REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jokios profesijos ir net supratimo apie savo galimybes neturintiems jauniems žmonėms bandoma įteigti, jog išeitis visada yra ir kiekvienas gali surasti savo vietą gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

Dvidešimtmetis vaikinukas Panevėžio darbo biržoje registruotas jau daugiau kaip metus, bet darbo jam nė karto taip ir nepasiūlė. Jokios specialybės neįgijęs jaunas panevėžietis ir pats nelabai žino, ką jis galėtų ir norėtų dirbti. Anksčiau turėjo svajonę tapti barmenu, bet sužinojo, kad, norint mokytis šios specialybės, reikia turėti vidurinį išsilavinimą. Jis baigęs tik 8 klases ir net nesvarstė galimybės mokytis toliau, siekti vidurinio, paskui profesinio išsilavinimo. „Reikia darbo“, – trumpai paaiškino Darbo biržoje sutiktas jaunuolis.

REKLAMA

Tokių kaip jis, nekvalifikuotų ir nemotyvuotų, jaunų žmonių Panevėžio darbo biržoje registruota beveik 3 tūkstančiai. Tiesa, kai kurie iš jų turi vidurinį išsilavinimą, tačiau ir jie be jokios specialybės, kvalifikacijos, taip pat ir be galimybių įsidarbinti.

Nekvalifikuotiems ir nemotyvuotiems jauniems, dar 25 metų nesulaukusiems žmonėms Darbo biržoje kas mėnesį rengiami seminarai. Vieną jų vedė Jaunimo užimtumo poskyrio skyriaus vedėja Skirmantė Danylienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kokių nors stebuklingų patarimų, gyvenimiškos išminties jaunuoliams nepažeriame, tiesiog padedame jiems susiorientuoti mokslo ir darbo rinkoje“, – sako S. Danylienė. Dalyvauti seminare jaunuoliams pasiūlo jų tarpininkės. Grupės sudaromos nedidelės, iš 6, 8, 10 žmonių, ir specialistai moko jaunuolius pažinti save, susivokti savo norų ir galimybių ribose.

Tokie užsiėmimai vyksta trečius metus. Grupė susirenka į du užsiėmimus po dvi valandas.

„Per tiek laiko sunku plačiau susipažinti. Jauni žmonės drovisi, mažai kalba, tad ne visada pavyksta atskleisti realias jų galimybes, pasiekti, kad būtų kuo mažiau blaškymosi, nežinios“, – teigia poskyrio vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš jaunuoliams naudingų patarimų – jie mokomi užpildyti gyvenimo aprašymus, prisistatyti. Seminaro metu atsakinėjama į testų, galinčių atskleisti jaunuolio galimybes ir gebėjimus, klausimus.

Tarp seminarų lankytojų – ir vaikinai, ir merginos, jų amžius maždaug 20 metų. Dauguma pagrindinį išsilavinimą, bet nemažai ir 8 klasių ar net pradinį išsilavinimą turintys jauni žmonės. Seminaruose jiems nepriekaištaujama, kodėl nesimokė, neįgijo specialybės ar panašiai.

„Norime, kad jauni žmonės patikėtų, jog beviltiškų situacijų nėra. Net 8 klasių ar pradinį išsilavinimą turintieji gali pradėti siekti daugiau, įsigyti tegul ir nesudėtingą, tačiau duonos kąsnį pelnyti padėsiančią specialybę“, – sako S. Danylienė.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų