REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai Vilniuje ir Kaune oro tarša smulkiosiomis kietosiomis dalelėmis, kurių skersmuo mažesnis kaip 10 mikronų, didėjo, rodo Aplinkos apsaugos agentūros parengta ataskaita apie aplinkos oro užterštumo lygį šiuose miestuose.

REKLAMA
REKLAMA

Nors pernai vidutinė metinė šio teršalo koncentracija aplinkos ore ir neviršijo pagal ES reikalavimus nustatytos ribinės vertės, tačiau, palyginti su 2009 m., Vilniuje ji išaugo apie 20 proc., o Kaune – apie 17 proc. Pasak Aplinkos ministerijos pranešimo, specialistams kelia susirūpinimą, kad ir 2009 m., ir 2010 m. ši koncentracija abiejų miestų ore didėjo, palyginti su 2003–2008 m. laikotarpiu, kai ji mažėjo.

REKLAMA

Kasmet nustatoma vis didesnė maksimali smulkiųjų kietųjų dalelių paros koncentracija. Pernai Vilniuje ji paros ribinę vertę viršijo 2–3 kartus, Kaune – beveik 3 kartus. Sostinėje iki 80 proc., o Kaune apie 85 proc. visų šio teršalo paros ribinės vertės viršijimo atvejų buvo nustatyta šildymo sezono metu (spalio–kovo mėnesiais). Tokie atvejai buvo dažniausi, kai vyravo šalčiai ir silpnas vėjas. Dėl šaltų žiemos orų ir pavasarį nepakankamai operatyviai po žiemos išvalytų gatvių smulkiųjų kietųjų dalelių paros ribinė vertė Vilniuje ir Kaune pernai buvo viršyta dažniau negu leidžiama (leidžiama viršyti 35 dienas, o viršyta po 41 dieną).

Pasirūpinti, kad teršalų normos aplinkos ore nebūtų viršytos, – savivaldybių pareiga. Kaip numato Aplinkos oro apsaugos įstatymas, nuo šių metų kiekviena savivaldybė privalo turėti patvirtintą Aplinkos oro kokybės valdymo programą ir jos įgyvendinimo priemonių planą, paskelbti jį viešai ir vykdyti. Jeigu pasibaigus kalendoriniams metams bus nustatyta, pasak Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento Poveikio aplinkai vertinimo skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Auglienės, kad nors vieno teršalo norma aplinkos ore viršyta, savivaldybė, suderinusi su Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamentu, visuomenės sveikatos centru ir kitomis suinteresuotomis institucijomis, privalės priimti sprendimus, kokias papildomas priemones neatidėliotinai taikyti aplinkos oro taršai mažinti ir aplinkos oro kokybei pagerinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų