REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija paskelbė, kad šimtai tūkstančių imigrantų netrukus bus prijungti prie dosnios šalies socialinės apsaugos sistemos. Ar suklestės pašalpų turizmas?

REKLAMA
REKLAMA

Kai 2004 metais prie Europos Sąjungos (ES) valstybių bloko prisijungė aštuonios Rytų Europos valstybės, joms buvo apribotas priėjimas prie senųjų ES narių socialinės apsaugos sistemos. Darbo rinkas naujoms narėms tuomet atvėrė tik Didžioji Britanija, Airija ir Švedija.

REKLAMA

Apribojimai baigia galioti šių metų gegužės 1-ąją, o atsižvelgiant į ES teisę jų atnaujinti nebegalima, todėl ir taip imigrantų turtinga Jungtinė Karalystė baiminasi dar didesnio jų antplūdžio iš Rytų Europos. Nuogąstavimą išreiškė ir Vokietija bei Austrija.

Kaltina Vyriausybę

Vos po trijų mėnesių legalaus gyvenimo Britanijoje imigrantai galės reikalauti apie 250 svarų sterlingų siekiančių išmokų, mokesčių ir pragyvenimo lengvatų, skelbia „The Times".

REKLAMA
REKLAMA

Kritikai suskubo kaltinti leiboristus, esą šie padarė didžiulę klaidą sutikdami apribojimus taikyti tik septynerius metus, ir paragino saugoti šalies socialinę sistemą.

Migracijos mastus stebinčios organizacijos ,,MigrationWatch„ vadovas Andrew Greenas britų dienraščiui ,,Daily Mail“ teigė, kad apribojimų panaikinimas – buvusios leiboristų Vyriausybės klaida.

,,Buvusi Vyriausybė padarė didelę klaidą leisdama atvykėliams iš daug skurdesnių valstybių, pasibaigus pereinamajam septynerių metų laikotarpiui, prašyti Britanijos socialinių išmokų, – kalbėjo A. Greenas. Pasak jo, dabartiniai saugikliai – ,,popieriaus plonumo".

Nuo 2004 metų ES plėtros, kai prie bloko prisijungė ir Lietuva, į Britaniją imigravo šimtus kartų daugiau rytinių valstybių piliečių, nei laukta. Oficialiai tikėtasi sulaukti vos 13 tūkst. imigrantų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi imigrantai iki šiol privalėjo sumokėti 90 svarų registruodamiesi Migracijos tarnyboje ir tik išdirbę metus pretenduoti į pašalpas. Tokių nebuvo daug, nes dauguma atvykėlių atlikdavo tik sezoninius darbus. Britanijoje nuo 2004-ųjų jau registravosi per milijoną darbuotojų iš Rytų Europos. Skaičiuojama, kad šalyje per 625 tūkst. jų vis dar dirba.

Užteks 3 mėnesių

Nuo gegužės imigrantai iš Lenkijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Vengrijos, Slovakijos, Slovėnijos ir Čekijos teturės simboliškai parodyti, kad bent jau bandė tris mėnesius ieškoti darbovietės.

REKLAMA

Jie taip pat turės įrodyti, kad nori ilgiau įsitvirtinti šalyje, ir tuomet galės laisvai prašyti kompensacijos už komunalines paslaugas ar gauti 65 svarų kassavaitinę bedarbio pašalpą.

Panaikinus apribojimus daugiau rytų europiečių galės prašyti motinystės pašalpų, nors dalis jų vaikų gyvena gimtose šalyse.

Pagal ES taisykles išmoka vaikui mokama visiems Jungtinėje Karalystėje gyvenantiems tėvams, net jei jų vaikai liko gimtose šalyse.

Banga jau plūsta

Pasak Britanijos migracijos departamento, sunkmečiu imigrantų iš vadinamųjų A8 valstybių skaičius sumažėjo. Vis dėlto praėjusio mėnesio duomenys parodė, kad imigracija iš Rytų Europos į šalį yra didžiausia per pastaruosius ketverius metus.

REKLAMA

Migracijos departamento atstovas žiniasklaidai teigė, kad imigrantai jokiu būdu negaus išmokų vos atvykę į šalį. ,,Vadovausimės griežtomis taisyklėmis, kad apsaugotume sistemą nuo neleistino naudojimosi. Nuolat prižiūrėsime imigrantų būklę. Bet apribojimų panaikinimas yra tarptautinis įsipareigojimas, – teigė jis. – Stengsimės užkirsti kelią išmokų turizmui."

Nerimauja vokiečiai...

Nuo gegužės sienas darbuotojams atversiančią Vokietiją gali užplūsti lenkų banga. Skaičiuojama, kad per sieną į gretimąją Vokietiją dirbti išvyks 300–400 tūkst. lenkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek mažiau nei trys ketvirtadaliai (73 proc.) dirbančių vokiečių teigia esą sunerimę dėl pasikeisiančios tvarkos imigrantams, rodo praėjusį mėnesį dienraštyje ,,Welt am Sonntag" paskelbti tyrimo rezultatai.

Labiausiai išaugsiančios imigrantų konkurencijos baiminasi Rytų Vokietijos gyventojai (79 proc.). Dar 43 proc. apklaustųjų teigė, kad stipriai išaugs ir kvalifikuotų specialistų konkurencija.

...ir austrai

Dar apie dešimt tūkstančių lenkų, planuojama, pateks į Austrijos darbo rinką. Ir Vokietija, ir Austrija per pastaruosius metus sušvelnino įsidarbinimo politiką ir suteikė galimybę 2004-aisiais prie ES prisijungusių valstybių piliečiams pradėti dirbti anksčiau, nei nukris apribojimų našta. Taigi dalis ar net dauguma tų, kurie norėjo ir galėjo išvykti, jau yra ten.

REKLAMA

Lenkijos darbo viceministras ,,Wall Street Journal" teigė, kad nesibaimina naujos emigrantų bangos, mat menka dalis lenkų moka vokiečių kalbą, kuri sienas atveriančioje šalyje bus būtina.

Sienas taip pat atverianti Austrija svarsto, kur reikės dėti bedarbius iš Vengrijos. Pastarosios valstybės sekretorius įdarbinimui Sándoras Czomba savaitraštyje ,,Budapest Business Journal" ramino: imigrantų banga esą bus nedidelė.

Migracija ES

Britanijos migracijos departamente užsiregistravusių atvykėlių skaičius pasiekė 116 760 – 7 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

REKLAMA

Skaičiuojama, kad motinystės pašalpų, kai vaikai gyvena gimtosiose šalyse, Britanija šiuo metu išduoda per 32 tūkst. imigrantų.

2004–2008 metais per emigracijos piką iš Lenkijos emigravo 2,2 mln. žmonių. Dauguma jų persikėlė į angliškai kalbančias šalis – Didžiąją Britaniją ir Airiją.

Užsieniečių iš ES Rytų bloko, dirbančių Austrijoje, skaičius nuo 2004 išaugo nuo 40 iki 80 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų