REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Asociacija „INFOBALT“ ir informacinių technologijų bendrovė „Microsoft“ kreipėsi į visas šalies IT įmones ragindamos prisijungti prie IT profesijų populiarinimo iniciatyvos.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų kovo – balandžio mėnesiais Lietuvoje veikiančių įmonių atstovai kviečiami susitikti su mokiniais mokyklose, kuriose mokėsi arba kuriose mokosi jų vaikai. Specialių susitikimų metu IT įmonių darbuotojai skatinami pasidalinti žiniomis apie profesines perspektyvas, studijų ir kasdienio darbo ypatybes, sakoma „INFOBALT“ ir „Microsoft Lietuva“ pranešime.

REKLAMA

Šių metų pradžioje asociacijos „INFOBALT“ atlikta didžiųjų sektoriaus darbdavių ir asociacijos narių apklausa parodė, kad artimiausiais metais informacinių ir ryšių technologijų (IRT) specialistų paklausa rinkoje ims gerokai viršyti pasiūlą – 2011-2016 m. laikotarpio pabaigoje numatomas apie 6000 specialistų trūkumas. Statistikos departamento duomenimis, per paskutinius penkerius metus darbuotojų skaičius IT paslaugų srityje išaugo apie 30 proc. „INFOBALT“ tyrimo rezultatai patvirtina, kad IRT specialistų poreikis didės – iki 2016 m. reikės apie 21 000 specialistų. Tuo tarpu įvertinant stojančiųjų į Lietuvos aukštąsias mokyklas skaičiaus tendencijas, paaiškėjo, kad iki 2016 m. jos galės parengti tik apie 15 000 specialistų. Atsiželgiant į didėjantį darbuotojų mobilumą ir IT specialistų paklausą dėl užsienio investicijų, atotrūkis gali būti dar didesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant to, kad pernai ekonominius sunkumus išgyvenančioje Europoje nedarbo lygis pasiekė rekordines aukštumas (daugiau kaip 22 mln. bedarbių), laisvų IT specialistų darbo vietų skaičius nuolat didėja. IDC prognozėmis, ES šalyse 2015 m. laisvų darbo vietų skaičius IT srityje gali pasiekti nuo 100 000 iki 700 000.

Europos Komisijos „Skaitmeninėje darbotvarkėje“ teigiama, kad IRT sektoriuje tiesiogiai sukuriama 5 proc. ES BVP, jo rinkos vertė – 660 mlrd. eurų per metus, o indėlis į bendrą produktyvumo augimą yra dar didesnis. Įvertinus IRT sektoriaus įtaką bendram šalies konkurencingumui, Lietuva susiduria su rimtu iššūkiu, nes su 1,8 proc. darbuotojų IRT sektoriuje šiuo metu šalis atsilieka ES pagal IRT specialistų proporcinę dalį. Tuo tarpu ES vidurkis yra beveik dvigubai didesnis – 3,2 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizatoriai ragina IT kompanijas Lietuvoje ir kitų sričių bendroves, įdarbinančias IT specialistus, aktyviai prisidėti prie iniciatyvos ir dalyvauti viename iš svarbiausių jauno žmogaus gyvenimo momentų – apsisprendime dėl specialybės. „Siekiame įtraukti ne tik sostinės mokyklas, bet ir kitų miestų moksleivius. Be to, raginame ir moksleivius kartu su mokytojais susisiekti ir pasikviesti juos dominančios įmonės atstovą. Organizuoti susitikimus padės asociacija su savo partneriais“, – sakė asociacijos „INFOBALT“ Inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis.

Skelbiama, kad registruotis dalyvauti galima el. paštu [email protected] arba telefonu +370 673 39423.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų