REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kamuolinių teisme – baigiamosios kalbos

Neteisėtu laisvės atėmimu, didelės vertės turto prievartavimu ir šaunamojo ginklo pagrobimu iš kauniečio Šarūno Valasevičiaus kaltinamų vienų Kaune lyderiaujančių nusikalstamų susivienijimų Kamuolinių (kai kada vadinamų Aguoniniais, – red.past.) Giedriaus Janonio – Kamuolio (34 m.), bei jo bendrininkų Deivido Čereškos (34 m.), Andriaus Juodžio–Gruzino (30 m.) ir Mariaus Pilvelio (31 m.) byloje proceso dalyviai pasakė baigiamąsias kalbas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuroras Mindaugas Sabaitis tikino, kad teisiamųjų kaltė visiškai įrodyta ir paprašė skirti jiems griežtas bausmes.

REKLAMA

Prokuroro teigimu, tai kad nusikaltimą padarė organizuota grupė yra kaltę sunkinanti aplinkybė. Tuo tarpu lengvinančių aplinkybių teisiamiesiems nenustatyta.

Net nepagydoma onkologine liga sergančiam Giedriui Janoniui kaltintojas siūlė skirti 9 metus laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose.

Byloje yra ekspertų išvada, kad G. Janonio liga neįtraukta į oficialų nepagydomų ligų, kuriomis sergant nuteistasis atleidžiamas nuo bausmės vykdymo, sąrašą D. Čereškai taip pat pasiūlyta skirti 9 metų laisvės atėmimo bausmę, o A. Juodį į pataisos namus siūloma išsiųsti 9 metams ir 10 mėnesių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors M. Pilveliui už šį nusikaltimą siūlomą skirti 9 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau subendrinus ir 2001 metais jam skirtos ir pilnai neatliktos bausmės likutį, galutinė bausmė turėtų būti 10 metų ir 6 mėnesiai nelaisvės.

G. Janonį ginantis vienas brangiausiai Kaune apmokamų advokatų Ričardas Girdziušas pabrėžė, kad Baudžiamajame Kodekse numatyta galimybė dėl nepagydomos ligos nuteistąjį atleisti nuo bausmės visiškai neįpareigoja teisėjus remtis jau minėtu sąrašu, kuris, beje, sudarytas dar 1995 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatas pagarsino pesimistinės medikų prognozes dėl G. Janonio būklės, bei pareiškė, kad jo uždarymas į pataisos namus būtų tikras žmogaus kankinimas.

Juo labiau, kad, anot R. Girdziušo, kaltintojai remiasi kone tik vieno nukentėjusiojo Š. Valasevičiaus parodymais, kurie esą nenuoseklūs.

Kitų teisiamųjų gynėjai taip pat atkreipė teismo dėmesį, kad visiems keturiems pateikiami vienodi kaltinimai, neišskiriant, kokią nusikalstamą veiką padarė kiekvienas iš jų atskirai.

Pavyzdžiui, M. Pilvelis minimas net tokiuose bylos epizoduose, kur jis tiesiog fiziškai negalėjo dalyvauti, nes tuo metu atlikinėjo bausmę vienuose Pravieniškių pataisos namuose.

REKLAMA

Kone visų teisiamųjų baigiamasis žodis buvo trumpas: jie neprisipažino nusikaltę ir prašė juos išteisinti.

Tik D.Čereška, prašydamas ir jį išteisinti, priminė, kad jis buvo teistas dar 1994 metais ir jo teistumas jau seniai išnykęs, dar vieną kartą jis buvo baustas administracine tvarka už Kelių eismo taisyklių pažeidimą. Vyriškis turėjo net legaliai įsigytą ginklą, leidimas kuriam, kaip žinia, prastos reputacijos piliečiams neišduodamas.

Kauno apygardos teismo kolegija, pirmininkaujama teisėjo Algerdo Urbšio nuosprendį Kamuolinių – Aguoninių gaujos byloje skelbs balandžio 29 dieną.

Remigijus RAINYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų