REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelmės rajono mokyklos susiveža beveik pusę visų mokinių. Vežiojimui per metus reikia beveik milijono litų. Už tokią sumą išlaikoma viena pagrindinė mokykla. Smarkiai pabrangus kurui, mokinių kelionė į mokyklą dar labiau brangsta. O neūkiškumo, kai į tą patį kaimą atvažiuoja net kelių mokyklų autobusai, dar yra. Ar ne laikas pagalvoti apie alternatyvas?

REKLAMA
REKLAMA

Sąskaita už degalus išaugo

Į Tytuvėnų S.Romerienės gimnaziją vežiojami 176 mokiniai. 140 mokinių gimnaziją pasiekia maršrutiniais autobusais, 36 – mokykliniu geltonuoju autobusiuku.

REKLAMA

Pernai Kelmės autobusų parkas už kilometrą imdavo po 26 centus. Šiemet kelionė pabrango iki 31 cento už kilometrą. Už vasario mėnesį mokykla iš Kelmės autobusų parko ir „Busturo“ už mokinių vežiojimą gavo 10371 lito sąskaitą. Pernai sąskaita už vasarį buvo pusantro tūkstančio mažesnė.

Išaugo ir sąskaita už degalus, kuriuos perka mokykliniam autobusiukui. Pernai degalams per vasario mėnesį išleista 1145 litai, šiemet – 1700 litų. Taigi, aritmetika aiški. Mokinių vežiojimas gimnazijai brangsta maždaug pora tūkstančių litų per mėnesį. Per visus mokslo metus susidarys beveik dvidešimt tūkstančių.

REKLAMA
REKLAMA

Gimnazijoje atlikta analizė. Paaiškėjo, jog pigiausia mokinius vežioti geltonuoju autobusiuku. Kilometro kaina išeina tik 16 centų. Tačiau vienu autobusiuku iš kelių skirtingų krypčių beveik poros šimtų mokinių nebūtų įmanoma susivežti. Reikėtų bent jau antro autobusiuko. O patogiausia būtų turint tris.

Geltonasis autobusiukas užsidirba detalėms

Į Kelmės „Kražantės“ pagrindinę mokyklą važinėja 120 mokinių. Pusė maršrutiniais autobusais. Pusė – geltonuoju mokykliniu autobusiuku. Pernai autobusų parkui už mokinių pavėžėjimą mokykla sumokėjo 59800 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokyklos direktorius Stasys Jokubauskas sako, jog jų mokyklos geltonasis autobusiukas važiuoja neekonomiškais maršrutais, ten, kur autobusų parkui neapsimoka važiuoti. Kartais kelis kilometrus važiuoja tuščias arba iš atokaus kaimo veža tik vieną vaiką. Tuomet kilometras pabrangsta iki 65 centų. Tačiau, jei įsėda dešimt vaikų, vieno kilometro kaina mokiniui išeina tik šeši – septyni centai.

Pabrangusio pavėžėjimo problemas direktorius sprendžia sudarydamas sutartis su kitomis miesto mokyklomis. Jei mokyklos autobusiukas važiuoja ta kryptimi, jis pasuka į šoną ir surenka gimnazijos ar specialiosios mokyklos mokinius. Už pavėžėjimą, kai nukrypstama nuo savo įprasto maršruto, kitos mokyklos „Kražantės“ pagrindinei sumoka.

REKLAMA

Be to, mokyklinį autobusiuką mokykla nuomoja. Nuomotojas moka po 95 centus už kiekvieną kilometrą ir po 8,4 lito už kiekvieną sugaištą valandą. Tokiu būdu autobusiukas „užsidirba“ savo remontui, detalėms, iš dalies ir degalams. Net dalyvaudama Europos projektuose mokykla gali „paimti“ dalį pavėžėjimui skirtų pinigų. Autobusėlis išnuomojamas pavežti projekto dalyvius iki oro uosto, parvežti atgal, nuvežti ekskursijon ir panašiai.

Bendrabutis neatsipirktų

„Kražantės“ mokykla – vienintelė rajone iki šių mokslo metų dar turėjo bendrabutį. Tik šiais mokslo metais jis uždarytas. Paklaustas, ar bendrabutis, kuriame gyventų visi miesto mokyklas lankantys kaimo vaikai, nebūtų geresnė išeitis negu mokinių vežiojimas, Stasys Jokubauskas sako, jog ne. Kainuotų darbuotojų, patalpų išlaikymas, reikėtų mokėti už šilumą, vandenį, elektrą, internetą ir kitus patogumus, bendrabučio gyventojus maitinti.

REKLAMA

Be to, daugelis vaikų labiau nori gyventi savo namuose. Galbūt žiemą jiems patraukliau būtų gyventi bendrabutyje. Tačiau pavasarį ir rudenį norėtų važinėti.

Vežiojimas pateikia ne tik finansinių problemų

Rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Zita Barakauskienė, atsakinga už moksleivių vežiojimą į mokyklas, „Kelmės kraštą“ informavo, jog iš 5082 rajono mokyklose besimokančių mokinių 2213 į mokyklas vežiojami. 1129 mokiniai į mokyklą atkeliauja maršrutiniais autobusais, 223 mokykliniais, 589 mokykliniais geltonaisiais autobusiukais ir 233 veža “Transbuso“ bendrovės autobusai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zita Barakauskienė įvardijo dvi vežiojimo į mokyklas puses. Sutaupoma, nes nereikia išlaikyti tankaus mokyklų tinklo. Gabiems atokių kaimų vaikams sudaromos lygios galimybės mokytis gerą bazę ir gerus specialistus turinčioje mokykloje. Tačiau dėl vežiojimo kyla ir problemų. Žiemą pasitaikė ne viena diena, kai dėl užpustytų kelių vaikai praleido pamokas. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodžio 9–ąją į mokyklas neatvežti 322 vaikai.

Lėšų pavėžėjimui skirta mažiau

Kaip pavyko sužinoti savivaldybės Finansų skyriuje, šiemet mokinių pavėžėjimui rajono bendrojo lavinimo mokykloms skirta 861 tikstantis 600 litų ir 55 tūkstančiai Profesinio rengimo centrui. Pernai ši suma buvo gerokai didesnė – 954 tūkstančiai litų. Kaip šiemet išsivers mokyklos, gavusios mažiau lėšų pavėžėjimui, nors pabrango degalai?

REKLAMA

Finansų ir Švietimo skyrių specialistės sako, jog niekuomet nėra nutikę taip, kad dėl lėšų stygiaus mokinių į mokyklas neatvežtų. Jei pritrūks lėšų, jų bus ieškoma papildomai, perkeliama iš kitoms, ne tokioms būtinoms reikmėms, skirtų. Šitų pavėžėjimui skirtų lėšų, žinoma, neužteks.

Brangiausiai kainuoja specialiųjų poreikių vaikai

Brangstanti kelionė į mokyklas brangina ir mokyklų biudžetus bei vieno mokinio išlaikymą. Iki šiol pigiausiai mokinio lavinimas kainavo didesnėse vidurinėse mokyklose ir gimnazijose. Pavyzdžiui vienoje didžiausių rajone „Aukuro“ vidurinėje mokykloje vienam mokiniui metams skiriama 5668 litai. Į šią sumą įeina mokinio krepšelio ir aplinkos finansavimas.

REKLAMA

Pagrindinėse mokyklose vieno mokinio lavinimas dabar atsieina apie 7800 litų per metus. Vienintelėje rajone belikusioje Pagryžuvio pradinėje mokykloje mokiniui skiriami 8260 litų per metus.

Brangiausios – Jaunimo, kurioje tėra 51 moksleivis, ir Kelmės specialioji mokyklos. Vieno Jaunimo mokyklos mokinio lavinimas per metus atsieina 14476 litai. Specialiojoje mokykloje vieno vaiko išlaikymui metams skiriama net 21 294 litai.

Iš mokinių pavėžėjimui skirtų lėšų būtų įmanoma išlaikyti vieną nedidelę mokyklą. Pagrindinės mokyklos išlaikymas per metus kainuoja apie 800 tūkstančių litų. Didžiausios „Aukuro“ vidurinės metų biudžetas yra 3,5 milijono litų, J. Graičiūno gimnazijos – 2 milijonai 674 tūkstančiai litų. Apie pustrečio milijono litų sukasi ir Užvenčio, Kražių gimnazijų, šiek tiek mažesnis Šaukėnų vidurinės biudžetas.

Regina MUSNECKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų