REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjanti Kovo 11-oji Lietuvos gyventojams dovanos net 3 laisvas dienas. Daugelis jau suplanavo, kaip praleis ilgąjį savaitgalį. Šalies keliuose neabejotinai padidės eismo intensyvumas. Tik mūsų visų supratingumas ir atsakomybės jausmas gali užkirsti kelią skaudžioms nelaimėms keliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių spūstys – sostinės kasdienybė

Vilniečiai ir miesto svečiai jau pavargo piktintis transporto spūstimis. Susisiekimo problema mieste – viena opiausių. Kiekvieną rytą maždaug nuo 7 iki 9 valandos ir vakare nuo 16.30 iki 18 val. miestas sustingsta transporto kamščiuose.

REKLAMA

Dar prastesnis vaizdas būna penktadienio popietę ir sekmadienio vakarą. Vos įpusėjus penktadieniui, iš sostinės traukte traukia milžiniškos eilės mašinų. Vilniečiai savaitgalį vyksta į kaimo sodybas, vasaros metu – į sodus arba prie vandens telkinių. Ypač populiarios vienos dienos išvykos į netoliese esančius Trakus ir sanatorijas Druskininkuose ar Birštone.

Didelę keliaujančiųjų dalį sudaro ir ratuoti studentai, kurių dažnas į gimtuosius kraštus grįžta bent kartą per mėnesį. Vilniuje gyvenantis Justinas pastebi, kad švenčių dienomis vairuotojai atsargesni, vairuoja lėčiau. „Didelės automobilių spūstys susidaro prieš šventes ir po jų, tačiau tokia situacija sostinėje – kiekvieną savaitgalį“, – sako iš Kupiškio kilęs vaikinas. Penktadienį automobilių spūstys susidaro prie išvažiavimų iš miesto, o sekmadienį nutįsta eilės norinčiųjų grįžti į sostinę.

REKLAMA
REKLAMA

Negaiškite kamščiuose

Šventinės dienos ir ilgieji savaitgaliai išjudina ne tik sostinės gatves, bet ir visos Lietuvos kelius. „Per mirusiųjų pagerbimo dienas eismo kryptys jau iš anksto žinomos. Automobilių eilės nusidriekia keliuose į kapines. O per ilguosius savaitgalius, tokius kaip Kovo 11-osios, vairuotojų judėjimo kryptys labai nevienodos, tad spūsčių išvengiama“, – sakė Justas Pundza, Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos biuro analizės, planavimo ir prevencijos grupės vyresnysis specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliuose didžiausios automobilių spūstys fiksuojamos ne tik prieš didžiąsias šventes, bet ir rudenį, miestui švenčiant savo gimtadienį.

VPK kelių policijos valdybos statistikos ir analizės grupės specialistas Gytis Žilinskas pataria vengti važiuoti tuo laiku, kai masiškai išvažiuojama ar įvažiuojama į miestą. „Tą laiką siūlyčiau skirti visiems kitiems darbams. Apsipirkite prekybos centruose, įsipilkitę degalų, prisipūskite padangas“, – vairuotojams pataria G.Žilinskas. Svarbu kantriai palaukti, kada keliai taps tuštesni, o ne keiksnoti sėdint sausakimšose gatvėse.

REKLAMA

Pavargę vairuotojai – neatidūs

Ilgąjį savaitgalį išskirtinių automobilių spūsčių neprognozuoja ir pajūrio pareigūnai, tačiau eismo kontrolė bus stiprinama. „Klaipėdos mieste automobilių spūstys priklauso nuo sezoniškumo. Vasaros mėnesiais atvyksta daugiau ratuotų poilsiautojų, vyksta įvairūs renginiai, tad ir spūsčių bei skaudžių eismo įvykių – neišvengiamai daugiau“, – sakė Ričardas Kačinas, Klaipėdos AVPK Kelių policijos biuro magistralinių kelių priežiūros būrio vadas.

Pasak R.Kačino, švenčių dienomis kelių policijos pareigūnų patruliavimas Klaipėdoje yra sustiprinamas, nes vis dar pasitaiko nedrausmingų vairuotojų, norinčių sėsti už automobilio vairo išgėrus, taip rizikuojant ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvybėmis, sveikata bei turtu.

REKLAMA

Laikinojoje sostinėje prieš šventes sudėtingiausios eismo sąlygos susidaro Žemaičių plento nuokalnėje, ant P.Vileišio tilto, Pilies žiede ir Savanorių prospekte. „Eismo įvykių padaugėjimą lemia pablogėjusios eismo sąlygos. Be to, vakare vairuotojai būna pavargę po darbo dienos ir mažiau atidūs arba skuba greičiau įveikti spūstis“, – sako Kauno AVPK Santakos policijos komisariato viršininkas Raimondas Abugelis.

Pasak R.Abugelio, didžiausią nerimą kelia chuliganiškas vairavimas ir piktybiškas Kelių eismo taisyklių nepaisymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grūstys dėl gėlių

Spūstys gatvėse kyla ne tik skubant grįžti į namus ar išvažiuoti iš miesto. Štai kovo 8-ąją vyrai skubėjo pirkti gėlių savo kolegėms, draugėms ir žmonoms. Dėl to Vilniaus Savanorių prospekte, kuriame įsikūręs gėlių turgus, buvo susidariusi didelė spūstis nuo Gerosios Vilties žiedo iki pat centro. Spūstis užsilaikė iki 10 val. Kaune ir kituose miestuose spūsčių dėl norinčiųjų pirkti gėlių neužfiksuota.

Pasak policijos pareigūnų, skaudžiausi eismo įvykiai įvyksta ne šventiniu laikotarpiu. Prieš šventes, esant didelėms automobilių spūstims, neviršijamas greitis, tad avarijos būna nedidelės. O važiuodami tuščiais keliais vairuotojai dažnai mėgsta labiau nuspausti greičio pedalą. Piktnaudžiavimas greičiu neretai baigiasi tragiškomis avarijomis.

Kad šventinių laisvadienių nesugadintų sugaištas laikas spūstyse ar nelaimės keliuose, specialistai pataria keliauti anksčiau arba vėliau nei susidaro spūstys, t. y. anksti ryte arba dieną. Vairuotojai raginami nepamiršti laikytis visų saugumo priemonių ir kelionę planuoti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų