REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau minėtoje scenoje su filmo prodiuseriu J. Woltzu ir Tomu Hagenu, šis atsisako nuvežti prodiuserį į oro uostą, motyvuodamas tuo, kad jam reikia automobilio, kad savo šefui iš karto perduotų blogas naujienas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirma d.

Tuo leisdamas suprasti, kad kuo greičiau gaunamos blogos žinios, tuo greičiau galima imtis atitinkamų veiksmų prieš galimas fatališkas pasekmes. Jeigu vietoj tiesos – netgi pačios blogiausios – gauname tą informaciją, kurios tikimės, rizikuojame patirti skaidžių klaidų žaisdami rinkoje. Tegu tiesa būna labai skausminga, bet svarbu, kad tai būtų tiesa!

REKLAMA

Dažnas investuotojas priima sprendimus, remdamasis analitikų patarimais. Dažniausiai tai būna techninės analizės analitikų rekomendacijos. Bet bėda ne ta, kad tokia informacija naudojamasi sprendimams priimti. Bėda visai kitur! Niekas nepriima sprendimų tiesiogiai ir be išlygų pagal rekomendacijas. Sprendimai priimami pagal tai, kokią rekomendaciją norime MES IŠGIRSTI. Jei TA analitikas sako, kad reikia atidaryti poziciją, tai taip ir reikia daryti be jokių klausimų. Jei analitikas perspėja dėl grėsmių jūsų pozicijai, taip nedelsiant reikia mažinti poziciją arba visiškai likviduoti. Tą patį galima pasakyti ir apie visų analitikų rekomendacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai blogų žinių perdavimas yra susijęs su mažų nuostolių fiksavimu. Nėra blogesnės informacijos rinkoje už nuostolius. Jei sugebame greitai atpažinti blogas žinias ir greitai sureaguoti, tai žaidimui rinkoje vadovaujame mes, o ne rinka mums. Tai esminis skirtumas.

Niekada nesakyk ką galvoji žmogui, nepriklausančiam tavo šeimai

Don Corleone susitikime su konkurentu Sonny, šį perspėja, kad niekada nekalbėtų prie svetimų apie tai ką galvoja apie reikalus. Kitoje scenoje Michaele Corleone perspėja Fredą niekada nekalbėti apie reikalus, kai tai girdi ne Šeimos žmonės. Tai vienas pagrindinių mafijos faux pas. Mafijos nariams Šeima visada yra pirmoje vietoje. Ir antroje ir trečioje. Ir ketvirtoje ir t.t. Lojalumas Šeimas vienas svarbiausių dalykų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas mums yra Šeima? Be jokios abejonės, visų pirma tai šeima, mylimi ir artimi žmonės. Taip pat tie žmonės, su kuriais investuojame drauge. O kas tai šeimai nepriklauso? Jai nepriklauso atsitiktinai gatvėje sutiktas žmogus nei lėktuve šalia sėdintis bendrakeleivis. Jai nepriklauso ir jūsų svainis, prieš kurį norėtumėte pasigirti genialiais savo pasiekimais biržoje (kas to nedarė?); nepriklauso bendradarbis, su kuriuo einate parūkyti ar papietauti, nors jis tik ir kalba apie tai, kokias akcijas reikia pirkti, o kokias parduoti.

REKLAMA

Daugelis profesionalių investuotojų nedalina rekomendacijų viešai. Pagrindinės priežastys dvi: pirma, duodamas rekomendaciją, nesuteiki kitam savo žinojimo apie rinką, neperduodi savo strategijos; antra, nepataikymas sukelia didžiulį nepasitenkinimą, o pataikymas – didelį kitų pavydą, nors pačiam profesionalui nei šilta, nei šalta nuo to. Jis moka valdyti savo nuostolius ir pelnus.

Tačiau jei yra noras viešai apie savo pasiekimus pranešti, arba teikti rekomendacijas, tai parašykite knygą apie tai, paleiskite internete blogą su investiciniais patarimais ar pan. Bet tai ką darote su savo pinigais, gali žinoti tik artimųjų ratas, t.y. Šeima. Tuo ir pasibaigia mūsų atviravimas. Tegu apie mus sužino iš mūsų memuarų arba „Forbes“ viršelio.

REKLAMA

„Tas, kuris žino, nekalba, o tas, kuris kalba, nežino.“ (Lao Dzė). Tolimųjų Rytų literatūroje apie investavimą vyrauja trijų beždžionių taisyklė, kurių pirmoji uždengusi burną, antra – akis, trečia – ausis. Bet kalba apie pirmąją beždžionę. Nekalbėti lengva, bet kalbėti dalykus, kurie neliečia Šeimos yra kur kas sunkiau. Don Corleone sako: „Tegu tavo „ne“ skamba kaip „taip“.

Lojalumas Šeimai dar gali pasireikšti ir tuo, kaip mes laikomės savo investavimo plano ir strategijos, t.y. kiek mes esam disciplinuoti. Tai ataskaita pačiam sau. Gal būt daugelis retkarčiais darote savo investicijų „reviziją“. Gal būt pastebėjote, kad geriausi sandoriai buvo padaryti laikantis disciplinos. O didžiausias, t.y. ir netikėčiausias nuostolis buvo tada, kai sprendimą transakcijai daryti priėmėte remdamiesi išorine informacija: informacija gauta iš kolegų, pažįstamų, analitikų. T.y. informacija, neprafiltruota jūsų sistemoje. Jei laikotės vienos sistemos, dirbate pagal ją, tai tokias klaidas labai lengva išanalizuoti ir daugiau jų nekartoti. Bet jei neturite sistemos, sprendimus priimate pagal informaciją iš atsitiktinių šaltinių arba nuolat keičiate sistemas, tai ir „revizuoti“ paskui nėra ko. O savo strategijos nuolatinis peržiūrėjimas veda prie tobulėjimo. Vadinasi, nepriklausymas Šeimai (savo strategijos neturėjimas ir netobulinimas) neatves prie sėkmingos prekybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Japonai tobulai įvaldę dvi technikas. Pirma yra šnibždėjimo technika. Tai meistriškai suregztas gandas ir paleistas į rinką. Gandas taip sukurtas, kad pradedantysis investuotojas nesugeba pastebėti, kad informacija neteisinga. Kai minia pradeda pirkti arba parduoti „prišnabždėtas“ akcijas, gando kūrėjai parduoda jas brangiai arba superka pigiai. Kita japonų slapta technika yra sugebėjimas atskirti gandą nuo teisingos informacijos. Jie tą daro irgi idealiai.

Karo ir taikos meto patarėjai

Po pasikėsinimo į Don Vito, Michaele Corleone perima šeimos reikalus. Tuo metu jis „atstatydina“ Tomą Hageną iš Šeimos patarėjų pareigų, sakydamas, kad šis nėra karo meto patarėjas. Akivaizdu, kad karas tarp grupuočių tuoj tuoj prasidės. Ši nereikšminga filmo scena gali būti labai aktuali spekuliantams. Tradingas yra sunkus verslas, persunktas baimėmis ir godumu. Dažnai spekuliavimas moko ir nuolankumo. Ir daugelis spekuliantų yra giliai įsitikinę, kad prekyba biržoje yra kova.

REKLAMA

Spekuliantais tampame laisva valia, nieko neverčiami. Investuodami-spekuliuodami kiekvienas pasirenkam tinkamiausius laiko horizontus: kam patinka ilgas (mėnuo, ketvirtis), kam patinka itin trumpas (diena). Koks jūsų laiko horizontas? Iš pradžių atsakykite į šį klausimą, tik po to skaitykite toliau. Yra tokių spekuliantų, kuriems 10 min. terminuotų kontraktų (fjūčerių) rinkoje yra amžinybė ir pan. (krikštatėvis žino, kad tu neatsakei į klausimą...). Jei naudojate strategiją Buy&Hold, arba perkate akcijas todėl, kad jų mažas koks nors koeficientas (P/E ar P/BV, nesvarbu koks) – investuokite tokiais laiko horizontais, kokiuose geriausiai jaučiatės.

REKLAMA

Tačiau trumpasis horizontas reiškia ir sunkesnes investavimo sąlygas. Lengva pasakyti, kokiame ilgalaikiame trende dabar yra rinka. Bet kaskart trumpinant laiko horizontą, vis sunkiau tai pasakyti – situacija rinkoje nėra tokia akivaizdi. Kainų pokytis tampa panašus į loteriją. Iš principo, tai bandymas atspėti, į kurią pusę eis sekantis kainos pokytis (tick). Rekomenduoju atlikti tokio pobūdžio pratimus stebint intraday indekso arba labai likvidžios akcijos svyravimus. Tai pratimas parodantis, kaip jūs „jaučiat“ rinką. Tai labai svarbi savybė prekiaujant intraday laiko horizonte. Be to net nebandykit būti daytraderiais.

Terminą „patarėjas“ reiktų suprasti ne kaip asmenį, teikiantį patarimus investuotojams, bet kaip ir investuotojų pasirinktus investavimo metodus ir būdus. T.y. kiekvienam laiko periodui egzistuoja savi „patarėjai“, savas arsenalas – strategijos ir metodai. Keičiant laiko horizontą, keičiasi ir arsenalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą patį galima pasakyti ir apie:

Rinkoje vyraujančius trendus;

Pačias rinkas (akcijų, pinigų, žaliavų);

Investavimo instrumentus;

Investuotojo rizikos laipsnį;

Ir t.t. ir pan.

Ko labai svarbu nepamiršti, „patarėjas“ egzistuoja tam, kad mums padėti. T.y. jis egzistuoja mums, o mes jam.

N Treigys

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų