REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos studentų sąjunga (LSS) atkreipia dėmesį į Valstybinio studijų fondo (VSF) negebėjimą prognozuoti lėšų poreikio studentų socialinėms stipendijoms, nes numatant lėšas 2011 m. apsiskaičiuota net dviem milijonais litų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien vykusiame Fondo valdybos posėdyje Lietuvos studentų sąjunga paragino atsakingiau planuoti biudžeto perspektyvas ir Fondo valdybai įteikė simbolinius skaičiuotuvus.

REKLAMA

„Susidaro įspūdis, jog lėšų stygius, atsiradęs dėl atsainaus Valstybinio studijų fondo prognozavimo, yra „kamšomas“ gyvenant tik šia diena. Toks aplaidus tiesioginę valstybės funkciją įgyvendinančios institucijos požiūris į studentams šiuo laiku ypatingai svarbias socialines stipendijas demonstruoja negebėjimą savo srityje tvarkytis su derama atsakomybe ir  negali būti toleruojamas nei dabar, sunkmečiu, kai papildomų lėšų paieška yra našta visiems, nei ekonominio pakilimo sąlygomis“,  – teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario  14 d. Valstybiniam studijų fondui patvirtinus valstybės biudžetą 2011-iesiems paskutinę minutę susivokta, jog vien pavasario semestrui planuojamoms išmokėti socialinėms stipendijoms trūks daugiau nei milijono litų, o dar tiek pat – rudens semestro stipendijų poreikiui padengti. Tariamai atsižvelgus į augantį socialinių stipendijų poreikį vietoj prognozuotų 6 tūkst. paraiškų buvo gauta kiek daugiau nei 8 tūkst. prašymų socialinėms stipendijoms.

Šiandien vykusiame Valstybinio studijų fondo valdybos posėdyje turėjo būti priimtas sprendimas dėl socialinių stipendijų pavasario semestrui skyrimo. Pasak Valstybinio studijų fondo, trūkstamos lėšos ketinamos kompensuoti iš studentų kreditavimui skirtų lėšų. VSF studentus dėl stipendijų skyrimo žada informuoti asmeniškai iki šios savaitės pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Natūraliai kyla klausimas, kas nutiktų, jeigu išaugtų studentų paskolų poreikis ir lėšų pristigtų šioje vietoje? Raginame Valstybinį studijų fondą imtis atsakingiau vykdyti savo funkciją ir būti ne tik lėšų dalintojais, bet ir institucija, kuri geba kryptingai prognozuoti, atsižvelgdama į šalies ekonominę bei socialinę situaciją. Kita vertus, derėtų susirūpinti ir aukštųjų mokyklų teikiamos informacijos patikimumu, kad neliktų jokių galimybių dangstyti situacijos argumentais, kad tiksli ir tinkama informacija fondui laiku nepateikiama“, - atkreipė dėmesį LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

REKLAMA

VSF: stipendijas gaus visi tinkamai prašymus pateikę studentai

Valstybinis studijų fondas išplatintame pranešime teigiama, kad pavasario semestrą socialinės stipendijos bus mokamos daugiau nei 8 tūkst. studentų. Jiems iki rudens semestro pradžios bus pervesta virš 20,6 mln. litų.

Studentų, kuriems buvo rekomenduojama skirti socialines stipendijas, sąrašus pateikė 43 valstybinės ir privačios aukštosios mokyklos. Nors šiemet sulaukta beveik dvigubai daugiau prašymų nei pernai, tačiau socialines stipendijas gaus visi tinkamai prašymus pateikę studentai.

REKLAMA

Socialinės stipendijos, trys BSI dydžiai, skiriamos du kartus per metus – pavasario ir rudens semestruose. Socialinę stipendiją, kuri šiuo metu sudaro 390 Lt per mėnesį, gali gauti studentai, atitinkantys bent vieną iš nustatytų socialinių kriterijų.

Fondo duomenimis, šį pavasarį socialines stipendijas gaus beveik 6,5 tūkst. studentų iš nepasiturinčių šeimų arba vieni gyvenantys asmenys, gaunantys socialinę pašalpą. Taip pat bus paremti 679 studentai, kuriems buvo nustatyta globa (rūpyba), arba jų tėvai (turėtas vienintelis iš tėvų) yra mirę. Dar 942 socialinės stipendijos skirtos neįgaliesiems, t.y beveik visiems Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuojantiems neįgaliems studentams. Studentų sąjungos duomenimis, šiais mokslo metais Lietuvos aukštosiose mokyklose studijuoja 944 neįgalūs studentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso socialinėms stipendijoms pagal praeitų metų rudens semestre prisiimtus įsipareigojimus ir šių metų pavasario semestrui buvo suplanuota daugiau nei 23 mln. litų – pernai pavasarį pakako tik 15,5 milijonų. Akivaizdu, kad socialinė studentų padėtis per metus ženkliai pablogėjo, todėl labai stebina Lietuvos studentų sąjungos priekaištai dėl to, kad Fonde stengiamasi operatyviai reaguoti į susidariusią situaciją ir padėti materialiai sunkiausiai besiverčiantiems studentams, rašoma VSF pranešime.

Nuogąstavimai, kad Valstybinis studijų fondas pritrūks lėšų paskolų poreikiui patenkinti, yra visiškai nepagrįsti. Lietuvos studentų sąjunga turi savo atstovą Valstybinio studijų fondo valdyboje, todėl jiems turėtų būti žinoma, kad valstybės remiamos paskolos yra teikiamos iš bankų lėšų, o valstybės paskoloms teikti visiškai pakanka šiems metams skirtų asignavimų.

REKLAMA

Paramą gavę studentai apie tai bus informuoti jų prašymuose nurodytu elektroniniu paštu. Socialinės stipendijos bus pervedamos į studentų asmenines sąskaitas iki einamojo mėnesio 27 dienos. Pinigai studentus pasieks jau artimiausiu metu.

Valstybinis studijų fondas pažymi, kad socialinė stipendija nėra įskaičiuojama į šeimos arba vieno gyvenančio asmens gaunamas pajamas, todėl studentui arba jo šeimai, siekiančiai gauti arba prasitęsti socialinę pašalpą ar paramą, pažymos apie paskirtą socialinę stipendiją į socialinius paramos skyrius pristatyti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų