REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Jungtinėms Tautoms paskelbus Libiją neskraidymo zona, tarptautinės pajėgos pademonstravo karinį pasirengimą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš daugiau nei savaitę prasidėjusia tarptautine misija ,,Aušros odisėja" siekiama stabilizuoti padėtį Libijoje, išvengiant aukų. Nesustojantys sąjungininkų anskrydžiai į orą jau paleido šimtus raketų ir... šimtus milijonų JAV dolerių.

REKLAMA

M. Gaddafio nevers

Nepaisydamos Libijos diktatoriaus Muamaro Gaddafio represijų, tarptautinės koalicijos pajėgos teigia, kad nukauti jį būtų klaida.

„Manau, visiems aišku, kad Libijos liaudžiai bus geriau be M. Gaddafio, bet šį klausimą turi spręsti patys libiai. Jie turės šią galimybę, jei Vyriausybė nevykdys represijų“, – „Interfax“ sakė JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

Iš atakuojančių valstybių pajėgumų matyti, kad antskrydžiai tikslą sunaikinti strateginius objektus turėtų pasiekti greitai – per pirmąsias dienas jų sunaikinta daugiau pusė. Tai leido patruliuojantiems naikintuvams išplėsti teritoriją, virš kurios bus užtikrinama neskraidymo zona.

REKLAMA
REKLAMA

Priklausys nuo krypties

Karališkojo jungtinių pajėgų instituto, esančio Didžiojoje Britanijoje, analitikas Malcolmas Chalmersas BBC teigė, kad įsibėgėjančio konflikto išlaidos augs priklausomai nuo to, kokia kryptimi plėtosis įvykiai Libijoje.

,,Jei operacija užtruks kelias savaites ar mėnesius, galima kalbėti apie santykinai mažas išlaidas. Pavyzdžiui, karas Afganistane per metus kainuoja 6,5 mlrd. JAV dolerių, – skaičiavo analitikas. – Oro antskrydžiai Libijoje sąjungininkams kainuos bent kelis šimtus milijonų, o kaina dar išaugs, jei karo veiksmai bus perkelti į sausumą."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelsis į sausumą?

Tokia konflikto kryptis tikėtina, nes pats M. Gaddafis pranašauja ilgą karą, ragindamas prisidėti ir kitas arabų valstybes. Diktatoriaus pajėgoms ir vietos sukilėliams patekus į aklavietę, tarptautinės pajėgos galės juos suvaldyti nebent sausumoje.

M. Chalmersas priminė 1999 metų konfliktą Serbijoje, kai NATO antskrydžiai buvo neefektyvūs ir ardė infrastruktūrą.

Specialistų teigimu, išvengti didesnių išlaidų leistų tik greita karinė misija. ,,Išlaidos nėra pagrindinis konflikto aspektas, svarbu jį kuo skubiau išspręsti", – teigė M. Chalmersas.

REKLAMA

Skaičiuoja milijonus

JAV viceadmirolas Billas Gortney Pentagone pareiškė, kad į Libiją paleista 110 raketų ,,Tomahawk". Jis teigė, jog tai tik pirma operacijos fazė. Pirmosios paleistos raketos JAV kainavo apie 112 mln. dolerių.

Neskraidymo zonoje taip pat patruliavo ,,Tornado" naikintuvai. Vienam šio lėktuvo skrydžiui išleidžiama apie 50 tūkst. dolerių vien kurui. Vieno tokio naikintuvo vertė – apie 80 mln. dolerių.

Skaičiuojama, kad pirmoji konflikto savaitė kainuos 400 mln. – 800 mln. dolerių. Pasak JAV CSBA analitikų centro, tai tik pirmosios savaitės išlaidos. Manoma, kad konfliktui tęsiantis jos kas savaitę sieks iki 100 mln. dolerių.

Ingrida Mačiulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų