REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma europiečių laiko save liberalais, kuriems mažiausiai toleruotinas dalykas – imigracija į Europos Sąjungą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai parodė „the Guardian“ atlikta apklausa, vykdyta Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje ir Ispanijoje. Pasirodo, ES piliečiai išlieka ištikimi organizacijos pagrindinėms vertybėms – atvirumui ir liberalizmui – net 62 proc. iš 5000 dalyvavusiųjų apklausoje tai nurodė. 24 proc. europiečių sakė esą „labai liberalūs“, o „labai tradicinių pažiūrų“ save įvardijo tik 4 proc.

REKLAMA

Liberalių, o ne tradicinių pažiūrų jie sakė esą net ir tokiais klausimais, kaip homoseksualų teisės, moterų teisės, santuoka ar migracija ES viduje, ieškant geresnio darbo. Migracijai nepritarė tik Didžiosios Britanijos piliečiai. Kalbant apie imigraciją į ES iš jai nepriklausančių šalių, priešinosi kur kas daugiau apklaustųjų. Jie nurodė imigrantus, kaip vieną iš didžiausių grėsmių Europos ateičiai.

Pažymima, kad net tokios stipriai katalikiškos šalys kaip Lenkija ir Ispanija, neseniai įstojusios į ES, nurodė esančios liberalios, o ne tradicinės. Beveik trys ketvirtadaliai ispanų, pralenkdami kitas keturias apklausoje dalyvavusias šalis, nurodė esantys liberalūs (42 proc.) arba labai liberalūs (30 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijoje požiūriai šiek tiek skyrėsi: 31 proc. sakė esantys tradicinių pažiūrų, o 49 proc. – liberalių. Nestebina tai, kad komunizmo nepatyrusi karta yra kur kas liberalesnė nei vyresnieji.

„The Guardian“ pastebi, jog duomenys nėra visai tikslūs, kadangi apklausoje dalyvavo tik darbingo amžiaus žmonės, o pensininkai, greičiausiai, yra daugiau tradicinių pažiūrų.

Į klausimą, ar pasitiki valdžia, teigiamai atsakė tik 6 proc. europiečių, 46 proc. – nelabai, 32 proc. – visiškai nepasitiki ir tik 9 proc. nurodė, jog mano politikus esant itin sąžiningus ir dorus.

Euro valiutą labiausiai palaiko žmonės Prancūzijoje, Ispanijoje ir Vokietijoje. Duomenys parodė, kad lenkai euro nenori: 40 proc. buvo už įvedimą, o 48 proc. – prieš, rašo euobserver.com.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų