REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministrų kabinetas pritarė, kad brangiausių medikamentų kainos būtų mažinamos dešimtadaliu. Iki šiol brangiausias vaistas už kitų gamintojų tokį patį vaistą negalėjo būti brangesnis kaip 60 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar skirtumas mažinamas dar dešimtadaliu – valstybė kompensuos tik tuos medikamentus, kurių kaina yra nedaugiau kaip 50 procentų didesnė už pigiausius dviejų kitų firmų vaistus.

REKLAMA

Pasak sveikatos ministro, vaistai, kurių kainos nebus mažinamos, bus šalinami iš kompensuojamųjų kainyno.

„Skaičiuojame, jeigu gamintojai nenuleistų kainų arba nedeklaruotų nuolaidų, iš kainyno potencialiai būtų išbraukta ir jį į nepatektų apie 140 vaistų prekinių pavadinimų“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Raimonas Šukys.

Pasak ministro, sumažinus brangiausių vaistų kainas, mažės ir gyventojų sumokamos priemokos. Per metus gyventojai esą sutaupys kelis milijonus litų.

REKLAMA
REKLAMA

Naujausių ir brangiausių vaistų atstovai Lietuvoje sako, esą derybas su pasaulinėmis kompanijomis sunkina, kad nuolaidų prašo labai mažos šalies rinka.

„Tas 50 proc. skirtumas, kaip ir minėjau, jis įmanomas suvaldyti ir derėtis su motininėm kompanijom, o tai yra gerai ir pacientui, nes jeigu bus pigiausia priemoka, tai brangiausio produkto bus nedidesnė kaip 15 litų“, – aiškino Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos valdybos pirmininkas Mindaugas Papievis.

Brangiausių vaistų kainos bus mažinamos skaičiuojant ne pagal vieną, o du pigiausius tuos pačius medikamentus. Esą anksčiau, ribą nustatant pagal vieną vaistą, pasitaikydavo sukčiavimo atvejų, kai naudojant dirbtinai sumažintą kainą iš kainyno būdavo išstumti konkurentai.

Ministerija skaičiuoja, kad įvairiai ribojant farmacininkus pernai gyventojai priemokoms išleido apie 50 mln. litų mažiau nei ankstesniais metais.

Kristina GARALEVIČIŪTĖ, Virginija MOTIEJŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų