REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzistuoja visa eilė etinių fondų, kurie neinvestuoja į alkoholio, tabako, ginklų ir pan. pramonės bendrovių akcijas. Norėdami surasti tokį fondą, turime sugaišti nemažai laiko jų analizei.

REKLAMA
REKLAMA

Nieko asmeniška, tai tik verslas

Po pasikėsinimo Don Vito sveikata gerėja. Per Penkių Šeimų susitikimą, kitų keturių šeimų vadovai siekia tvirtų politinių ryšių su Corleone šeima. Don Barzini sako: "Don Corleone turi leisti mums gerti vandenį iš to pačio šulinio. Be abejo, už tai gali atsiųsti sąskaitą. Juk nesam komunistais“. Čia slypi dar vienas mafijos moto: santykiuose tarp šeimų pirmoje vietoje yra pinigai.

REKLAMA

Egzistuoja visa eilė etinių fondų, kurie neinvestuoja į alkoholio, tabako, ginklų ir pan. pramonės bendrovių akcijas. Norėdami surasti tokį fondą, turime sugaišti nemažai laiko jų analizei. Labai dažnai užmirštame net pagrindinį savo tikslą: rasti pelningą fondą. Tas pats ir su akcijomis. Ar pasirinktų bendrovių verslas etiškas ar ne? Tačiau dar joks bankas mūsų nepaklausė, iš kokių akcijų mes užsidirbome pinigus. Iš esmės nėra svarbu kaip mes pasiekėme sėkmę prekiaudami akcijomis. Svarbu yra tai, kad tą sėkmę pasiekėme ir esam turtingi!

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas iš mūsų turi nuspręsti koks verslas jam etiškas, o koks ne. Tačiau nereikia per daug gaišti laiko ieškant etiško verslo kompanijų. Juk biržoje uždirbama ne iš to, o iš to, kad perkam pigiai (parduodame brangiai) ir parduodame brangiai (perkame pigiai).

Investavimas ir spekuliavimas irgi yra verslas. Ir visiškai nesvarbu, kuo yra investuotojas: tėvu ar mama, seneliu ar močiute, broliu ar seserim, konkrečios bendruomenės narys ar kosmopolitas. Tai viso labo verslas, kurio tikslas yra uždirbti daug pinigų ir po to džiaugtis gyvenimu. Kartais pavyksta, kartais ne. Tai neįtakoja mūsų moralinių savybių. Didelis pelnas? Nieko asmeniška. Didelis nuostolis? Nieko asmeniška. Tai viso labo verslas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spekuliavimo verslas remiasi akcijos kainos ar rinkos krypties numatymu. Nesvarbu iš ko pirkome akcijas. Taip pat nesvarbu, kam jas pardavėme. Transakcijos metu kiekvienas dalyvis turi savo viziją apie tolimesnį rinkos vystymąsi. Pataikė – uždirbo; nepataikė – aš uždirbau. Nieko asmeniška. Tai verslas!

Ženklai, gestai ir kalba.

„Krikštatėvyje“ pastebimiausias gestas yra Dono rankos bučiavimas, kaip paklusnumo ir pagarbos ženklas. Kitiems buvo atsiųstas nupieštas žuvies ženklas, simbolizuojantis, kad Luca nužudytas – ilsisi upės dugne su žuvimis.

REKLAMA

Mafiozai retai kada kalba atvirai. Geriau vartoja mažai kruopščiai atrinktų žodžių; aliuzijas, iliustruotas gestais, žvilgsniais. Nežymus galvos pakėlimas drauge užmerkiant akis, reiškia „ne“. Penki suglausti pirštai, pakelti į viršų, reiškia „palauk“, „kantrybės“, „ramybės“. Iš Sicilijos kilusi mafija pasižymėjo komplikuota gestų ir ženklų kalba vietoj žodžių. Filme „Donnie Brasco“ tam skiriama daug dėmesio.

Išvados

Investavimas yra rimtas reikalas. Čia nekalbama apie tai, kad scenos apie gangsterius yra pavyzdys investuotojams. Tačiau itin dramatiškose situacijose biržoje yra kažkas „iš gangsterių gyvenimo“, kažkas, kas primena situaciją „padaryk arba mirk“.

REKLAMA

Neatsižvelgiant dabar į etikos problemas, daug kas iš mafijos gyvenimo yra išmintinga ir gali būti pritaikyta ne tik biržoje, bet ir gyvenime.

Apibendrinimui dar kelios mafijos taisyklės:

Laikyk liežuvį už dantų.

Akylai žiūrėk.

Užsisek kelnių prarėžą.

Daryk kas liepiama.

Kad išliktum, būk kantrus – stebėk, klausykis, mažai kalbėk; kad laimėtum, būk kantrus – išlik, planuok ir staigiai smok.

Antra vertus, ne visada geriausia pozicija rinkoje yra kovos pozicija. Daugiausia laimi tas, kuris „bendradarbiauja“ su rinka, o ne kovoja. Beje, tai irgi mafijos strategija.

Pirma dalis

Antra dalis

N. Treigys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų