REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dešimtą klasę baigiantys panevėžiečiai turi pradėti spręsti, kuriuo keliu pasuks kitais mokslo metais – ar eis į profesines mokyklas, ar mokslus tęs gimnazijose. Tačiau jaunimas, pasak specialistų, kol kas neskuba.

REKLAMA
REKLAMA

Centralizuotas priėmimas į vienuoliktas klases (trečiąsias gimnazijų) vyksta nuo kovo 1 dienos ir baigsis balandžio 29-ąją. Atrodytų, laiko dar yra užtektinai, tačiau moksleivių vis dėlto prašoma paskubėti kreiptis – pusantro mėnesio netruks prabėgti.

REKLAMA

Pataria paskubėti

Švietimo skyriaus centralizuoto vaikų priėmimo į mokyklas vyriausioji specialistė Regina Eitmonė teigia labai prašanti į skyrių atvykti dar šį mėnesį. Gegužės pradžioje visi preliminariai priimtų asmenų sąrašai bus teikiami gimnazijoms ir tuomet priimti bus galima tik ten, kur yra laisvų vietų. Be to, atidavus dokumentus, bus sudėtingiau keisti pasirinkimą – jei prireiktų, lauktų sudėtingesnė procedūra nei dabar.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau moksleiviai dar ne itin skuba teikti dokumentus į norimas gimnazijas: ketvirtadienio duomenimis, buvo kreipęsi 47 moksleiviai, o laukiama iš viso apie pusantro šimto. Kol kas populiariausios tarp moksleivių yra V. Žemkalnio, „Minties“ ir J. Miltinio gimnazijos. Į jas pateikta atitinkamai penkiolika, keturiolika ir vienuolika prašymų.

J. Balčikonio gimnaziją iki ket-virtadienio buvo pasirinkę tik šeši būsimi gimnazistai. R. Eitmonės manymu, į ją ir pernai nebuvo didelio norinčiųjų patekti antplūdžio. Klasės buvo užpildytos, tačiau, vyriausiosios specialistės manymu, šią gimnaziją renkasi moksleiviai, labiau linkę į tiksliuosius mokslus. Kai kuriuos čia mokytis gal atbaido baimė – manoma, kad didelis mokymosi krūvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pernai nepateko tik į vieną

Vykdant švietimo įstaigų tinklo reformą, mieste jau nuo pernai moksleiviai po dešimties klasių, norėdami tęsti mokslą, turėjo pasirinkti kurią nors gimnaziją.

R. Eitmonės teigimu, praėjusiais metais visi moksleiviai pateko į norimas gimnazijas. Problemų buvo kilę tik dėl 5-osios vidurinės mokyklos, dabar jau tapusios gimnazija. Vyriausiosios specialistės teigimu, šioje įstaigoje nebuvo formuojamos papildomos klasės – priimta tik į laisvas vietas. Tuomet dalis mokyklos moksleivių apsigalvojo ir liko toliau mokytis, tačiau apie tai laiku nepranešė Švietimo skyriui, ir centralizuoto priėmimo sistemoje tai nebuvo matyti – rodytos vis dar laisvos vietos. „Tos laisvos vietos tarsi ir buvo, tačiau realiai jos buvo užimtos“, – aiškina R. Eitmonė.

REKLAMA

Beje, šiemet šioje gimnazijoje priėmimas vyks taip pat tik į laisvas vietas, tačiau tikimasi, jog panašių bėdų kaip pernai nebekils.

Praėjusiais metais problemų buvo kilę ir dėl išsilavinimo pažymėjimų, kuriuos turi pateikti mokiniai, – net trys dešimtys jaunuolių juos pamiršo atnešti. Vėliau, pasak R. Eitmonės, paaiškėjo, kad šie moksleiviai nebesimokys, tačiau apie tai nepranešė Švietimo skyriui.

Geriau pasitikrinti

Ketvirtadienio duomenimis, iš 28 „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos moksleivių, norinčių toliau tęsti mokslus gimnazijose, atvyko tik du, iš 15 „Senvagės“ pagrindinės mokyklos moksleivių – vienas. Bene pareigingiausi pasirodė esą Alfonso Lipniūno pagrindinės mokyklos moksleiviai – iš devynių moksleivių gimnazijas jau buvo pasirinkę aštuoni.

REKLAMA

Kodėl šiemet moksleiviai dar neskuba rinktis gimnazijų, R. Eitmonė teigė negalinti tiksliai įvardyti.

Patys vaikai sakosi, kad yra pagąsdinami, jog gimnazija – ne jiems, kad neįstos, kad verčiau rinktųsi profesinę mokyklą. Tad atėję ir sužinoję, jog bus priimti, ne vienas labai nustemba, o kartu ir nudžiunga. „Patarčiau gerai ar vidutiniškai besimokantiesiems neskubėti rinktis profesinės mokyk-los“, – sako R. Eitmonė.

Švietimo skyriaus specialistė abejojantiesiems savo galimybėmis toliau mokytis gimnazijose siūlė atvykti į Švietimo skyrių, kur galima palyginti stojančiųjų moksleivių penkių dalykų vidurkį. Paprastai ne vienas pamato, kad jo vidurkis, palyginti su kitų, yra gana aukštas. Juk tęsti vidurinį mokslą nori įvairiai besimokantys moksleiviai – tiek dešimtukininkai, tiek ir silpniau besimokantieji.

Pakeisti gimnaziją gali ir dabartiniai gimnazistai. Šiemet tokių moksleivių kol kas yra dvi – viena gerai besimokanti gimnazistė panoro mokytis kitoje gimnazijoje, o kita moksleivė atvyks mokytis į miestą iš vienos rajono gimnazijos. Iš viso norą mokytis mieste pareiškė devyni moksleiviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų