REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kataro universiteto mokslininkai sugalvojo, kaip apsaugoti šalyje vyksiančio Pasaulio futbolo čempionato žiūrovus nuo kaitros.

REKLAMA
REKLAMA

2022 metais šioje šalyje vyks Pasaulio futbolo čempionatas, ir nors iki jo dar daugybė laiko, aišku tik viena, kad klimatas per tiek metų tikrai nepasikeis.  Vidutinė birželio mėnesio temperatūra Katare yra 50 laipsnių pagal Celsijų šešėlyje. Akivaizdu, kad, spiginant saulei, prie tokios kaitros nepratusiems svečiams iš kitų pasaulio šalių Kataro futbolo stadionuose gali kilti rimtas pavojus sveikatai ir net gyvybei.

REKLAMA

Šalies valdžiai į pagalbą atėjo Kataro universiteto specialistai: jie pranešė pradėję kurti milžinišką skraidantį robotą, kurio paskirtis – tapti dirbtiniu debesimi ir visos dienos metu užstoti nuo kepinančios saulės stadionų tribūnas.  Kataro universiteto Mechanikos ir pramonės fakulteto vadovo Saudo Abdul Ghani teigimu, tokių dirbtinių debesų pagrindas bus gaminamas iš superlengvo anglies pluošto, o juos ore laikys keliamoji helio dujomis pripildytų  balionų jėga. Debesį valdys keturi saulės energiją naudojantys elektros varikliai. Saulei judant dangaus skliautu tokie dirbtiniai debesys manevruos taip, kad šešėlis visą laiką dengtų stadionus.

Pasak mokslininkų, vieno tokio dirbtinio debesies kaina Katarui tikrai „įkandama": jis kainuos apie 0,5 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų