REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar visą dieną Baltijos jūros ant kranto Smiltynėje išmestas tonas negyvos žuvies rinko ne tik pusšimtis darbo biržos kiemsargiais įdarbintų uostamiesčio bedarbių, bet ir garbingo amžiaus klaipėdiečiai. Pastarieji tikino nugaišusius brėtlingius panaudosiantys ne maistui, o pomidorams tręšti.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug 14 tonų trečiadienį ir ketvirtadienį jūros išplautų negyvų brėtlingių vakar atsidūrė Rietavo UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ utilizavimo įmonėje. Pastaroji pati pasisiūlė pasiimti žuvį savo lėšomis, tik paprašė valymo darbus organizavusios Klaipėdos miesto savivaldybės pagalbos ją surenkant ir sukraunant į įmonės transportą.

REKLAMA

Vakar ryte keltais į Smiltynę persikėlė pusšimtis uostamiesčio kiemsargių ir gatvių valytojų – bedarbių, kurie vienoje daugiabučius namus administruojančioje bendrovėje įdarbinti per darbo biržą.

Kartu su Klaipėdos paplūdimius prižiūrinčia bendrove „Švaros diena“ jie visą dieną, ginkluoti kastuvais bei grėbliais, valė apie pustrečio kilometro pakrantės ruožą – rinko jį nuklojusius brėtlingius ir krovė juos į šiukšlių maišus.

REKLAMA
REKLAMA

Tvarkytojų teigimu, šis darbas nelengvas, tad per keletą valandų pavyko išvalyti apie kilometrą paplūdimio. Buvo svarstyta, kad jį gali tekti pratęsti ir šiandien, tačiau žuvis surinkta iki vakar vakaro.

Žuvis rinkę tvarkytojai nesikuklino jos pasiimti ir sau. Kaip ir apie dešimt specialiai į pajūrį atvykusių pagyvenusių klaipėdiečių. Paklausti, ar žino, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai perspėja jos nevartoti maistui, žmonės tikino, jog kritusią žuvį panaudos daržovėms auginti – tręšti pomidorų daigams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, miesto biudžetui šio įvykio padarinių likvidavimas beveik nekainuos. Namų valdos bendrovės vadovai patikino, kad už kiemsargių darbą jie atlygio neprašys, o „Švaros dienai“ teks sumokėti tik kelis tūkstančius litų.

Surinkta žuvis iš Rietavo bus išvežta į Latvijoje veikiančią jos perdirbimo įmonę. Negyvi brėtlingiai joje virs žuvies miltais bei taukais ir bus panaudoti gaminant pašarus.

Anot Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Jūros aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Raimondo Šatkausko, šio įvykio priežastys vis dar nustatinėjamos. Tačiau vis įtikimesnė atrodo versija, kad tonos negyvų brėtlingių į jūrą pateko ar buvo specialiai išmestos iš kokio nors žvejybinio laivo. Išskyrus Smiltynę, niekur daugiau į krantą išmestų žuvų neaptikta.

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų