REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos finansų ministerija griežtai sukritikavo tarptautinės reitingų agentūros „Moody's Investors Service“ sprendimą sumažinti Graikijos skolinimosi reitingą nuo Ba1 iki B1 su neigiama perspektyva, praneša„RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Šis „Moody's“ sprendimas sumažinti reitingą yra absoliučiai nepagrįstas, nes jį priimant nebuvo atsižvelgta į ekonomines sąlygas, su kuriomis susiduria Graikija. Be to, sumažinimo mastas ir momentas, kada ši reitingų agentūra nusprendė paskelbti savo sprendimą, visiškai nesuprantamas ir kelia rimtų abejonių“, - teigiama Graikijos finansų ministerijos pranešime.

REKLAMA

„Moody's“ teigimu, sprendimas sumažinti reitingą pagrįstas tuo, kad struktūrinėms reformoms ir fiskaliniam konsolidavimui, kuriuos vykdo Graikijos vyriausybė, vis dar iškyla rimtų rizikų, be to, šalis vis dar susiduria su nemažais sunkumais dėl mokesčių surinkimo.

Tačiau Finansų ministerija tvirtina, kad agentūra neatsižvelgė į Graikijos pažangą vykdant reformas. Kaip žinoma, šalies vyriausybė vykdo antikrizinę programą mainais į mažiau nei trejiems metams skirtą 110 mlrd. eurų paramą.

REKLAMA
REKLAMA

„Išvados, kurias skelbia agentūra savo pareiškime, neatitinka tos pažangos, kuri buvo pasiekta per pastaruosius mėnesius“, teigiama ministerijos pareiškime.

Be to, agentūra iš anksto paskelbė išvadą, esą ES nepavyks pratęsti kreditinės paramos Graikijai, nors galutinis sprendimas šiuo klausimu dar nepriimtas, pastebi Graikijos finansų ministerija.

Finansų ministerija kritikuoja agentūros išvadas, įskaitant ir dėl Graikijos galimybės sumažinti savo biudžeto deficitą, fiskalinės sistemos sunkumus ir skolos lygį. Pavyzdžiui, biudžeto pajamos 2010 metais padidėjo 6 proc., kai šalies BVP smuko 4,5 proc., pastebi Finansų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija kaltina „Moody's“ tuo, kad agentūra ignoravo ES ketinimą toliau remti šalis, išgyvenančias problemas dėl didelės valstybės skolos. Graikijos pasiekimus įgyvendinant reformas kas tris mėnesius vertina ekspertai iš Europos Komisijos, Europos centrinio banko, ir Tarptautinio valiutos fondo, kurie nurodo, kad reformų programa vykdoma pagal numatytus terminus, pastebi Graikijos vyriausybė.

„Galiausiai dabartinis „Moody's“ reitingo sumažinimas daugiau byloja apie agentūros atsakomybės nebuvimą nei apie tikrąją Graikijos ekonominę situaciją. (...) Bet kokiu atveju, šis sprendimas jokiu būdu neatsilieps Graikijos, kuri tebegauna lėšas per kreditinės paramos mechanizmą, finansavimui“, - prie tokios išvados priėjo Graikijos finansų ministerija.

Toks neįprastai griežtas Graikijos finansų ministerijos pareiškimas buvo paskelbtas praėjus maždaug valandai po to, kai buvo pranešta apie reitingo sumažinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų