REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektrėnų „Energija-Orakulas“ baigė 2010-2011 sezono kovas atvirajame Latvijos čempionate. Komanda suklupo pirmajame atkrintamųjų varžybų etape, neperžengusi vienos iš turnyro favoričių, Daugpilio „Latgalės“ barjero. Nurimus aistroms galima prisiminti svarbiausius šio sezono įvykius ir veiksnius, lėmusius juos, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminti yra ką. Ypač sezono pradžią atvirajame Latvijos ledo ritulio čempionate. Ši buvo kitokia nei prieš tai buvusios šešios. Naujai susibūrusia, senąją federacijos valdžią pakeitusia ir į aibę konfliktų įsivėlusia komanda nedaug kas tikėjo. Patys didžiausi skeptikai net abejojo ar nukraujavusi komanda iš viso sugebės baigti sezoną ir iškovos bent vieną pergalę.

REKLAMA

Skeptiškoms nuomonėms buvo pagrindo – komandą paliko keli lyderiai, trauma iš rikiuotės pusei sezono išvedė praėjusių metų rezultatyviausią žaidėją Dalių Vaiciukevičių, o rekonstrukcijai uždarius Elektrėnų ledo rūmus treniruočių sumažėjo perpus. Į išretėjusios komandos gretas mobilizuotas 16-18 metų Elektrėnų jaunimas neatrodė pajėgus kovoti su didžiulę patirtį sukaupusiais Latvijos profesionalais.

Sezono metu buvo rungtynių, kai aikštėje vienu metu buvo trys žaidėjai, gimę 1994 metais. Pavyzdžiui, gruodžio 22 dieną, varžybose su Daugpilio „Latgale“ pirmąjį kėlinį vartus gynė šešiolikmetis Donatas Žukovas, o ant ledo su priešininkų gynėjais grūmėsi jo bendraamžiai – Rokas Bacevičius ir Mantas Marcinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Optimizmo nepridėjo ir kurioziška sezono pradžia, kai rugsėjo mėnesį, komanda neišvyko į Žemyninės taurės turnyrą Ispanijoje. Tą kartą koją pakišo skrydžių bendrovės „Star 1“ bankrotas. Komandos žaidimas taip pat nedžiugino – neturėdama kur treniruotis, „Energija“ skaudžiai pralaimėjo kelias pirmąsias rungtynes.

Tačiau komanda atsitiesė. Jau po pirmųjų rungtynių komanda rado jėgų stabilizuoti savo žaidimą. Prie to smarkiai prisidėjo Andrejus Židkovas, ėmęsis lyderio vaidmens. Dvidešimtmetis vienu metu buvo pakilęs į antrąją rezultatyviausių turnyro žaidėjų poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po Latvijos čempionato finišo Petras Nausėda, generalinis klubo direktorius, negailėjo gerų žodžių savo žaidėjams.

„Kiekvienas, kuris su komanda liko iki galo, yra vertas pačių geriausių žodžių. Vieni už tai, kad atranda jėgų sugrįžti po sunkių traumų, kiti, nes būdami visiškai „žali“ eina į aikštę ir kovoja, o treti – už pelnytus įvarčius ir atremtus varžovų metimus. Net ir tie, kurie pykstasi su treneriu, yra verti tų žodžių. Mes esame komanda“, – kalbėjo klubo vadovas, taip pat komandoje žaidžiantis gynėjo pozicijoje.

REKLAMA

Tačiau ne A. Židkovas išgelbėjo komandą. „Energija“ po pirmųjų rungtynių užsigrūdino ir rado savyje slaptą ginklą, kuris neliko nepastebėtas savų ir varžovų sirgalių. Tas ginklas – didžiulis kovingumas.

Jaunieji „Energijos“ žaidėjai tapo fiziškai stipresnių profesionalų taikiniu. Žaidėjai vienas po kito krisdavo ant ledo ir kai jau atrodydavo, kad joks žmogus nebegalės pakilti, kildavo ir kovodavo iki paskutinio švilpuko, negailėdami nei savęs, nei varžovų.

Varžovai pradėjo vengti „Energijos“. Prieš pat atkrintamųjų rungtynių pradžią Daugpilio „Latgalės“ komandos, atitekusios „Energijai“ pirmajame atkrintamųjų varžybų etape, treneris Jurijus Agureikinas išdavė nedidelę paslaptį.

REKLAMA

„Su dauguma Latvijos trenerių kalbėjausi apie atkrintamųjų rungtynių poras. Visi kaip vienas džiaugėsi, kad negavo „Energijos“. Tai pats neparankiausias varžovas visoje lygoje. Niekad negali žinoti ko gali sulaukti iš šios komandos. Žaisdama namuose komanda gali parodyti tikrus stebuklus“, – mintimis dalijosi pernai su Lietuvos rinktine dirbęs strategas.

Būtent todėl nemažai komandų vengia važiuoti į Vilnių. Absoliutūs čempionato lyderiai, tik du kartus šiemet suklupę, Uozuolniekų „Monarch“, iš Latvijos ledo ritulio federacijos išsikovojo teisę, kad rungtynės su „Energija“ vyktų vien tik Uozolniekuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant visų sunkumų „Energija“ garbingai baigė sezoną. Komanda iškovojo keturiolika pergalių ir užėmė šeštąją vietą turnyrinėje lentelėje. Ne ką prasčiau nei šešis sezonus prieš tai.

Panašu, kad šis sezonas buvo labiau investicija kitam sezonui: apšaudytas komandos jaunimas, į komandą pritrauktas Arnoldas Bosas, Arūnas Aleinikovas, išlaikytas Povilas Verenis. P. Nausėda džiaugėsi A. Aleinikovo grįžimu ir teigė, kad pradėti tvarkyti pilietybės dokumentai leis sustiprinti šalies ledo rinktinę.

Komandos vadovas taip pat teigė turįs planų kitam sezonui, tačiau nėra tikras ar jie bus įgyvendinti:

„Planų yra keletas ir jie gana kardinalūs. Ar imsiuosi juos įgyvendinti – dar pats nežinau atsakymo. Yra nemažai veiksnių, darančių įtaką sudėtingam procesui. Aš, kaip vadovas, noriu progreso, tačiau nesu tikras ar tokiam, kokį jį aš įsivaizduoju, esame pakankamai subrendę“, – kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų