REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Libano sostinė Beirutas atrodo šviesmečius nutolęs nuo Vidurio Rytų, apie kuriuos kas dieną skalambija didžiųjų pasaulio dienraščių antraštės. Ši valstybė po Vyriausybės griūties vis dar mėgina išsirinkti naują ministrą pirmininką, bet tai – tik juokų darbas šiai karą ne taip seniai išgyvenusiai šaliai. Po 2006 m. Izraelio bombardavimų į Libano sostinę sugrįžo taikos ir ramybės periodas.

REKLAMA
REKLAMA

Pabudęs naujam gyvenimui

Naujai atstatytame miesto centre sklando prisikėlimo nuotaika: nuo spindinčių baseinų ant prašmatnių viešbučių stogų iki naujutėlaičio prekybos centro „Souks“. Miestui, kuriame prieš kelerius metus dar nebuvo nė vieno „Starbucks“, tai protu sunkiai suvokiamas virsmas. Beiruto centras buvo pervadintas „Solidere“ pagal kompaniją, kuri nugriovė kulkų suraižytus pastatus. Tiesa, kai kurie vietos gyventojai skundėsi, kad taip Beirutas neteko savo paveldo ir parsidavė komercijai.

REKLAMA

Štai subombarduotas viešbutis „Holiday Inn“ vis dar stovi it koks pilietinio karo paminklas, kaip istorinius reliktus planuojama palikti ir kai kuriuos kitus pastatus.

Sunaikinimo pavyko išvengti ir aplamdytiems XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio „Mercedes“ taksi automobiliams. Šie seni velniai zuja naujomis miesto gatvėmis pirmyn atgal, dažnai nepaisydami eismo taisyklių, naujų kelio ženklų, greičio apribojimų ir šviesoforo signalų. Eismas Beirute – vienas keisčiausių dalykų, visai nederantis su arabišku svetingumu, Žydrosios pakrantės prabanga ir visais kitais civilizacijos pasiekimais.

REKLAMA
REKLAMA

Pavasaris – geriausias laikas aplankyti legendinius šio miesto klubus po atviru dangumi ir pasimėgauti saulės voniomis ant patogių paplūdimio gultų. Pakrantėje artimoje ateityje planuojama įkurdinti didžiulį naują parką „Atleidimo sodas“ ir privatų uostą. Žalioji erdvė nusidrieks palei buvusią Žaliąją liniją, jungiančią gražiausias Beiruto mečetes, bažnyčias ir romėnų griuvėsius.

Neaplenkite...

...Solidere rajono. Nepriekaištingai renovuotas miesto centras – puiki vieta šiek tiek pasivaikščioti ir įkvėpti naujojo Beiruto oro. Leiskitės į ekskursiją gatvelėmis nuo Place de l'Etoile aikštės, užsukite į bažnyčias, mečetes, romėnų pirtis, stabtelėkite paryžietiško stiliaus kavinukėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

...Nacionalinio muziejaus. Tarp svarbiausių šio muziejaus archeologinių brangenybių kolekcijos eksponatų yra: idealiai išsaugotų romėnų mozaikų; neįtikėtinai tikroviškų Bronzos amžiaus gyvūnų figūrų iš dramblio kaulo; marmurinių cherubinų skulptūrų, datuojamų 5 a. pr. Kr.; 7 a. pr. Kr. terakotinė laidotuvių kaukė. Verta pasižiūrėti ir kas valandą rodomo filmo, pasakojančio apie tai, kaip po karo atgimė šis muziejus.

...Ekskursijos po Beirutą. Vaikštinėti po Beirutą pėsčiomis – gana neįprasta. Tačiau šios ekskursijos metu išvysite daugybę įdomių dalykų: pilietinio karo žaizdas, romėnų griuvėsius, naujuosius Beiruto pastatus, be to, aplankysite madingiausias šio miesto kavines!

REKLAMA

...Beiruto meno centro. Buvęs sandėlis industriniame Jisr el-Wati rajone jau tapo vietos ir tarptautinių šiuolaikinio meno parodų centru. Ir tai vos per dvejus metus. Pasižvalgę po per du aukštus išsidėsčiusią galeriją užsukite ir į knygyną, kuriame rasite daugybę skaitinių, muzikos, meno kūrinių, fotografijų, menininkų biografijų.

...„Le Corniche“. Tai, kas Beirute labiausiai primena parką, mat žaliųjų erdvių čia tikrai nėra daug. Pasivaikščiokite šia palei jūrą nusidriekusia alėja leidžiantis saulei. Išgerkite kavos ir niekur neskubėdami stebėkite žmones. Laikas tikrai neprailgs.

REKLAMA

...„Byblos“. Tai savotiškas kurortas pačiame Beirute su žavingais žvejų uosteliais, pilimi, romėnų šventovėmis ir finikiečių griuvėsiais. Daugybė retų artefaktų, kuriuos šiandien galima apžiūrėti Beiruto nacionaliniame muziejuje, buvo rasti būtent šioje vietoje.

...„Ayyam“. Kai kas pasakytų, kad būtent ši komercinė galerija, turinti padalinius Sirijoje, Dubajuje ir Kaire, pastūmėjo Vidurio Rytų meną į tarptautinę rinką. Net jei nesate turtuolis, čia būsite sutiktas svetingai ir tikrai turėsite, kur paganyti akis. Galerijoje „Ayyam“ pristatomi geriausių šiuolaikinių fotografų, dailininkų ir skulptorių darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

...„Starch“. Šis „butikas“, įsikūręs nedidelių madingų parduotuvėlių rajone Saifi Village, kasmet išrenka septynis dizainerius, kuriems suteikiama galimybė čia pristatyti savo kolekcijas. „Starch“ taip pat rasite papuošalų ir aksesuarų. Be to, kasmet šią parduotuvę dekoruoja vis kitas jaunasis dizaineris, tad pasižvalgyti tikrai yra į ką.

...Katedros kriptų muziejaus. Po žeme įrengtame nedideliame muziejuje eksponuojami aštuoni miesto archeologiniai sluoksniai – nuo Helenizmo iki Osmanų imperijos. Viduje taip pat išvysite šešių bažnyčių liekanas, smiltainio antkapius, XVIII a. freskas, romėnų kelio liekanas ir kitas įdomybes.

...„Basma“. Tai tikra „močiutės virtuvė“, įsikūrusi kiek kičiniame libanietiško stiliaus pastate. Tačiau maistas čia – dieviškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų