REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbą baigianti Regimanto Ramono vadovaujama savivaldybės taryba iki galo liko ištikima tradicijai - į vieną posėdį sugrūsti kuo daugiau klausimų, o svarbiausius iš jų „kišti" be diskusijų komitetuose.

REKLAMA
REKLAMA

Šį sykį balsuota net už 40 sprendimo projektų. Juos priėmė 21 politikas (iš 25 tarybos narių).

REKLAMA

Posėdžio vedimo stiliui liko ištikimas ir pirmininkas R. Ramonas. Net aštuonerius metus posėdžiams vadovavęs jis taip ir nesugebėjo išmokti pagrindinio savivaldybės tarybos darbo dokumento - reglamento.

Kadenciją baigianti valdančioji dauguma būsimai rajono valdžiai paliko daug vieningai priimtų ir vykdyti pradėtų projektų, kurių finansavimui biudžete trūksta lėšų. „Buvusieji" naujiems rajono vadovams paliko įsipareigojimus grąžinti paskolas bei konkursų į svarbius rajono savivaldybės postus parengtas ir galimai tam tikriems asmenims pritaikytas sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelį metų po reglamentą klaidžiojantį merą R. Ramoną nuo klaidų sergėjusios savivaldybės Kanceliarijos vedėja Bronislava Vasiliūnienė, o pastarąją kadenciją - tarybos sekretorė Neringa Balčiūnienė vietoje padėkos kartais sulaukdavo pikto garbaus amžiaus žmogaus riksmo. To neišvengta ir paskutiniame posėdyje.

Kai eilinį sykį balsavimo tvarkos neužtikrinusiam ir teisingo procedūros rezultato paskelbti nesugebėjusiam merui į pagalbą atbėgo N. Balčiūnienė, rajono vadovo reakcija buvo tokia, kad daugeliui pasirodė galinti pasibaigti smūgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matosi, kad merui nepatiko balsavimo rezultatas", - replikavo buvę posėdžių salėje.

Kaip tokio fakto paliudijimas posėdžio pabaigoje buvo valdančiosios daugumos atstovo Petro Kalkio prašymas dėl minėto klausimo balsuoti iš naujo. Reglamento, pasirodo, suprasti bei jo laikytis nesugebėjo ir ne vieną kadenciją taryboje dirbęs bei Etikos ir procedūrų komisijai priklausęs amžiumi vyriausias tarybos narys.

Buvęs verslininkas kartu su meru „klaidžiojo" ir balsuojant už sprendimą, kurio rezultatu suinteresuota P. Kalkio sūnaus ir kitų giminaičių valdoma įmonė.

REKLAMA

Posėdžio pirmininkas meras R. Ramonas prieš balsavimą dėl verslo įmonės garsiai pareiškė, kad „jokių čia interesų pažeidimo nebus", o P. Kalkys drąsiai kėlė ranką už giminės įmonei reikalingus sprendimus.

Savo ar jų atstovaujamų asmenų interesų rėmuose sunkiai telpantys politikai visą kadenciją stengdavosi rūpintis ne savo, o kitų etika. Tokią tradiciją išlaikė iki paskutinio posėdžio.

Kai praėjusio ketvirtadienio posėdyje meras R. Ramonas šaižiu balsu nepagarbiai tildė į posėdį atėjusį žilagalvį, ne vienas atsiduso - gal tai jau paskutinis toks neetiškas posėdžio vedimas ir nepagarba žmonėms.

REKLAMA

Rinkėjai įvertino socialdemokratų vedlį ir jo partijos sąrašą - iš pirmosios vietos išstūmę arogantišką lyderį į rajono tarybą su juo pasiuntė tik tris asmenis. R. Ramonas į rajono valdžios postus grįžti gali tik „valstiečio„ Viktoro Rinkevičiaus ir jo „diriguojamų“ politikų valia.

Valdančiajai daugumai opozicija sutrukdyti nesugebėjo

Posėdžio pabaigoje kalbėjęs meras R. Ramonas trumpai apžvelgė tarybos darbus ir savo nuopelnus.

Anot pranešėjo, šeštojo šaukimo savivaldybės tarybos nariai pasižymėjo darbingumu ir geru posėdžių lankomumu. Iš viso įvyko 57 posėdžiai, kiekviename iš jų vidutiniškai dalyvavo 20 tarybos narių. Iš viso per kadenciją priimti 1248 sprendimai, kurių konkrečius rezultatus, anot mero, galima matyti. Dirbo ir rajono tarybos kolegija, per 27 posėdžius priėmusi 79 rekomendacinio pobūdžio sprendimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors opozicija daliai Europos Sąjungos ir savivaldybės lėšomis finansuojamų projektų nepritarė, tačiau valdančiajai daugumai (socdemams, „valstiečiams„, „darbiečiams“ ir krikdemams - red.) vieningai pritarus sprendimai buvo priimti", - valdančiosios daugumos darna džiaugėsi meras.

R. Ramonas akcentavo, kad visi savivaldybės administracijos priimti žemesnio lygio sprendimai dėl europiniais pinigais remiamų projektų rėmėsi rajono savivaldybės tarybos sprendimais.

„Nė vienas Europos Sąjungos remiamas projektas nebuvo pradėtas be tarybos pritarimo", - kalbėjo meras, anksčiau priminęs, kad už visus projektus sutartinai balsavo valdančioji tarybos dauguma.

REKLAMA

Įspėjimas ir linkėjimas ateinantiems

Dar sykį išvardinęs daugybę pradėtų ir deramai dėl lėšų stokos nebaigtų projektų, R. Ramonas kreipėsi į tarybos narius dėl Agluonos upės valymo.

„Linkiu ateinančiai tarybai atkreipti dėmesį - valant Agluoną buvo nutraukti visi savavališkai įrengti nuotekų tinklai. Atrodo, šis procesas atsinaujina„, - įspėjo meras. Tai gali reikšti, kad į nebaigtą valyti Agluoną vėl reikės „merkti“ milijonus?

Meras kalbėjo apie pilies arsenalo sutvarkymą ir atstatymą, o ypatingai didžiavosi uždaręs ligoninės akušerijos skyrių.

REKLAMA

„Į šį procesą aš įdėjau daug savo energijos ir jėgų", - prisipažino.

Padėkos, rimties ir „buldozerinės" vienybės akcentai

„Dėkoju už nuoširdų darbą Biržų krašto labui valdančiajai koalicijai ir administracijai. Už kritiką - opozicijai ir nešališkiems, pabrėžiu labai, žiniasklaidos atstovams", - kalbėjo postą apleidžiantis meras socialdemokratas R. Ramonas.

Į rajono valdžios istoriją nepagarbiu šaukimu ant paprastų žmonių, jam nepatinkančių oponentų tildymu ir „sodinimu į vietą„ bei moterų stumdymu įsirašęs R. Ramonas vis tik džiaugiasi, kad taryboje „rimtį pavyko išlaikyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo kalbos pabaigoje jis dar sykį pabrėžė, kad valdančioji dauguma pasižymėjo vieningumu balsuojant.

„Per dvi kadencijas valdančioji dauguma tik vieną kartą buvo susirinkusi tartis dėl turgaus„, - priminė meras jam labai opų klausimą dėl turgaus pavertimo prekybos centru. Šį vienintelį kartą mero ir jo atstovaujamų interesų nebeišgelbėjo „buldozerinė“ rajoną valdžiusios daugumos vienybė - tarybos nariai suvokė, kad sąžinė yra didesnė vertybė už partinę drausmę.

Nors prieš rinkimus meras prognozavo, kad taryboje liks mažiausiai 16 tų pačių rajono tarybos narių, balandžio mėnesį darbą pradėsiančioje naujoje taryboje liko tik 11 įvairioms partijoms atstovavusių senbuvių. Daugiausiai vietų (penkias) prarado R. Ramono vedami socialdemokratai. Pats lyderis tik per plauką ir tik gydytojų Leonodo Sologubovo bei Daliaus Jakubėno dėka pateko į socdemų trejetą, kuris gaus rajono tarybos nario mandatus.

REKLAMA

Kadenciją baigiantis meras R. Ramonas visiems rajono tarybos nariams įteikė simbolines stiklo žvakes.

Prieš žvakeles - pritarimas milijoninėms paskoloms

Prieš mero atsisveikinimo kalbą ir žvakučių teikimą buvo apsvarstyti du skubos tvarka posėdžio darbotvarkėje atsidūrę klausimai. Abu sprendimo projektai - dėl savivaldybės ketinimo imti paskolas. Skolintis užsimota nei daug, nei mažai - beveik 5 milijonus litų.

2 milijonus litų 25 metų laikotarpiui Biržų rajono savivaldybė ketina gauti iš Finansų ministerijos paimtos Europos investicijų banko paskolos. Pinigai bus naudojami savivaldybės vykdomiems projektams finansuoti.

REKLAMA

„Kai kurie projektai jau pradėti finansuoti 2009 metais, o dabar vėl reikia paskolos", - aiškino Ekonomikos ir investicijų skyriaus vedėja Zita Marcinkevičiūtė,

Ši paskola bus naudojama ir ne itin aiškios paskirties projektams. Pavyzdžiui, universalių daugiafunkcinių centrų steigimui Kirdonyse ir Parovėjoje. Jiems iš paskolos numatyta 206 tūkst. litų.

„Sutartys pasirašytos, projektai vykdomi, dabar ieškom pinigų. Mes pastatyti prieš faktą. Darosi baisoka, nors Finansų ministerija geriau negu bankas", - pastebėjo tarybos narė S. Eitavičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau iš karto buvo balsuojama ir už tai, kad 2,6 mln. litų (757 635 eurų) savivaldybė imtų ir iš kurio nors banko.

Tvirtinama, kad iš banko gautos paskolos lėšos bus naudojamos pilies komplekso rūmų sutvarkymo, arsenalo atstatymo, „Aušros„ mokyklos“ pastatų rekonstrukcijos, Nemunėlio Radviliškio mokyklos sporto salės rekonstrukcijos, Kvetkų bažnyčios avarinės būklės likvidavimo, Meilūnų gyvenvietės drenažo atnaujinimo ir įvairių kaimų vietovių dalies melioracijos statinių rekonstravimo projektams. Iš paskolos lėšomis numatytų finansuoti 25 projektų net 13 yra skirti melioracijos statinių rekonstravimui.

„Pinigai bus naudojami tik savivaldybės įnašams", - tikslino Z. Marcinkevičiūtė.

Tuo tarpu Biržuose viešėjęs žemės ūkio ministras abejojo, ar europinę paramą gaunantys stambūs ūkininkai ir asociacijos negalėtų melioracijos statinių rekonstruoti savo lėšomis.

4,6 mln. litų skolinimuisi iš Finansų ministerijos ir banko pritarė kadenciją baigianti valdančioji dauguma.

„Nueinantieji" užtikrino, kad paskolos bus grąžinamos ir su paskolomis susijusios įmokos bus mokamos iš Biržų rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

REKLAMA

Balsuojant už paskolų ėmimą susilaikė nepriklausantieji valdančiajai daugumai.

Pasiūlė STT telefono numerį

Į tribūną atėjęs mero pavaduotojas Aurimas Frankas sveikino su atėjusia kadencijos pabaiga ir būsimiems rajono vadovams pasiūlė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) numerį.

Į rajono tarybą nebepatekęs A. Frankas paaiškino apie Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo konkurso sąlygas ir priminė, kad į rajono valdžios postus eisiantys asmenys turės pateikti Specialiosios tyrimų tarnybos turimą informaciją apie save.

„Siūlau tuo pasirūpinti iš anksto. Jei neturite STT telefono numerio, kreipkitės į mane", - būsimos valdžios skaidrumu rūpinosi mero pavaduotojas.

Po jo kalbėjęs meras išdalijo žvakeles.

Alfreda Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų