REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minėdami Nepriklausomybės Akto paskelbimo 21-ąsias metines, padiskutuokime apie tai, kas esame, iš ko vieni kitus atpažįstame ir kaip drauge kuriame ateitį.

REKLAMA
REKLAMA

„Balsas.lt Savaitės“ vaizdo konferencijos svečiai: Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, istorikas Arvydas Anušauskas, Vilniaus Pedagoginio Universiteto profesorius, etnologas Libertas Klimka ir poetas Julius Žėkas, kuris prisijungė vėlėliau, nes užtruko ligoninėje, dovanodamas kraujo.

REKLAMA

Kovo 11-oji – palyginti, jauna šventė Lietuvos istorijos kalendoriuje. Dauguma atsimena, atrodytų, ne tokios tolimos praeities įvykius, turi savo požiūrį, versijas ir įsitikinimus, per laiko skraistę žvelgia ir vertina dabartį.

Drauge išaugo pilnamečių karta, kuriai Nepriklausomybė ir laisvė atrodo natūrali ir neatsiejama, todėl daugelio išgyventi gyvenimo momentai, jaunimui atrodo kitokie – istorinį tęstinumą karta perima atrasdama ten savas vertybes.

REKLAMA
REKLAMA

Laisvės kovų ir rezistencijos laikotarpio specialistas, istorikas A. Anušauskas, atkreipia dėmesį, kad pamažėl iš gyvenimo pasitraukia ir paskutiniai pokario pasipriešinimo kovų dalyviai bei liudininkai, todėl anų laikų įvykiai susilaukia naujų vertinimų ar interpretacijų, vis dažniau pradedama abejoti praeitimi.

Truo tarpu, etnologas L. Klimka išskyrė tris tautą vienijančius ir tapatybę kuriančius „stulpus“: kalba, istorinė atmintis ir tradicijos bei papročiai. Iliustruojančiu palyginimu diskusijoje nuskamba išeivijos pavyzdys – ten telkiasi lietuvių bendruomenės, veikia lituanistinės mokyklėlės, auga nauja karta, kuriai Lietuvos pilietybė – jautrus ir kartais apsunkintas klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atlikęs kraujo donorystės procedūrą, į „Balsas.lt Savaitės“ studiją atlėkė poetas J. Žėkas. Jis iškart diskusijai įnešė vaizdingų meninių palyginimų bei iliustravo pavyzdžiais.

J. Žėkas tautinius simbolius palygino su raktais į sąmonę, savimonę ir tapatybę. „Jei šių raktų neturėtume, kažin, ar galima būtų atrakinti tą paslapčių skrynelę. Esame vertingi tik tuomet, kai žinome, kas esame ir tai galime kitiems parodyti“, - kalbėjo poetas.

Laisvė, vienybė ir lietuvybė – tos vertybės, kurias diskusijos dalyviai įvardijo kaip svarbiausias, ateities kartoms perduodant tautos išlikimo ir tapatumo „raktus“.

Kovo 11-ąją Seimo II-uose rūmuose atidaryta poeto J. Žėko, dailininkės ir tekstilininkės Žydrės Ridulytės bei inžinieriaus Algio Sakalausko sukurta instaliacija „Tautiška giesmė&ldquo. Studijos svečiai sutinka ir papildo, kad himnas – labai stiprus tautą telkiantis simbolinis aktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų