REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ilgų svarstymų į Seimą kelią besiskinantis Fizinių asmenų bankroto įstatymas gyventojams teikia vilčių nusimesti skolų naštą, bet erzina bankus.

REKLAMA
REKLAMA

Bankai linkę lupikauti

Dar gerokai prieš prasidedant sunkmečiui lietuviai garsėjo savo išlaidumu ir polinkiu skolintis. Į kairę ir į dešinę dalintos paskolos būstui, naujiems automobiliams ir prašmatnioms kelionėms, paskubomis paimti greitieji kreditai, paskui save velka ir grobuoniškas palūkanas, ne visiems pakeliamus periodinius mokėjimus.

REKLAMA

Nors bankai skelbiasi esą draugiškai nusiteikę ir pasiryžę spręsti su finansiniais sunkumais susidūrusių gyventojų problemas, tačiau dažnai tokie ketinimai lieka tik reklaminiuose lankstinukuose.

Vilnietis Artūras pasakojo besibylinėjantis su vienu didžiausių šalies bankų, kuris net nesileidžia į kalbas, bandant susitarti dėl vartojimo ir paskolos studijoms grąžinimo terminų. „Jie net nesiteikė paskirti laiko pokalbiui“, - piktinosi bankininkais pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu, Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mereckas pritarė, kad daugėja gyventojų skundų dėl bankų lupikavimo, papildomai užkraunamos palūkanų naštos ir arogantiško požiūrio į klientą. „Yra atvejų, kai neatsižvelgiama, kad žmogus neteko darbo, išlaiko nepilnamečius šeimos narius“, - nurodė P.Mereckas.

Tačiau, pasak pašnekovo, pastaruoju metu ėmė formuotis palanki vartotojams teismų praktika, kai bankai įpareigojami sumažinti plėšikiškas palūkanas. P. Mereckas džiaugėsi, kad pagaliau pajudėjo Fizinių asmenų bankroto įstatymo priėmimo procedūra, tačiau vadino jį neišbaigtu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gelbėsis bankrotais

Šiuo metu svarstymui Seime pateikiamas bankroto įstatymas įteisina galimybę bankrutuoti asmenims, tačiau tokia galimybe būtų galima pasinaudoti kartą per dešimt metų.

Fiziniams asmenims įstatymas leistų bankrutuoti, jei bendra skolų suma yra didesnė nei 20 tūkst. litų (25 minimalūs darbo užmokesčiai).

Kai kurie ekspertai čia įžvelgia galimas neigiamas pasemes ekonomikai, piktnaudžiavimo galimybes, rinkos iškraipymus ir nepagrįstų gyventojų lūkesčių formavimą.


Lietuvos bankų asociacijos pirmininkas Stasys Kropas aiškino, kad Fizinių asmenų bankroto įstatymas atrodo savalaikis, tačiau baiminosi jame glūdinčių spragų piktnaudžiavimui. „Bankai supranta, kad sąžiningiems mokėtojams tai bus palengvinimas, bet bus blogai, jeigu jis įteisins galimybę kelti bankrotą dėl prisiimtų įsipareigojimų dar iki įsigaliojant įstatymui“, - nuogąstavo S. Kropas.

„Esminė problema yra ta, kad įstatymas įsigalios tik nuo kitų metų, o skolos ir procentai auga jau šiandien“, - aiškino teisininkas P. Mereckas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų