REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Pirkčiau malkų, gali būti ir žalios“, – rašo vienas internautas automobilių forume. „Ar jau sudėjo vištos kiaušinius?“ – klausia vyras telefonu. Rodos, visai nekalti pokalbiai iš tiesų yra paslėptos žinutės, kurias suprasti gali tik ne kartą susidūrę su nelegalia prekyba ir kontrabanda.

REKLAMA
REKLAMA

Čia žaliomis malkomis vadinamas žymėtas žalia spalva ir ūkio reikmėms skirtas dyzelinis kuras, o kiaušiniai reiškia vadinamąją  „naminukę“. Bijodami baudų, įvežtinio kuro, kontrabandinių cigarečių, alkoholinių gėrimų ir cukraus prekeiviai ne tik nedrįsta telefonu garsiai tarti savo parduodamų daiktų pavadinimų, bet ir kruopščiai atsirenka klientus.

REKLAMA

Įsivežti kurą nedraudžiama

Kylant ir krintant degalų kainoms ne vienas šalies vairuotojas susiėmė už galvos ir automobilio vairą iškeitė į viešojo transporto bilietėlį.

Gyvenantiems pasienyje lietuviams kuro kainų šuoliai problemų nesukėlė – kirtę Rusijos ar Baltarusijos sieną jie bakus gali pripildyti kone perpus pigesnio kuro. Ne tik pripildyti, bet vėliau bako turinį pasidalyti ir su šeima, o kartais – ir su kaimynais.

REKLAMA
REKLAMA

Automobilių bakais į Lietuvą vežamas benzinas iš Baltarusijos, Rusijos. Važinėjantys įsipilti pigesnių degalų į užsienį lietuviai pasakojo, kad populiariausia tokiems dalykams mašina – senesnis „Volksvagen Passat“, kurio kuro bako talpa – 90 ir daugiau litrų. Lietuvos įstatymai leidžia kartu pasiimti ir 10 litrų kuro talpyklą. Keliaudami per sieną jie kuro nė neslepia, nes šito šalies įstatymai nedraudžia. Todėl spėriau besisukantieji Lietuvos sieną kerta ir du tris kartus per dieną.

Dyzelinas atkeliauja vilkikų bakais. Pilno kelių šimtų litrų bako užtenka ne tik vilkikui grįžti į Lietuvą, bet ir atvežti tautiečiams pigesnių degalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pigiau litu

Nors įsivežti kuro į Lietuvą galima, prekiauti juo draudžiama, bet nusipirkti pigesnio nei degalinėse kuro gali kone kiekvienas, panoręs sutaupyti – reikia tik „pažinčių“. Į naujus klientus prekeiviai žiūri įtariai, nes tokiais kartais apsimeta ir policijos pareigūnai, bet žinių apie parduodamą dyzeliną ir benziną galima rasti net internete. Kai kurie net skelbia „važinėjantys po Lietuvą“, tad kuro užsisakyti gali ir mažų miestelių gyventojai.

Lietuvoje litras dyzelinio kuro degalinėje kainuoja nuo 4,17 Lt iki 4,25 Lt, atvežtinio kuro prekeiviai jo įsigyti siūlo nuo 2,65 Lt. Benzino įsigyti galima mokant 3,4–3,6 Lt už litrą, degalinėje 95 rūšies benzinas kainuoja apie 4,55 Lt. Nėra ko stebėtis, kad norinčiųjų pigesnio kuro atsiranda ne vienas. „Kai tokios kuro kainos degalinėse, tik kontrabandinį kurą ir pirkti“, – sakė viena pašnekovė, gyvenanti nedideliame kaimelyje. Benziną ji perka iš pažįstamo žmogaus, kuris kuro atsiveža iš Baltarusijos. Ji atskleidė, kad kuro prekeivis taip bijo pareigūnų, jog net kalbantis telefonu negalima minėti žodžio „kuras“ ar „benzinas“.

REKLAMA

Pirkėjai kuro ieško ir nedideliais kiekiais – 50 litrų kas porą savaičių, ir itin dideliais – nuo 200–300 litrų iki tonos ir daugiau.

Per sieną – tik du pakelius

Prekyba kontrabandinėmis cigaretėmis Lietuvoje paplitusi dar labiau nei prekyba degalais. Tiesa, sugriežtinus įstatymus per sieną įsivežti galima ne bloką, o du pakelius cigarečių, todėl kontrabandininkai smarkiai rizikuoja.

Į Lietuvą cigarečių blokai dažniausiai atkeliauja iš kaimynių Baltarusijos ir Rusijos paslėpti kituose daiktuose. Kontrabandininkai mėgsta automobilį „Mercedes A160“ – jo dvigubose grindyse telpa ne vienas blokas rūkalų, dažnai įstatymų pažeidėjai nuo pasieniečių sprunka pasirinkę keturių varomų ratų „Subaru Legacy“.

REKLAMA

Cigaretės tik pažįstamiems

Cigaretės, kaip ir degalai, gaunami per pažįstamus žmones arba turguje. Ten rusiškomis ir baltarusiškomis banderolėmis pažymėtus rūkalus iš po skverno dažniausiai siūlo savaitgaliais, kai tikimybė, kad policijos pareigūnai tikrins turgavietes, nedidelė. „Cigaretes iš Baltarusijos pradėjau pirkti, kai pažįstamas paminėjo, kad gali jų gauti. Pagalvokite – anksčiau rūkymo diena man kainavo 8 litus, dabar – 3,50 Lt“, – pasakojo „Ekonomika.lt“ kalbinamas rūkalius.

Rūkaliai teigia cigaretes perkantys ne tiesiogiai iš kontrabandininkų, bet iš perpardavėjų. „Kontrabandininkai gauna savo dalį, perpardavėjai – savo, o aš pigiau rūkau“, – pasakojo dar vienas vaikinas, rūkalus iš karto perkantis blokais. Jam dešimt cigarečių pakelių kainuoja 47 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai daug gyventojų užsiima kontrabanda, Baltarusijos siena visai netoli. Turintieji leidimus arba žinantieji kelius dažnai vaikšto pirmyn atgal, parsigabena cukraus, degtinės, cigarečių, degalų. Cigarečių pakelis priklausomai nuo rūšies kainuoja maždaug 2 litais pigiau nei parduotuvėje, o kuo toliau nuo sienos, tuo prekė brangesnė“, – atskleidė iš Varėnos krašto kilusi dar viena savaitraščio pašnekovė.

Pašnekovai neslėpė, kad kontrabandines cigaretes prekeiviai brangina tada, kai pabrangsta ir rūkalai Lietuvoje. Ne vienas tvirtino, kad mielai pirktų rūkalus ir Lietuvoje, jei šie kainuotų pigiau.

REKLAMA

1 000 proc. pelnas

Muitininkai patvirtino, kad dažniausiai pasienyje sulaikomi nelegalūs cigarečių kroviniai. Rūkalus slepia visur: automobilių ratuose, kuro bakuose, po variklių dangčiais, specialiai įrengtose slėptuvėse automobiliuose, traukinių gabenamose cisternose ir panašiai.

Dėl nelegaliai vežtų rūkalų Lietuvos muitinė 2010 metais pradėjo 86 ikiteisminius tyrimus. Ikiteisminis tyrimas pradedamas tada, kai sulaikytų prekių vertė yra didesnė nei 32 tūkst. litų. „Reikėtų pabrėžti, kad 92 proc. sulaikytų cigarečių yra priskiriama stambiajai kontrabandai“, – sakė Muitinės departamento generalinis direktorius Antanas Šipavičius.

REKLAMA

Tabako gaminių kontrabanda – viena pelningiausių kontrabandos rūšių. Skaičiuojama, kad legaliai pagamintus tabako gaminius įsigijus trečiosiose šalyse ir juos neteisėtai realizavus Europos Sąjungos valstybių juodojoje rinkoje, gaunamas iki 1 000 proc. dydžio pelnas.

Atlikus Lietuvos muitinės 2010 m. sulaikytų cigarečių analizę, pateikiama išvada, kad daugiau nei 78 proc. muitinės sulaikytos cigarečių kontrabandos yra skirta ne Lietuvos, o kitų ES valstybių juodajai rinkai.

TIK FAKTAI

2010 metais muitininkai sulaikė 211 mln. vienetų kontrabandinių cigarečių, kurių vertė – 69,3 mln. litų. Palyginti su 2009 metais, sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekis išaugo beveik dvigubai: buvo sulaikyta 120 mln. vienetų, kurių vertė – 36,1 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl stambios cigarečių kontrabandos 2010 m. muitinė yra pareiškusi įtarimus 102 asmenims. Tarp jų – vairuotojai, kurie nelegaliai vežė cigaretes per sieną, asmenys, krovę kontrabandines prekes, nusikalstamos veikos organizatoriai.

2010 metais Lietuvos juodojoje rinkoje daugiau nei dešimt kartų padidėjo nelegaliai įvežamų baltarusiškų rūkalų kiekis.

Legaliai į Lietuvą galima įsivežti 2 pakelius cigarečių. Anksčiau buvo leidžiama vežtis vieną bloką (10 pakelių) cigarečių.

2010 metais pradėti 86 ikiteisminiai tyrimai dėl stambios cigarečių kontrabandos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų