REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu ne budri kontrolierių akis, tonos užterštų agurkų būtų keliavusios į šviežių daržovių mėgėjų virtuves, o paskui – ir į jų skrandžius. Laimė, šį kartą pesticidais užterštų daržovių siunta išaiškinta ir sunaikinta.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu ne tik Panevėžio, bet ir kitų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos skyrių inspektoriai darbuojasi prekybos centruose ir tiria atvežtinių šviežių daržovių kokybę. Po to, kai ispaniškuose agurkuose aptikta pesticidų, vaisių ir daržovių kontrolė ypač sugriežtinta.

REKLAMA

Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektoriai, vykdydami augalinio maisto produktų taršos stebėsenos programą, prekybos centre „Maxima“ atrinko ispaniškų ilgavaisių agurkų, išaugintų po danga, mėginius.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute atlikus tyrimus nustatyta, kad agurkuose pesticido dichlorvoso, įtraukto į pavojingų biocidų sąrašą, koncentracija 2,5 karto viršija didžiausią leidžiamą koncentraciją. Ji šiose daržovėse sudarė 0,05±0,025 mg/kg, o didžiausia leistina norma – 0,01 mg/kg.

REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžio prekybos centruose užkrėstų agurkų kol kas neaptikta. Paskutinis pesticidais užkrėstas produktas Panevėžyje buvo išaiškintas praėjusių metų pabaigoje. Dviejose siuntose buvo rasta Makedonijoje užaugintų vynuogių, turinčių pesticido“, – sakė Maisto priežiūros skyriaus vedėja Violeta Krivickienė.

Vynuogės buvo sunaikintos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad ir dabar uždrausta realizuoti rinkoje ispaniškus ilgavaisius agurkus ir nurodyta minėtą siuntą skubiai surinkti ir saugiai sunaikinti. Juk remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto pateikta laboratorinių tyrimų išvada, minėti agurkai yra nesaugūs ir netinkami vartoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kad visa siunta būtų saugiai sunaikinta utilizavimo įmonėje.

Dėl nesaugių agurkų sunerimta ne tik Lietuvoje, pranešimas apie Kupiškyje aptiktą pavojingą siuntą išplatintas visoje Europos Sąjungoje. Atsižvelgiant į tai, kad nesaugūs agurkai į Lietuvą įvežti iš Ispanijos, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skubiu pranešimu apie nesaugius maisto produktus informavo Europos Komisiją ir kitas šalis nares.

Maisto priežiūros skyriaus vedėja V. Krivickienė sako, kad pirkėjas nei iš skonio, nei iš kvapo, nei iš išvaizdos pesticidų turinčios daržovės neatpažins. „Patariama nusipirkus vaisių ar daržovių juos gerai nuplauti, bent pusvalandį palaikyti pamerktus į šaltą vandenį. Tai padės nusikratyti nepageidaujamų priedų“, – sakė V. Krivickienė.

REKLAMA

O įsigydami pigesnius produktus nelegaliose prekybos vietose, kiemuose, už turgaviečių teritorijos ribų žmonės rizikuoja sveikata, juk nežinomos nelegaliai parduodamų produktų gamybos, įsigijimo, laikymo, transportavimo sąlygos. Dėl prekybos centre įsigyto produkto pirkėjas gali pareikšti pretenzijų, o dėl nelegaliai parduoto nekokybiško produkto vartotojas neturi kur kreiptis.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų