REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Barackas Obama oficialiai informavo Kongresą apie priežastis, kodėl JAV nusprendė dalyvauti karinėje misijoje Libijoje. Savo poziciją Libijos klausimu B. Obama išsakė laiške, kuris pirmadienio vakarą buvo išsiųstas demokratų ir respublikonų lyderiams Kongrese, informuoja „The Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

Laiške prezidentas oficialiai informavo kongresmenus, kad JAV „prisijungė prie tarptautinės karinės operacijos Libijoje, kurią sankcionavo JT Saugumo Taryba“.

REKLAMA

Kaip rašo B. Obama, „pagrindinis JAV dalyvavimo tikslas – sustabdyti humanitarinę krizę Libijoje ir neutralizuoti grėsmę tarptautiniam saugumui, kurią kelia krizė šalyje“.

JAV prezidentas akcentavo, jog JAV dalyvavimas karinėje operacijoje Libijoje atitinka tiek šalies užsienio politikos tikslus, tiek JAV valdžios saugumo interesus. Įstatymo leidėjus B. Obama taip pat patikino, jog JAV misija Libijoje ilgai netruks – įvykdžius užduotis Vašingtonas vadovavimą operacijai perduos sąjungininkams.

REKLAMA
REKLAMA

B. Obamos sprendimas prisidėti prie karinės operacijos Libijoje sukėlė audringą JAV politikų reakciją. Kongresmenai, ypač respublikonai, piktinasi, kad prezidentas lėktuvus į Libiją pasiuntė nepasitaręs su Kongresu, kaip to reikalauja karinių įgaliojimų rezoliucija. B. Obamos nurodymas, anot kritikų, prieštarauja šalies Konstitucijai ir nesutampa su jo ankstesniais pareiškimas, kuriuose B. Obama tvirtino, jog JAV prezidentas neturi teisės savarankiškai pasiųsti šalies karių į karinę misiją.

Savo ruožtu demokratai ir B. Obamos administracija teigia, kad minėtoji JAV rezoliucija nenurodo prezidento atskaitomybės Kongresui tuo atveju, jei karinė operacija vyks trumpą laiką (ne ilgiau kaip 60 dienų). Be to, karinės operacijos Libijoje pradžia sutapo su savaitgaliu, tačiau, nepaisant to, B. Obama Baltuosiuose rūmuose susitiko su keliais įtakingais įstatymų leidėjais. Prezidentas jiems papasakojo apie JAV planus Libijoje ir sulaukė jų pritarimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų