REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Pasaulis su nerimu stebi Japoniją ir radioaktyvių medžiagų nutekėjimus Fukušima-1 jėgainėje: naujų duomenų fone apie pavojingą radiacijos lygį netoli elektrinės pasirodė informacija, kad radioaktyvios medžiagos artimiausiu metu padengs vos ne visą planetą. Fukušimos prefektūroje tuo tarpu prasideda nauja evakuacija – savo namus teks palikti ir žmonėms, gyvenantiems 30 kilometrų atstumu nuo jėgainės.

REKLAMA
REKLAMA

Praleidus 30 kilometrų zonos viduje apie parą, galima gauti 1,4 mlzv radiacijos dozę, Japonijos valdžia pripažino penktadienį.Pagal standartus, tai metinė apšvitinimo norma paprastam žmogui. Didžiausia radiacija šiuo metu užfiksuota į šiaurės vakarus nuo atominės elektrinės.

REKLAMA

Gyventojams, kurie gyvena 30 kilometrų zonoje, rekomenduojama palikti savo namus dėl būtiniausių produktų ir prekių tiekimo problemų. Vyriausybė pažadėjo gyventojus apgyvendinti kitose vietose.

Tuo tarpu pranešama, kad trečiasis reaktorius gali būti pažeistas. Šiuo metu darbuotojai bando sutvarkyti visų keturių reaktorių aušinimo sistemą. Vakar 17 darbuotojų buvo apšvitinti. Dar du specialistai buvo nugabenti į ligonines dėl odos nudegimų. Nudegimų priežastimi buvo darbuotojų kontaktas su radioaktyviu vandeniu bandant pajungti kabelį prie energijos blokų.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek ankščiau Tokijo energetikos kompanija pranešė, kad radioaktyvaus vandens lygis trečiajame reaktoriuje 10 tūkstančių kartų viršija normą.

Didelis vandens radiacijos lygis šiandien užfiksuotas ir pirmojo bei antrojo energetinio bloko pastatuose. Dėl to atstatomieji darbai šiuo metu nutraukti.

Balsas.lt primena, kad pražūtingas žemės drebėjimas Japonijoje, kurio stiprumas pasiekė 9 balus, įvyko kovo 11 dieną. Jis sukėlė cunamį. Pastarosiomis dienomis Japonijoje beveik kasdien užfiksuojama apie 20 žemės drebėjimų, kurių stiprumas siekia 5 balus.Aukų skaičius ir toliau auga: žuvusiųjų 10 035, o dingusių be žinios – 17 443 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Radiacija sklinda po visą pasaulį

Radioaktyvios medžiagos, kurias išmeta Fukušima-1 atominė jėgainė jau pasiekė JAV ir Islandiją ir, kaip manoma, artimiausiu metu gali pasiekti ir kitas pasaulio šalis.

CTBTO paskelbė, kad radioaktyvios dalelės „užkrės“ kitas šalis dviejų-trijų savaičių bėgyje. Tačiau radioaktyvių medžiagų kiekis atmosferoje bus nedidelis, dėl to žmonėms nebus jokio poveikio. Manoma, kad Europos šalis radioaktyvios medžiagos pasieks po kelių dienų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų