REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsižvelgdama į bendruomenių poreikius, Švietimo ir mokslo ministerija pakeitė klasių komplektavimo tvarką. Vyriausybė pritarė pateiktam projektui dėl „Dėl Bendrojo lavinimo, specialiojo ugdymo, profesinio mokymo mokyklų, pagalbą mokiniui, mokytojui ir mokyklai teikiančių įstaigų steigimo, reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo kriterijų sąrašo patvirtinimo“ pakeitimo.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, savivaldybėms bus suteikiama daugiau teisių sudaryti mokinių klases priklausomai nuo vietovės specifikos,  gyventojų tautinės sudėties, o svarbiausia – įtvirtinama nuostata - kuo mažesnis vaikas, tuo arčiau mokykla. Tai sudaro  prielaidas išsaugoti mažas mokyklas kaimiškuose regionuose.

REKLAMA

Kai gyvenvietėje ar rajono centre yra dvi ar trys bendrojo lavinimo mokyklos skirtingomis mokomosiomis kalbomis (valstybine lietuvių kalba, tautinės mažumos kalba) arba mokyklose, kuriose mokoma 2–3 mokomosiomis kalbomis, yra numatyta galimybė išlaikyti vienuoliktas klases su mažesniu mokinių skaičiumi. Privalomas mokinių skaičius mažinamas nuo 15 iki 12.

Jeigu mokykla yra atokioje vietovėje, tokiai mokymo įstaigai nebebus nustatomas mokinių skaičiaus vidurkis bendrojo lavinimo klasių komplektuose. Savivaldybės galės priimti lankstesnius sprendimus dėl klasių dydžio, o  tokių mažų mokyklų išlaikymui skirti lėšų iš  tos krepšelių dalies, kurią  perskirsto pačios savivaldybės.

Mokyklų steigėjams suteikiama teisė lanksčiau sudaryti jungtines klases. Atsisakoma nuostatos jungti tik tas klases, kuriose nėra 10 mokinių. Pagal pradinio ugdymo programą  galės būti jungiamos dvi klasės, jei jungtinėje klasėje  yra  ne daugiau kaip 18  mokinių, trys klasės – ne daugiau kaip 15, pagal pagrindinio ugdymo programą (5–8 klasės) galės būti jungiamos dvi klasės,  jei jungtinėje klasėje yra ne daugiau kaip 18 mokinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų