REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vytautas Čepas kreipėsi į aplinkos ministrą Arūną Kundrotą prašydamas nesuteikti leidimo Lietuvoje auginti genetiškai modifikuotus rapsus. Parlamentaro nuomone ministras privalo atsižvelgti į pripažintą pavojų, kurį  žmonių sveikatai ir aplinkai kelia tokio projekto įgyvendinimas.

REKLAMA
REKLAMA

“Aplinkos ministras turi suvokti asmeninę atsakomybę už sprendimą dėl leidimo auginti genetiškai modifikuotus augalus. Tokių eksperimentų rizika per daug akivaizdi, kad galėtume tikėtis, kad jie nesukels jokių pasekmių. Ne mažiau svarbu ir tai, kad pirmasis ministro pasirašytas leidimas taps “pirmąja kregžde”, atnešiančia žinią iš savo šalių išguitiems eksperimentatoriams, jog Lietuva tapo genetinių eksperimentų poligonu”, – teigia V. Čepas.

REKLAMA

Kaip pranešama, patariamąją funkciją atliekantis Genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) valdymo priežiūros komitetas balsų dauguma pritarė Vokietijos bendrovės "BASF Plant Science GmbH" prašymui leisti iki 2011 metų mokslo tikslais auginti genetiškai modifikuotus rapsus Žemdirbystės instituto Vėžaičių filialo bandymų laukuose Klaipėdos rajone. Tam jau yra gautas ir Sveikatos ministerijos pritarimas. Šie pritarimai yra gauti nepaisant pripažinimo, kad šis Vokietijos įmonės eksperimentas kels tiesioginį pavojų tradicinei ir ekologinei žemdirbystei bei bitininkystei, bus pavojingas žmonėms ir aplinkai.

REKLAMA
REKLAMA

“Vokietijos įmonė nedrįsta eksperimentuoti pas save šalyje, nes ten visuomenė, o kartu ir valdžia, tam aktyviai priešinasi. “Garbės” būti bandymų poligonu nusipelnė tik dvi šalys – Čilė ir Lietuva. Vargu ar toks Lietuvos pripažinimas turėtų mus džiuginti.” - mano  V. Čepas.

V. Čepo įsitikinimu būtina svarstyti klausimą dėl įstatyminių pataisų, uždrausiančių pavojų aplinkai bei žmonėms keliančius eksperimentus su GMO. Aplinkos ministras yra paprašytas įvertinti tokio žingsnio galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų