REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad toliau bus siekiama, kad dėmesys dėl saugumo būtų skiriamas ne tik Europos Sąjungoje veikiančioms ar statomoms branduolinėms jėgainėms, bet ir esančioms už jos ribų.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikintina, kad Europos Sąjungoje sutariama dėl specialių „stress"  testų atlikimo visose veikiančiose branduolinėse jėgainėse ES viduje. Panašūs testai, matyt, turėtų būti taikomi ir būsimoms branduolinėms jėgainėms, bet mūsų primygtinis siūlymas ir principinė nuostata – toks pat dėmesys turėtų būtų skiriamas ne tik ES viduje veikiančioms ar planuojamoms statyti jėgainėms, bet ir esančioms už ES ribų. Tai mums svarbu, kalbant apie projektus mūsų kaimynystėje – Baltarusijoje ir Karaliaučios srityje“, - po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

REKLAMA

Anot jo, diskusijų metu Energetikos taryboje ne vienos ES šalies buvo išsakyta pakankamai solidari pozicija, kalbant apie kaimynystėje plėtojamas branduolines jėgaines.

Premjeras tikino, kad Lietuva turi svertų pasiekti, kad Baltarusijoje neiškiltų branduolinė jėgainė.

„Baltarusija yra Espoo konvencijos narė, tad mes reikalaujame, kad ir joje branduolinė energetika būtų plėtojame pagal Espoo konvenciją, kas iki šiol nėra padaryta, nes poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai turim esminių pastabų. Kol į tai bus neatsižvelgta, tol branduolinė jėgainė bus plėtojama, pažeidžiant Espoo konvenciją", - teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, anot premjero, Lietuva rimtai svarstys ir siūlys Baltijos šalims, Lenkijai ir kitoms ES valstybėms įgyvendinti tokias priemones, kurios neleistų nesaugiose arba ne pagal tarptautinius standartus statomose jėgainėse prekiauti elektros energija ES rinkose.

„Kitaip sakant, mes siekiame ir matome visas galimybes, kad tokie klausimai, kaip atominės elektrinės statyba Baltarusijoje ir Karaliaučiuje nebebūtų vien tik mūsų rūpestis, bet kad tai būtų tiek ES, tiek kitų tarptautinių organizacijų labai aiškus ir labai rimtas rūpestis", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų