrolę) trūkumų, rodančių, kad nebuvo užtikrintas viešas interesas racionaliai ir taupiai naudoti valstybės turtą.

Praėjusių metų pabaigoje teatre atlikus operatyvų auditą, kultūros ministras Arūnas Gelūnas yra sakęs, kad buvęs NDT vadovas Adolfas Večerskis turės atlyginti neteisėtais veiksmais teatrui padarytą žalą, kurią iš kaltųjų išieškoti turėsiąs naujasis NDT generalinis direktorius Martynas Budraitis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nagrinėja A. Večerskio skundą, kuriuo buvęs teatro vadovas prašo pripažinti 2010 m. spalio 26 d. įvykusio konkurso Lietuvos nacionalinio dramos teatro generalinio direktoriaus pareigoms užimti rezultatus neteisėtais ir juos panaikinti.

REKLAMA

Kultūros ministerija teigia pasielgusi visiškai pagrįstai, neleisdama buvusiam NDT generaliniam direktoriui A. Večerskiui dalyvauti konkurse į šias pareigas supainiojus viešuosius ir privačius interesus. Kultūros ministerija prašo bylą nutraukti kaip nepriskirtiną administracinių teismų kompetencijai, o jeigu teismas nuspręstų bylą nagrinėti iš esmės ‒ atmesti skundą kaip nepagrįstą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendimą šioje administracinėje byloje numato skelbti balandžio 1 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų