REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rizika, kad iš Japonijos į Lietuvą bus importuoti radiacija užteršti maisto produktai, yra labai maža, tikina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, atsižvelgdama į augančius nuogąstavimus dėl pastarųjų įvykių Japonijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija visoms Europos Sąjungos (ES) šalims nurodė griežčiau kontroliuoti maisto produktus, importuojamus iš Japonijos. Didžiausias dėmesys bus skiriamas žuvininkystės produktams. ES šalys, nustačiusios nesaugius produktus, nedelsiant kitas šalis informuos skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema RASFF.

REKLAMA

Visuose Europos Sąjungos šalių pasienio postuose yra sumontuoti stacionarūs įrenginiai, matuojantys radioaktyviąją taršą. Todėl visa produkcija iš trečiųjų šalių, ne tik iš Japonijos, visuose ES pasienio postuose yra patikrinama dėl jonizuojančiosios spinduliuotės.

Pasak Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešimo, Lietuvos Respublikos pasienio kontrolės punktuose taip pat įrengti tokie detektoriai. Kai kuriuose pasienio kontrolės punktuose jonizuojančiosios spinduliuotės kontrolė vykdoma nešiojamaisiais mobiliais dozimetrais. Nustačius, kad produkcija paveikta radiacija, ji nedelsiant sulaikoma ir sunaikinama. VMVT numatė mobiliuosius dozimetrinius prietaisus išdalinti ir pasienio veterinarijos postams, taip sudarydama galimybę iš trečiųjų šalių importuojamą produkciją pasienio kontrolės punktuose patikrinti net du kartus. Didžiausias dėmesys bus skiriamas visai produkcijai iš Japonijos ir visiems iš trečiųjų šalių importuojamiems žuvininkystės.

REKLAMA
REKLAMA

„Numatyta papildomai atrinkti importuojamų produktų stebėsenos mėginius ne tik pasienio veterinarijos postuose, bet tirti ir prekybos centruose, specializuotose parduotuvėse, kavinėse ir restoranuose parduodamus ar naudojamus maisto produktus. Visi mėginiai bus siunčiami į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą radiologiniams tyrimams“, - sakė VMVT Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute nuolat atliekami maisto produktų ir pašarų laboratoriniai tyrimai dėl radiologinės taršos. 2010 m. buvo atlikti 1193 radiologiniai tyrimai įvairių maisto produktų ir pašarų - visi tyrimų rezultatai neigiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, Lietuva pašarų iš Japonijos neimportuoja. Daugiausia iš Japonijos į Lietuvą importuojama žuvininkystės produktų, arbatų, prieskonių, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų. Šiuo metu Lietuvos rinkoje esantys produktai importuoti iš Japonijos dar prieš atominės elektrinės sprogimą.

Pažymėtina, kad šiuo metu didžiausias radiacijos lygis yra 20-30 km aplink Fokušimą. Toliau nuo šios vietovės radiacijos lygis mažesnis arba neviršija leistino nustatyto lygio. Didžiausia dalis maisto produktų atkeliauja iš šiltesnio klimato Japonijos vietovių, šios šalies atsakingos institucijos taip pat nuolat atlieka maisto produktų radiologinę patikrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų