REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šešėlinio pasaulio veteranų atžalos renkasi tėvų pramintus takus.

Gerai išauklėti vaikus – kiekvieno tėvo noras ir rūpestis. Visi svajoja suteikti atžalai gerą išsilavinimą ir palankias sąlygas karjerai siekti. Ne išimtis ir kriminalinio pasaulio veikėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai padaryti, atrodytų, nesunku, kai jų banko sąskaitoje yra apvali suma, o įtakingų pažinčių – bet kurioje sferoje. Tačiau mafijos šeimų atžalas persekioja skandalingos tėvų šlovės šešėlis. Jie auga manydami, kad į pasaulį atėjo valdyti. Be to, „zonos“ taisyklėmis besivadovaujančioje šeimoje nesunku ir pačiam rimtai prasižengti ar išvengti susidūrimų su teisėsaugininkais.

REKLAMA

Išlaipinti nakties žygio dalyviai

Kauno Jonavos gatvė – gerai pažįstama automobilius vairuojantiems asmenims. Tai viena plačiausių laikinosios sostinės gatvių, iš kurios galima patekti į automagistralę Kaunas–Vilnius. Ir pastaruoju metu šioje miesto vietoje labai retai pasitaiko pašėlusiu greičiu lakstančių ar eismo įvykius sukeliančių vairuotojų.

Vis dėlto neseniai Jonavos gatvės gyventojų ramybę sudrumstė policijos reidas, kurio metu iš tarp jaunųjų Kauno nusikaltėlių pamėgto visureigio BMW X5 buvo išlaipintas į įvairius skandalus ne kartą įsivėlęs 23 metų Antanas Marma, teismo nuosprendžio Lukiškėse laukiančio garsaus legendinės Daktarų gaujos personažo Henriko Daktaro patikėtinio Anatolijaus Marmos, pravarde Toliko, sūnus ir vienas jo bičiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip vėliau rašė spauda, pareigūnai visureigyje aptiko pistoletus „Glock 19“ ir „Heckler Koch“. Vienas ginklas buvo paslėptas prie girto keleivio kojų, o kitas padėtas tarp priekinių sėdynių. Abu pistoletai buvo užtaisyti.

Nei vairuotojas, nei keleivis neturėjo leidimo šiems pistoletams. Kaip „Balsas.lt savaitei“ pasakojo policijos pareigūnai, tą naktį sulaikytas kauniečių duetas buvo nusiteikęs ne itin draugiškai – jie tarsi mafijos tylėjimo įžadų vengę išsižadėti Sicilijos bosai per pirmąją apklausą neištarė nė žodžio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno kriminalistų teigimu, pamažu baigiamas ikiteisminis tyrimas ir abu minėto vakaro „linksmuoliai“ artimiausiu metu stos prieš teismą dėl neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu. Verta priminti, kad už tokį prasižengimą gresia kalėjimo bausmė iki penkerių metų.

Kruvinas 2007 metų konfliktas

Pastaraisiais metais kriminalinėse suvestinėse sumirgėjo praeityje garsių Kauno mafijos veteranų atžalų pavardės ir teisėsaugos užregistruoti jų kruvini susirėmimai.

2007 metų sausio 5-ąją prie Tvirtovės alėjoje, šalia Kauno technikos kolegijos (buvusio Politechnikos instituto – red. past.), turkiškais kebabais prekiaujančio kiosko suvažiavo keliolika jaunosios Daktarų kartos ir reketo pradininku laikyto, užpernai per vienas išgertuves nuo bendramokslio mirtinų šūvių kritusio Algirdo Žemaičio, pravarde Kuko, sūnaus Mindaugo Žemaičio aplinkos vaikinų.

REKLAMA

Po netikėtai tarp jaunų vyrų įsižiebusio konflikto – manoma, kad susiginčijo dėl negrąžintos skolos arba kiek anksčiau kilusio santykių aiškinimosi vienoje Kauno pirčių – prasidėjo keletą minučių trukę šūviai.

Pasibaigus šaudynėms greta kolegijos automobilių stovėjimo aikštelėje rastas krauju paplūdęs, šūvių sudarkyta krūtine 21 metų Deivis Archipovas ir sužeistas jo draugas, anksčiau į organizuotų nusikaltėlių duomenų bazes nepatekęs tuomet dar 12 vidurinės mokyklos klasėje besimokęs A. Marma.

Kai tampa žinomos aukų biografijos, jų buvimas kartu tą vakarą sukelia Kaune negirdėtą audrą ir kalbų apie jaunosios kartos gangsterių karą. Kas jie tokie?

REKLAMA

D. Archipovas su tuo metu H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės brolio sūnumi Haroldu Voloskevičiumi teismo nuosprendžio laukė dėl automobilių vagystės.

Tuometis Kauno Veršvų vidurinės mokyklos abiturientas A. Marma prieš kelerius metus tapo Lietuvos jaunių bokso pirmenybių nugalėtoju. Tai neturėtų stebinti, nes jo tėvas A. Marma itin gerbiamas asmuo tarp boksininkų, jau ne vienus metus eina Kauno bokslo klubo „Gongas“ prezidento pareigas.

Toliko pravarde žinomas kaunietis itin saugojo sūnų Antaną nuo jaunųjų chuliganų aplinkos ir džiaugėsi, kad jis pasuko jo pėdomis ir spėjo iškovoti aukštus titulus bokse, tačiau kruvinojo sausio 5-osios vakaro konflikto aplinkybės gerokai pakoregavo tolesnį jaunojo Marmos gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pratęsė tėvų tradicijas

Šeimyninės mafijos tradicijos bene gajausios Kaune. Klasikinės mafijos sostine vadinamo miesto kriminalinio pasaulio senbuviai pamažu traukiasi iš teisėsaugos akiračio, tačiau jų atžalos vis dažniau užsitraukia teisėsaugos nemalonę.

Štai Kuko sūnus Mindaugas dar nesulaukęs pilnametystės su keliais bičiuliais bandė apvogti vienos moters butą Kaune, Baltų prospekte. Prieš tai Kuko sūnus su kito anuomet garsaus Žaliakalnio veikėjo Kęstučio Liukaičio, pagarsėjusio Liuko pravarde, irgi nepilnamečiu sūnumi buvo sulaikyti, kai iš 20-mečio Vilijampolės gyventojo atėmė mobilųjį telefoną.

REKLAMA

Įdomu, kad dar 1989 metais šių jaunųjų chuliganų tėvai – Kukas ir Liukas – buvo nuteisti vienoje pirmųjų Kauno reketo bylų. Tąsyk juos sulaikė vienais geriausių šalyje laikomi kriminalinės policijos operatyvininkai, anuomet veikusių šeštųjų skyrių darbuotojai – Alvydas Sadeckas ir Jurijus Milevskis.

Pasiklydę broliai

Policijos akiratin dėl narkotikų prekybos ne kartą yra patekę ir iki šiol besislapstančio Kauno mafijos veterano Andriaus Jankevičiaus, pravarde Pšidzė, abu sūnūs.

Pšidziuko pravarde pagarsėjęs Egidijus Jankevičius turėjo nemalonumų dėl pogrindinės kanapių auginimo laboratorijose vienoje sodyboje. Pernai balandį Kauno apygardos teisme Pšidziukas ir vienas jo bičiulis buvo nuteisti tik dvejiems nelaisvės metams, tačiau praėjusių metų pabaigoje Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai atidžiai peržiūrėjo šią bylą ir netrukus paskelbė, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendis nepagrįstai švelnus ir abiem vyriškiams skyrė po dešimties metų nelaisvės bausmę.

REKLAMA

Manoma, kad pagrindinis liūdnai pasibaigusio narkotikų verslo iniciatorius yra prabangiu gyvenimu garsėjantis Pšidziuko vyresnysis brolis, kurio kaltės įrodymų kažkodėl Kauno kriminalistams nepavyksta įrodyti.

Prieš keletą metų Kaune buvo sulaikyti prabangių moteriškų drabužių saloną apšvarinę dvidešimtetį tiktai peržengę Vytautas ir Skirmantas Juršos. Jų tėvas – buvęs profesionalus ieties metikas, kadaise palaikęs glaudžius ryšius su kauniečių Centro grupuote, o 2000-ųjų vasarą buvo drastiškai nušautas Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono prieigose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šokiruoja galingųjų vaikai

Negalima tvirtinti, kad visi praeityje pagarsėjusių ar iki šiol žiniasklaidoje minimų kriminalinio pasaulio šulų vaikai nuėjo klystkeliais. Štai „Balsas.lt savaitės“ šaltinių teigimu, beveik prieš dešimtmetį Vilniuje snaiperio šūviu pakirsto tuomečio Daškinių gaujos lyderio, Lietuvos bokso federacijos prezidento Remigijaus Daškevičiaus, pravarde Daškė, abu sūnūs auga su motina ir patėviu, tačiau skina laurus tiek jaunųjų matematikų olimpiadose, tiek futbolininkų varžybose.

Kauno kriminalinės policijos vadovas Darius Žukauskas patvirtino, kad yra ne vienas atvejis, kai senųjų banditų pėdsakais seka jų vaikai. Tačiau jo teigimu, tai nėra masiškas reiškinys.

REKLAMA

„Kiekvienas atvejis yra skirtingas. Be to, pareigūnai, sulaikydami nusikaltėlius niekada nekreipia dėmesio į jų pavardes, tėvus ar juolab pastarųjų kriminalinę praeitį. Didžiausias dėmesys sutelkiamas įtariamojo padaryto nusikaltimo išaiškinimui“, – „Balsas.lt savaitei“ kalbėjo D. Žukauskas.

Ilgametį kriminalinės policijos darbuotoją bene labiausiai šokiruoja tai, kad į nusikaltimus įsitraukia plačiai visuomenėje pagarsėjusių ir pasiturinčių tėvų atžalos, kurios neretai jaučiasi itin nebaudžiamos.

Tik faktai:

Dar 1986 metais kovai su Kauno Daktarų gauja buvo sudaryta speciali Vidaus reikalų ministerijos grupė, kuriai vadovavo A. Sadeckas, buvęs Seimo narys, Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos įkūrėjas.

REKLAMA

„Tais pačiais metais, kai atlikome kratą Užliedžių dvare, bėgiojo mažasis Daktaro sūnus. Maniau, kad jis išaugs padorus vyras. Bet suaugęs jis elgėsi panašiai kaip tėvas, todėl netrukus įkliuvo už grotų. O nusikaltimus jis darė kartu su kito tėvo bičiulio Viktoro Česonio, pravarde Sonia, sūnumi Mindaugu. Galbūt tai genai, kad ir jų vaikai linksta į nusikaltimus?“ – retoriškai klausė A. Sadeckas.

H. Daktaro sūnus Enrikas, buvęs Kauno tarybos narys, buvo nuteistas ir kalėjo už narkotikų kontrabandą ir JAV dolerių platinimą, tačiau 2006 metų lapkričio pabaigoje, atlikus pusę bausmės, atsivėrė kalėjimo vartai.

REKLAMA
REKLAMA

E. Daktaras atliko bausmę Vilniaus pirmuosiuose pataisos namuose, kur kali dauguma prasižengusių pareigūnų iš įvairių teisėsaugos struktūrų.

Vienas garsiausių šalyje samdomais žudikais laikomų – 1998 metų vasarą per „Aro“ operacijos šturmą nusišovusio Alvydo Juodrio, pravarde Benas, ir 2009-ųjų vasarą kalėjime nuo sunkios ligos mirusio Sauliaus Skėrio sūnūs taip pat darė nusikaltimus.

Audrius Skėrys ir Benas Juodris minimi nusikalstamo susivienijimo, žmogžudysčių ir įvairaus turto plėšimų bylose. Abu jie šiuo metu atlieka bausmę kalėjime.

Remiantis Daktarų bylos medžiaga, 1993 metais Kaune veikė vakarietiškų automobilių prekyba besivertusi bendrovė MAF. Jos apsaugą tuomet užtikrino A. Marma, tada buvęs artimas Kaune veikusiai „Titano“ gaujai. Tų pačių metų vasarą H. Daktaro sprendimu MAF vadovui Igoriui buvo nurodyta sumokėti 10 tūkst. Bendrovės vadovas pakluso Henytės reikalavimui.

Praėjus kuriam laikui H. Daktaras suartėjo su A. Marma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų