REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Situacija, susijusi su „japoniškuoju Černobyliu“ rutuliojasi pagal blogiausią scenarijų: radioaktyvūs teršalai iš Fukušimos atominės jėgainės jau užfiksuoti Tolimuosiuose Rytuose. Kovo 26-29 d. stotyje „Sadgorod“, Primorėje, atlikus oro mėginių tyrimus nustatyta radioaktyviojo izotopo jodo-131 pėdsakų, pranešė sinoptikai. Apie tai skelbia tinklalapis utro.ru.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pagrindo panikuoti kol kas nėra. Kaip pareiškė vietos hidrometeorologijos tarnybos viršininkas Borisas Kubajus, medžiagos koncentracija yra daugiau nei 100 kartų mažesnė už leistiną lygį, todėl ji kol kas nekelia pavojaus žmogaus sveikatai. Be to, ištirti mėginiai taip pat rodo, kad radioizotopo koncentracija palaipsniui mažėja. Šiuo metu renkami kovo 29-30 d. paros oro mėginiai. Tyrimų rezultatai bus paskelbti iškart juos užbaigus.

REKLAMA

Jodo-131 užfiksavimas greičiausiai yra susijęs su avarija Japonijos Fukušimos atominėje jėgainėje, kurią sukėlė žemės drebėjimas ir jį lydėjęs cunamis. Buvo pažeistos kelios Japonijos atominės jėgainės, labiausiai nukentėjo Fukušimos jėgainė. Joje buvo sutrikdytas reaktorių aušinimo sistemos darbas. Dėl to jėgainėje nugriaudėjo keli sprogimai, užfiksuotas radiacijos nuotėkis.

Jodo-131 pėdsakų aptikta maisto produktuose, dirvoje ir vandenyje keliose Japonijos provincijose. Jų aptikta ir Honkonge, Kinijoje, Havajuose ir Škotijoje. Pastarojoje radioaktyviųjų jodo-131 izotopų pėdsakų kiekis labai mažas ir nekelia pavojas sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Tokijas patvirtino, kad iškart trijuose Fukušimos reaktoriuose pažeisti kuro strypai. Apie tai praneša Japonijos branduolinio saugumo agentūra. Problemų dėl kuro strypų nustatyta pirmajame, antrajame ir trečiajame reaktoriuose. Kiek anksčiau Japonijos valdžia skelbė apie kuro išsilydymą tik antrajame reaktoriuje.

Antradienį Japonijos ministras pirmininkas Naoto Kanas pareiškė, kad valstybėje paskelbtas maksimalus pavojaus lygis dėl sutrikusios veiklos Fukušimos branduolinėje jėgainėje. Branduoliniuose įrenginiuose, žemėje, buvo rasta plutonio, o labai radioaktyvus vanduo nutekėjo iš reaktoriaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonija: jūros vandenyje prie Fukušimos AE smarkiai padaugėjo jodo 131 izotopų

Radioaktyvaus jodo 131 izotopų kiekis jūros vandenyje prie avarinės Fukušimos 1-osios atominės elektrinės viršijo šalies įstatymų nustatytą didžiausią leistiną normą 3 tūkstančius 355 kartus.

Tai trečiadienį per spaudos konferenciją Tokijuje pranešė Japonijos nacionalinės atominio ir pramoninio saugumo agentūros atstovas.

Jis rėmėsi matavimais, atliktais kovo 29 d. prie išeinamųjų filtrų pietinėje jėgainės pusėje, per kuriuos jūros vanduo normaliu režimu patenka į reaktorių turbinų sales ir aušina jų uždaras cirkuliacines sistemas.

Manoma, kad jodo izotopų jūroje daugėja dėl radioaktyvaus vandens nuotėkio iš reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų