REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Japonai ruošiasi dar vienam žemės drebėjimui (papildyta 11:21)

Kol Japonijoje gelbėtojai iš daugiau nei 70 šalių bando susitvarkyti su stipraus žemės drebėjimo pasekmėmis, nacionalinės metereologijos tarnybos perspėja, kad per artimiausias tris dienas gali būti pakartotinų 7 balų ir stipresnių smūgių.

REKLAMA
REKLAMA

Tai būtų ne tokie stiprūs smūgiai, kaip pagrindinio žemės drebėjimo, lygaus 9 balams, tačiau daug didesni, nei sekę po to pakartotiniai smūgiai. Naujo žemės drebėjimo tikimybė lygi 70 proc.

REKLAMA

Pirmadienį Japonijos salas vėl kratė – eilinis smūgis, kurio stiprumas 5,2 balo, smogė į centrinę Honsiu salos dalį. Jo epicentras buvo 40 kilometrų gilyje. Žemės drebėjimas buvo jaučiamas Tokijuje, kur vėl siūbavo pastatai. Apie naujas aukas ir sugriovimus kol kas neskelbiama.

Paskutiniais duomenimis, Japonijoje žuvo jau 4500 žmonių.

[papildyta 10:17] Pirmadienį išėjo iš rikiuotės Fukušimos atominės elektrinės 2-ojo reaktoriaus aušinimo sistema. Tai pranešė jėgainės operatorė - energetikos kompanija „Tokyo Electric Power“.

REKLAMA
REKLAMA

Jos direkcijos duomenimis, „vandens lygis reaktoriaus slėgio rezervuare nukrito, bet kuro strypai kol kas yra vandenyje“.

Nuspręsta pumpuoti jūros vandenį į reaktorių, kad atauštų jo sistemos ir sumažėtų didėjantis slėgis. Anksčiau analogiškos procedūros buvo atliekamos šios AE 1-ajame ir 3-iajame reaktoriuose, bet tai nedavė norimų rezultatų ir abiejuose reaktoriuose įvyko vandenilio sprogimai.

Japonijos vyriausybė paskelbė nepaprastąją situaciją 1-ojo reaktoriaus zonoje, remdamasi atitinkamu įstatymu dėl padarinių likvidavimo atominės energetikos objektuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 08:18] Fukušimos atominės elektrinės 3-iajame reaktoriuje pirmadienį sprogo vandenilis, bet kamera, kurioje yra reaktoriaus kuro strypai, nenukentėjo. Tai pirmadienį pranešė Japonijos vyriausybės atstovas spaudai Yukio Edano.

Jis pridūrė, jog mažai tikėtina, kad į atmosferą būtų patekę radioaktyviųjų medžiagų.

Pasak kai kurių šaltinių, 3-iajame reaktoriuje nugriaudėjo du sprogimai. Virš jo matyti dūmų debesis. Jėgainės operatorė, kompanija „Tokyo Electric Power“ informavo, kad trys žmonės buvo sužeisti, o septyni dingo be žinios.

REKLAMA

Anksčiau vandenilis sprogo tos pačios elektrinės 1-ajame reaktoriuje.

J. Edanas pažymėjo, jog žmonėms, gyvenantiems 20 kilometrų spinduliu, rekomenduota likti namuose.

Pasak naujienų agentūros „The Associated Press“ reporterių, sprogimas buvo juntamas už 50 kilometrų. Tokijo gubernatorius davė nurodymą stebėti radioaktyvumo lygį Japonijos sostinės rajone.

-------

Sekmadienį Japonijos atominių elektrinių „Fukušima-1“ ir „Fukušima-2“ zonoje trumpam buvo užfiksuotas beveik du kartus leistiną normą viršijantis radiacijos lygis, praneša agentūra „Kyodo“, remdamasi Japonijos vyriausybės generaliniu sekretoriumi Yukio Edano.

REKLAMA

Japonijos premjeras teigia, kad cunamis ir jo sukelti padariniai bei branduolinis pavojus yra didžiausi šalies išbandymai nuo pat Antrojo pasaulinio karo, rašo BBC.

Pranešama, kad Japonijoje dėl žemės drebėjimo ir cunamio galėjo žūti apie 10 000 žmonių.

Kviečia susitelkti ir prikelti šalį

Japonijos ministras pirmininkas per televiziją kreipėsi į žemės drebėjimo bei cunamio nuniokotos savo šalies gyventojus ir pakvietė juos susitelkti bei pakilti „naujosios Japonijos“ kūrimui.

Dešimtys tūkstančių gelbėtojų, karių, policininkų ir medikų darbuojasi stichijos nuniokotose vietovėse, jau išgelbėta virš 10 000 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuostoliai dėl žemės drebėjimo gali siekti dešimtis milijardų

Sprogimas Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko 16 val. vietos arba 9 val. Lietuvos laiku po Japoniją sukrėtusio 8,9 balo stiprumo žemės drebėjimo. Naujausiais duomenimis, dėl potvynių, gaisrų ir nuošliaužų sugriauta per 12 tūkst. pastatų. Tikslus aukų skaičius dar neskelbiamas, bet manoma, kad jis gali viršyti tūkstantį žmonių.

Nuostoliai, patirti dėl kovo 11 d. Japonijoje įvykusio žemės drebėjimo, gali siekti nuo 14,5 iki 34,6 mlrd. JAV dolerių, praneša AFP, remdamasi kompanijos „AIR Worldwide“ skaičiavimais. Šios prognozės taikomos tik apdraustam turtui, tuo tarpu bendra nuostolių suma gali būti daug didesnė. Be to, vertindama galimus nuostolius „AIR Worldwide“ neatsižvelgė ir į cunamio padarinius.

REKLAMA

Policijos valdžia galimų nuostolių dėl žemės drebėjimo ir cunamio prognozės kol kas neskelbia. Šiuo metu Japonijoje vyksta paieškos ir gelbėjimo operacijos, žuvusiųjų skaičius, ekonominių nuostolių vertinimai keičiasi. Šalies valdžios duomenimis, žemės drebėjimas, užfiksuotas už 130 km nuo Honsiu salos krantų, yra pats smarkiausias per visą Japonijos istoriją.

Daugėja žuvusiųjų

Japonijos valdžia oficialiai patvirtino, kad per 9 balų stiprumo žemės drebėjimą, smogusį kovo 11 d. Šiaurės Rytų Japonijai, žuvo daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių.

REKLAMA

Vyriausiosios policijos valdybos duomenimis, dar per 1 tūkst. žmonių laikomi dingusiais be žinios. Vis dėlto nepaprastų situacijų tarnybos, vykdančios gelbėjimo operaciją, reguliariai praneša apie rastus naujus žuvusiųjų kūnus.

Kaip praneša Mijagio prefektūros policijos viršininkas, vien šioje prefektūroje, kuri smarkiausiai nukentėjo nuo milžiniškos cunamio bangos, žuvusiųjų skaičius greičiausiai viršys 10 tūkstančių.

Mijagio prefektūroje yra įsikūręs Minamisanriku miestas, kuriam cunamio banga sudavė skaudžiausią smūgį. Čia valdžia iki šiol negali užmegzti ryšio su 9,5 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar keletas gyvenviečių Šiaurės Rytų Japonijoje taip pat smarkiai nukentėjo nuo 10 m aukščio cunamio bangos, jos pavirto griuvėsiais. Ten gelbėjimo darbai kol kas vykdomi vangiai, nes baiminamasi naujų požeminių smūgių ir cunamio.

Evakuota per 380 tūkst. žmonių

Dėl niokojančio žemės drebėjimo ir cunamio Šiaurės Rytų Japonijoje evakuotų žmonių skaičius viršijo 380 tūkstančių.

Kaip pranešė televizija NHK, tikrasis evakuotų žmonių skaičius gali būti didesnis.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį ir ryto valandomis nuo žemės drebėjimo nukentėjusiuose rajonuose smarkiai krito temperatūra. Kai kurie evakuacijos centrai dėl kuro trūkumo negali palaikyti tinkamos temperatūros.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, dėl potvynių, gaisrų ir nuošliaužų sugriauta per 12 tūkst. pastatų.

8,9 balo žemės drebėjimas Japonijoje įvyko kovo 11-ąją. Jo epicentras buvo už 130 kilometrų nuo Honsiu salos pakrantės. Požeminiai smūgiai padarė daug žalos ir sukėlė cunamį, kurio bangų aukštis siekė 10 metrų.

Žemės drebėjimo stiprumas padidintas nuo 8,9 iki 9 balų

Japonijos meteorologijos valdyba pareiškė, kad galingas žemės drebėjimas, smogęs penktadienį Šiaurės Rytų Japonijos pakrantei, buvo 9, o ne 8,9 balo stiprumo, kaip buvo skelbiama anksčiau. Apie tai praneša BBC, remdamasi Japonijos televizijos NHK pranešimu.

REKLAMA

Tokią pataisą Meteorologijos valdyba pranešė sekmadienio rytą, atlikusi seisminių bangų ir kitų duomenų tyrimą, praneša NHK.

Toks stiprumas tolygus galingo žemės drebėjimo, įvykusio prie Indonezijos Sumatros salų krantų 2004 metais. Šis žemės drebėjimas sukėlė milžiniškas cunamio bangas Indijos vandenyne.

Romos popiežius sukrėstas tragedijos Japonijoje

Romos popiežių Benediktą XVI sukrėtė tragedija Japonijoje - žemės drebėjimas ir jo sukeltas didžiulis cunamis. Apie tai pats pontifikas kalbėjo per tradicinę sekmadienio „Angelo“ maldą, sukalbėtą miniai tikinčiųjų Šv. Petro aikštėje Vatikane.

REKLAMA
REKLAMA

„Meldžiuosi už nukentėjusius ir jų gimines, noriu išreikšti savo dvasinį artumą mielai šios šalies tautai, kuri oriai ir narsiai grumiasi su siaubingos stichijos padariniais“, - pareiškė Romos katalikų popiežius. Jis pasveikino visus tuos, „kas tiesia pagalbos ranką nukentėjusiems gyventojams“.

Išvakarėse čia buvo perskaityta solidarumo telegrama, kurią Benedikto XVI vardu Vatikano valstybinis sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone nusiuntė Japonijos vyskupų konferencijai.

Atšauktas cunamio pavojus

Japonijoje atšauktas naujo cunamio pavojus, kuris buvo paskelbtas dėl žemės drebėjimų, purtančių Japonijos salos Honsiu teritoriją nuo penktadienio. Apie tai sekmadienį pranešė Japonijos vyriausybės Meteorologijos valdyba.

Vietos policijos viršininkas Takeuti Naoto penktadienį televizijos kompanijai pareiškė, kad vien Japonijos Mijagio prefektūroje dėl žemės drebėjimo ir cunamio galėjo žūti per 10 tūkst. žmonių. Pasak jo, ši prefektūra smarkiausiai nukentėjo dėl stichijos.

Kol kas oficialiai skelbiama, kad per žemės drebėjimą Japonijoje žuvo per 800 žmonių. Dauguma iš žuvusiųjų - iš Mijagio prefektūros. Šios prefektūros administraciniam centrui Sendajaus miestui, kuriame gyvena per milijoną žmonių, kovo 11 d. smogė 10 metrų aukščio cunamio banga.

Japonijoje evakuota 170 tūkst. žmonių

Per sprogimą elektrinėje pažeistas reaktorius

Dėl katastrofos Japonijoje Lietuvai pavojaus nėra

Japonijoje trūksta maisto ir geriamo vandens

Japonijoje perspėjama apie elektros trikdžius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų