REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbo birža pastaruoju metu vis pro tankesnį rėtį atsijoja bedarbius. Dvejus metus Panevėžio teritorinės darbo biržos slenkstį mynęs panevėžietis šaltkalvis 58 metų Albinas Šiaučiulis irgi buvo perleistas pro tą rėtį ir išbrauktas iš klientų sąrašų.

REKLAMA
REKLAMA

Išbraukė iš sąrašų

Vyras darbdaviui pasakė negalintis dirbti tris savaites trunkančiose komandiruotėse Mažeikiuose, nes prižiūri kartu gyvenantį ligotą 90 metų tėvą. Darbo birža tai traktavo kaip atsisakymą siūlomo darbo ir išbraukė jį iš sąrašų.

REKLAMA

Apie tai A.  Šiaučiulis sužinojo atsitiktinai, nuėjęs į Darbo biržą pasiimti pažymos, reikalingos vienkartinei pašalpai vaistams gauti. Jis, buvęs Černobylio atominės elektrinės avarijos likviduotoju, yra pripažintas nukentėjusiuoju nuo 1939–1990 metų sovietų okupacijos.

A. Šiaučiuliui staigmena pakirto kojas. Jis nesitikėjo, kad bus pašalintas iš Darbo biržos.

Kaip tvirtina vyras, po pokalbio su darbdaviu tą pačią dieną apsilankęs pas savo tarpininkę ir atidavęs pažymą su darbdavio įrašu, kad negalintis dirbti siūlomo darbo dėl šeiminių aplinkybių. Tarpininkė esą nė žodeliu neužsiminė, kad galįs būti išbrauktas iš bedarbių sąrašų.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Darbo biržos išmestas vyriškis nebegaus socialinės pašalpos, neteks teisės į kompensaciją už komunalines paslaugas. Registruotis vėl galės tik po pusės metų.

A. Šiaučiulis mėgino aiškintis su Darbo biržos vadovais, bet šie laikėsi savo – vėl įrašytas į bedarbių sąrašą galės būti tik praėjus minėtam terminui.

Darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė teigia, kad klientas visiškai teisėtai išbrauktas iš bedarbių sąrašų, nes atsisakė siūlomo darbo pagal specialybę.

Negali palikti tėvo vieno

A. Šiaučiulis pasakojo, kad, kaip buvo liepta, kovo 7-ąją atvyko į Darbo biržą. Jis tikino niekada nepažeidęs tarpininkės sudarytų apsilankymo grafikų. Kitas apsilankymas jam buvo paskirtas balandžio 29-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau po poros dienų panevėžietis buvo pakviestas į susitikimą su darbdaviu Darbo biržoje. Bendrovė rinkosi šaltkalvius montuoti vamzdynus ir metalines konstrukcijas. Pasak A.Šiaučiulio, į atranką susirinko apie 15–18 vyrų.

Pasak bedarbio, darbdavys visiems paaiškino darbo sąlygas, pasakė, kad darbas komandiruotėse, Mažeikiuose esančioje naftos perdirbimo gamykloje. Paskui potencialius darbuotojus kvietėsi po vieną pasikalbėti.

„Jis sakė, kad komandiruotės truks ne trumpiau kaip tris savaites, atlyginimas bus apie 1500 litų. Aš pasakiau, kad sugebėsiu dirbti, bet pasiteiravau, ar negalėčiau rinktis trumpesnes komandiruotes. Klausiau, gal turi man darbo čia, Panevėžyje. Paaiškinau, kad gyvenu su senu tėvu, kuriam reikia priežiūros. Šiemet, mirus motinai, jo sveikata smarkiai pašlijo. Esu vienintelis vaikas, taigi nėra daugiau kas jį prižiūri. Negalėčiau išvykti iš namų ilgiau kaip savaitei. Darbdavys mano kortelėje įrašė, kad dėl šeiminių aplinkybių negaliu dirbti komandiruotėse“, – „Sekundei“ pasakojo vyras.

REKLAMA

Tą pačią dieną jis lapelį su darbdavio įrašu nunešė savo tarpininkei. A. Šiaučiulis buvo visiškai ramus, nes buvo įsitikinęs, kad jo nurodytos priežastys yra gana svarbios. Tarpininkė jam esą irgi neužsiminė, kad bus išbrauktas ir bedarbių sąrašų.

Po kelių dienų vyras kreipėsi į Darbo biržą pažymos dėl vienkartinės pašalpos vaistams. Priimamajame išgirdo, kad nuo kovo 8 dienos jau nesantis Darbo biržos klientas.

A. Šiaučiulis pareikalavo pasikalbėti su direktoriumi ar jo pavaduotoja, tačiau jie tą dieną buvo išvykę. Vyras buvo nusiųstas pas kažkurio skyriaus vedėją, jos pavardės neįsiminė.

REKLAMA

„Ji man papriekaištavo, iš kur ištraukiau, kad komandiruotės truks tris savaites. Sako, pats atsisakei darbo, tai ko dabar nori. Siūliau paskambinti darbdaviui ir paklausti, kokia komandiruočių trukmė, bet ji atsisakė“, – pasakojo vyras.

A. Šiaučiulis tikino, kad darbo nesikrato. Jeigu jam būtų pasiūlyta dirbti Panevėžyje, sutiktų algos gauti ir 800 litų. Per porą metų, kai buvo įrašytas Darbo biržos sąrašuose, jis kelis kartus buvo siųstas pasikalbėti su darbdaviais, bet esą jiems netikęs.

Tėvo priežiūra – ne motyvas

Darbo biržos direktoriaus pavaduotoja A. Biguzienė paaiškino, kad A. Šiaučiulis iš klientų sąrašų išbrauktas todėl, kad be pateisinamos priežasties atsisakė darbo. Pasak jos, senyvo tėvo priežiūra – ne motyvas nedirbti ir gyventi iš mokesčių mokėtojų kišenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priežastis atsisakyti darbo gali būti sveikatos būklė, mažamečiai vaikai. Šiuo atveju A. Šiaučiulio asmeninis reikalas, kaip pasirūpinti senyvu tėvu. Juk daugelis dirbančiųjų turi rūpintis savo pagyvenusiais artimaisiais. Kas būtų, jeigu visi nedirbtų“, – kalbėjo pavaduotoja.

A. Biguzienės teigimu, tarpininkė neprivalo kaskart aiškinti klientui jo pareigas ir teises. Darbo biržoje užsiregistravusiems gyventojams esą organizuojama paskaita ir jie supažindinami su taisyklėmis.

„Kad geriau įsimintų, rodomos ir skaidrės. Kiekvienam įteikiama atmintinė. Sunku patikėti, kad dvejus metus Darbo biržos klientu buvęs A. Šiaučiulis nežinojo savo pareigų ir teisių“, – tvirtino A.Biguzienė.

REKLAMA

Pasak jos, jau kuris laikas stebima tendencija išsisukinėti nuo siūlomų darbų. Darbo biržos vadovai mano, kad tai lemia bedarbiams mokamos socialinės pašalpos ir kompensacijos. Panevėžio teritorinė darbo birža kas mėnesį dėl įvairių priežasčių – nesilankymo, atsisakymo siūlomo darbo ar viešųjų darbų, nenoro dalyvauti užimtumo programose – iš bedarbių sąrašų išbraukia po kelis šimtus klientų.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų