REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ateinantį pirmadienį, nors ir buvo žadėta, vargšams kruopų niekas nedalys. Maisto produktų iš intervencinių atsargų dalijimą sustabdė paslaptingi biurokratiniai reikalai – imtasi tikrinti produktus perkančią ir skirstančią agentūrą.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 21-osios daugelis vos galus suduriančių šeimų laukė kaip išganymo – juk buvo pažadėta, kad tą dieną bus pradėti dalyti maisto produktai iš Europos Sąjungos intervencinių atsargų fondų.

REKLAMA

„Paskutinį kartą maisto produktų gavome tik praėjusių metų pabaigoje, – guodėsi „Panevėžio balsui“ už minimalų atlyginimą dirbanti trijų vaikų motina Violeta. – Per pirmus tris šių metų mėnesius niekas nepapildė skurdaus mūsų šeimos biudžeto.“

Netikėta žinia panevėžietę pribloškė – produktų reikės laukti gal net iki balandžio. „Nes kažkur kažkas prieš pat visų taip laukiamą dalijimą nutarė reviziją padaryti! – neslepia pykčio ponia Violeta. – Gerai sakoma: sotus alkano neatjaučia...“

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienai iš menkų pajamų gyvenančiai šeimai iš „Maisto banko“ gaunami produktai yra tikra paspirtis: nereikia pirkti miltų, kruopų, makaronų, kitų būtinų produktų ir bent kurį laiką būna lengviau išgyventi. Deja, šį kartą palengvėjimas ateis negreitai. „Negalime tiksliai pasakyti, kada produktai bus atvežti ir kada galėsime juos pradėti dalyti“, – sakė vakar dienraščiui „Maisto banko“ atstovė Panevėžyje Asta Palubinskaitė. Skelbimų lentoje prie sandėlio atstovė jau pakabino pranešimą, jog maisto produktų dalijimas atidedamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės kiekvieną dieną ateina pasitikslinti, ar pirmadienį tikrai galės pasiimti produktus. Gaila, bet tenka jiems atsakyti neigiamai“, – apgailestauja neseniai „Maisto banke“ dirbti pradėjusi A. Palubinskaitė. Pasak jos, žmonėms sunku suprasti, kodėl taip abejingai žvelgiama į jų vargą ir net turint galimybę padėti pagalba atidėliojama.

Klausimais, kada pagaliau gaus pavalgyti, užvertė alkstantys panevėžiečiai ir Socialinių paslaugų centro darbuotojus.

„Negalime žmonėms atsakyti, kada. Neaišku kada bus baigtas patikrinimas ir atvežti produktai“, – sako socialinio darbo vadybininkė Beata Milaknytė.

REKLAMA

Kovo mėnesį, per pirmąjį šiųmetį produktų dalijimą, miltų, kruopų, makaronų, sausų pusryčių ir kitų maisto produktų turėjo gauti 9 665 žmonės.

Visiems jiems gali tekti palūkėti net iki balandžio. Tikslią datą, kada gaus maisto, žmonėms gal pavyks sužinoti tik kovo pabaigoje, po 20-os dienos.

Paramą maisto produktais organizuoja Lietuvos žemės ūkio maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra. Šiemet Viešųjų pirkimų tarnyba ėmėsi tikrinti šios agentūros dokumentus ir žiūrėti, ar darbas vykdomas be pažeidimų. Tik baigus šį patikrinimą bus galima sudaryti sutartis su tiekėjais ir vežti produktus į sandėlius. Kadangi maisto produktams pagaminti reikalingas laikas, planuojama, kad labdaros organizacijų sandėlius pirmosios maisto produktų siuntos pasieks balandžio pirmosiomis dienomis.

REKLAMA

Bet kas, užsimanęs nemokamų maisto produktų, jų negaus. Būtina atitikti tam tikrus reikalavimus – šeima iš tikrųjų turi būti skurdi.

Socialinių paslaugų centro socialinių reikalų vadybininkė B. Milaknytė sako, kad pernai du kartus griežtinta nemokamų maisto produktų skyrimo tvarka.

Anksčiau į nurodomas šeimos pajamas nereikėdavo įtraukti visų gaunamų pinigų. Dabar pagalbos maisto produktais prašantys žmonės privalo nurodyti kiekvieną gaunamą litą – visas socialines, globos išmokas ir visas kitas įplaukas, kokios jos bebūtų. „Šis reikalavimas kai kurioms šeimoms užkirto kelią į paramą“, – sako B. Milaknytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų liepos mėnesį atsirado dar viena kliūtis – panaikintos lengvatos neįgaliems žmonėms.

„Nemokamai maisto produktai ir anksčiau, ir dabar skiriami toms šeimoms, kuriose pajamos vienam asmeniui neviršija 525 litų. Tačiau anksčiau būdavo suteikiama lengvata neįgaliesiems. Šių žmonių pajamos galėjo būti ir didesnės, tik jos negalėjo viršyti 700 litų“, – sakė socialinių reikalų vadybininkė. Dabar visų paramos gavėjų pajamos negali viršyti 525 litų.

Pavyzdžiui, 550 litų gaunantis asmuo jau nepatenka į skurdžiausiųjų gretas ir nemokamų produktų nebegauna.

Per visus praėjusius metus Panevėžyje buvo pateikta 6217 prašymų nemokamiems produktams gauti. Miltų, kruopų, makaronų ir kitokio maisto pernai gavo 13 875 asmenys.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų