REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre pasmaugta senutė? Tokių įtarimų kilo sanitarui, ant „natūralia: mirtimi mirusios moters kaklo išvydusiam smaugvirvės žymę.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš jos nerengsiu, aš kviečiu policiją...  Gali būti pasmaugta“, - nusprendė sanitaras, nors artimieji turėjo ligoninės pažymą, kurioje buvo parašyta mirties priežastis – galvos smegenų veiklos sutrikimas, aterosklerozė.

REKLAMA

Į geriatrijos centrą – savo noru

Praėjusią savaitę Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro pacientės Joanos Stapulionienės artimieji žinojo, jog pirmadienį, kovo 14 dieną, važiuos į gydymo įstaigą ir parsiveš mėnesius čia praleidusią giminaitę. Dukterėčia Valerija Misiūnienė  drauge su pussesere nuolat rūpinosi teta. Jos ir nusprendė, kad geriau teta rūpintis namie, samdyti žmogų, nei laikyti ligoninėje.

Vyrą J. Stapulionienė seniai palaidojusi, miręs ir vienintelis sūnus. Kaime gyvenanti 21 metų vaikaitė augina mažylį, tad močiutės rūpesčiai jai tolimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmadienio rytą aš ruošiausi į ligoninę pasiimti tetos. Ligoninėje turėjau būti 9 valandą, bet šeštą valandą man paskambino pusseserė ir pranešė, kad teta mirusi“, - pasakoja į „Šiaulių naujienų“ redakciją paskambinusi Valerija Misiūnienė.

Ši žinia, atskriejusi iš Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro, pribloškė, nes 81-erių metų teta nebuvo nei nusilpusi, nei sunkiai serganti.

Net ir tada, prieš du mėnesius, kai Joana Stapulionienė gulėsi į Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centrą, ji nesijautė blogai. „Ji gyvena viena, tai nusprendė per žiemą sustiprėti. Pati išsikvietė šeimos gydytoją ir pasiprašė siuntimo į Slaugos ligoninę“, - pasakoja V. Misiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienišam, senam žmogui priežiūros ir globos tikrai reikia, tad gydytoja ir išrašiusi siuntimą pacientei. „Mane pamasažuos, sustiprėsiu“, - kalbėjo teta dukterėčiai.

Keitėsi elgesys ir charakteris

Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre slaugomą tetą dukterėčios lankiusios nuolat. „Ji nesijautė gerai, darėsi baugi“, - pastebėjo V. Misiūnienė. Ypač pribloškė vienas nutikimas, kai paskambinusi tetai išgirdo jos keistą pasakojimą: „Aš esu kažkokioje bažnyčioje, nežinau kur man eiti“.

„Nebijok, teta, aš tuoj atvažiuosiu, aš žinau, kur tu“. „Ar tu tikrai žinai, kur aš?“ - baiminosi moteris.

REKLAMA

Atvažiavusi į ligoninę radusi tetą, sėdinčią lovoje ir besiruošiančią važiuoti namo. „Aš nuėjau į slaugytojų kabinetą paklausti, kas čia vyksta. „Gal jai spaudimas sukilo ir kliedi“, - mestelėjo slaugytoja. Aš pridėjau ranką tetai prie kaktos ir man pasirodė, kad ji karščiuoja“, - pasakoja moteris keistus įspūdžius ligoninėje.

Slaugytoja atnešė termometrą, pamatavo ir pati nustebo – 38,9. Senutė karščiuoja. Kaip su tokia temperatūra nekliedės, pasipiktinusi dukterėčia. Sunerimo ir slaugytoja, ėmė rūpintis.

REKLAMA

„Jei nebūčiau atėjusi – niekas į ją dėmesio nebūtų kreipęs“, - įsitikinusi moteris.

Šiandien po netikėtos tetos mirties V. Misiūnienė apgailestauja, kad tetos žodžius priimdavusi kaip seno žmogaus kliedesius. „O reikėjo jau tada aiškintis, kas vyksta“, - sako moteris, prisimindama ne vieną keistą pokalbį su teta.

„Pamatysi, kad manęs čia neliks“, - vieno apsilankymo metu drebančiu balsu pareiškė Joana Stapulionienė. Ji gulėjo užsiklojusi iki kaklo, akys įsmeigtos į lubas. „Kas tau yra, teta?“ - klausė dukterėčia. Bet ši į klausimą atsakiusi nei šį, nei tą: „Mane veš kepti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš pagalvojau – kliedesiai“, - pasakoja moteris. - Atidengiau kaldrytę, kad neperkaistų“.

„Tu čia nerėkauk ir tave iškeps“, - čiupusi teta antklodės kraštą ir vėl apsiklojusi.

Tada senoji pareiškė: „Visiems, ką sutiksi, pasakyk, kad man čia – paskutinė naktis, rytoj manęs nebematysit“, - tokie žodžiai, nors ir seno žmogaus pasakyti, pribloškia. Dukterėčia sunerimusi ir dėl to, kad prieš tai, kai teta buvo namuose, ji buvusi blaivaus ir aiškaus proto, jokių kliedesių kalboje nepastebėdavusi.

„Aš ėjau pas gydytoją ir klausiau, kas nutiko, kad jai pasidarė taip blogai, tačiau gydytoja nenorėjo nieko aiškinti“, - pamena moteris.

REKLAMA

Gydytojos buvo sunerimusios

Niekas neįtarė, kad tetos žodžiai bus pranašiški. Deja, žinia, kad teta mirusi, tikrai atskriejo. „Mes negalėjome patikėti tuo, kad ji mirė pati, nes nuolat lankėme ir matėme, kad ji stipri fiziškai, sėdasi, eina, tik kalbėti pradėjo keistai. „Bet juk dėl to – nemirštama“, - įsitikinusi moteris.

Atvykusios į ligoninę moterys pastebėjo, kad medikės elgiasi labai nenatūraliai, buvo sutrikusios. „Bet juk mirė žmogus, nieko keisto, kad žmonės sunerimę“, - pateisino akivaizdžiai tarp medikų sklandžiusią įtampą moteris.

REKLAMA

„Mums tik buvo svarbu sužinoti, dėl ko ji mirė, nes pagalvojome – gal vaistų perdozavo, gal dar kas nutiko, nes sava mirtimi juk negalėjo mirti. Bet gydytoja padavė pažymą, kurioje buvo nurodyta, kad mirties priežastis – aterosklerozė.

Keista buvo ir tai, kad ligoninėje dingo tetos pasas. Dingo jis iš stalčiaus prieš savaitę, bet ir dabar atiduodančios daiktus slaugytojos negalėjo pasakyti, kur tetos pasas, nors buvo paaiškinta, kad visus daiktus paėmusi slaugytoja, kai jos daiktai buvo pažirę. „Mes to paso ir nebeieškojome, manėme, kad turi slaugytoja, tai išleidžiant iš ligoninės ir atiduos. Deja, paso niekas taip ir negrąžino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes skambinome į Migracijos tarnybą, informavome apie dingusį pasą, bet specialistė nuramino – jei įregistruojama mirtis, automatiškai pasas patvirtinamas negaliojančiu. O gal per savaitę tuo pasu jau pasinaudota?“ - nerimauja moteris.

Sanitaro pastabumas pribloškė

Palikusios tetos kūną Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre, pusseserės nuskubėjo į Šiaulių civilinės metrikacijos skyrių, kur, pagal turimą medikų pažymą, buvo išduotas mirties liudijimas. Su juo ir atskubėjo į morgą, kur turėjo būti atvežtas tetos kūnas. „Mes tik pravėrėme morgo duris ir ten dirbusio sanitaro paprašėme, kad tikrai patikslintų mirties priežastį, nes ji mums neaiški“, - pasakoja moteris.

REKLAMA

Iš slaugos ligoninės velionės kūną parvežė bendrovė, su kuria Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centras yra sudaręs sutartį, darbuotojai. Bendrovės direktoriaus pavaduotoja Alina Grigaliūnienė ir velionės artimiesiems, ir vėliau „Šiaulių naujienų“ redakcijai pasakojo, kad jokių įtarimų nekilę. Mirusiosios kūnas, kaip ir kitais atvejais, gulėjo lovoje, apklotas antklode. „Jis įdedamas į specialų polietileno maišą ir atvežamas į morgą, kur dedamas šaldytuve“, - sako A. Grigaliūnienė.

Problemos prasidėjo, kai morgo sanitaras, išėmęs iš šaldytuvo kūną, ruošėsi jį prausti ir rengti.

REKLAMA

„Aš pamačiau ant kaklo žymę. Iš patirties žinau, jog tai – smaugimo žymė“, - pasakojo Valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus morgo darbuotojas G. M.

Nedelsdamas jis nuskubėjo į laidojimo reikmenų parduotuvę, kur laukė artimieji. „Parodykit man mirties liudijimą, mirties priežastis tikrai ne ta... Ji galėjo būti pasmaugta“, - sutrikęs kalbėjo sanitaras, pareiškęs, jog negalės atiduoti lavono, nes turi informuoti policiją. Jis informavęs policiją ir dėl to, kad artimieji išreiškė susirūpinimą, jog mirties priežastis galėjusi būti kita.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes ir policijai pasakėme, ir dabar sakome, kad ji pati nusižudyti tikrai negalėjo. Mes tik galvojome, jog galėjo būti perduozuota vaistų“, - kalbėjo V. Misiūnienė, pasiryžusi nenuleisti rankų, kol policija išsiaiškins, kaip viena pati palatoje buvusi moteris galėjo mirti... smaugvirvėje.

Tai patvirtino valstybinės teismo medicinos tarnybos Šiaulių skyriaus ekspertas, policijos nurodymu atlikęs ekspertizę. „Mechaninė asfikcija kilpoje“, - tokią išvadą ekspertas pateikė laidojimu besirūpinančiai įmonei. Po mėnesio bus pateikti išsamūs ekspertų tyrimo rezultatai.

„Aš su šia pažyma kreipiausi į Civilinės metrikacijos skyrių ir buvo išduotas mirties liudijimus“, - pasakojo į keblią situaciją patekusi direktoriaus pavaduotoja Alina Grigaliūnienė. Ir nutiko taip, kad tam pačiam žmogui Civilinės metrikacijos skyrius išdavė antrą mirties liudijimą.

Dar į tokią situaciją niekada nebuvome patekę, stebėjosi Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotoja, išsiaiškinusi, kad vieną dokumentą teks pripažinti negaliojančiu, nes du mirties liudijimai tam pačiam žmogui negali būti išduoti.

Vienam žmogui išduoti du mirties liudijimai su dviem skirtingomis mirties priežastimis. Eksperto išvada paneigė medikų „diagnozę“.

REKLAMA

(Vadimo SIMUTKINO nuotr./snaujienos.lt)(Vadimo SIMUTKINO nuotr./snaujienos.lt)

Komentuoti atsisakė

„Jeigu atvirai – nieko nekomentuosiu“, - pareiškė Ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Inga Tamosinaitė.

„Kaip galėjo būti, kad smaugvirvėje rastos pacientės artimiesiems išduota pažyma, jog mirties priežastis – liga?“ - klausiame direktorės pavaduotojos.

„Aš nieko nekomentuosiu... bandysim aiškintis... Tik dabar sužinojom...“ - kartoja gydymo įstaigos administratorė.

Darbo kabinete nepasiseka rasti ir vyriausiojo gydytojo Jono Mikalausko. Darbuotojai tikina, jog jis... vizituoja ligonius, nors jau – pavakarė.

Dėl šio įvykio Šiaulių apskrities policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu turėtų paaiškėti ne tik tai, ar pati 81-erių metų moteris pasiryžo gyvenimą baigti savižudybe. Paaiškėti turėtų ir tai, kodėl gydymo įstaigos darbuotojai neiškvietė policijos, aptikę moterį smaugvirvėje, konstatavo mirtį dėl dažną žmogų varginančios aterosklerozės. Pagaliau, ar gydymo įstaiga nebus suklastojusi dokumento, nes medikai išdavė mirties priežastį patvirtinančią pažymą, neatitinkančią realybės. Jei ne budrus morgo sanitaras, niekas galėjo ir nesužinoti, kad gydymo įstaigos palatoje gali įvykti tokie dalykai. O gal tai – net ne pirmas atvejas, kai slaugos ligoninėje, kurioje tvyro baimės šešėlis, savižudybe gyvenimą baigia gyvenimo išvargintas žmogus?.. Arba yra nužudomas?...

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų