REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmąją pavasario dieną lengviau atsikvėpė ir žmonės, ir gyvūnai. Pagaliau žiema, bent jau kalendorinė, pasibaigė ir gamta pradeda naują – atgimimo – etapą.

REKLAMA
REKLAMA

Saulutei kasdien vis skaisčiau šviečiant, neberimsta ir Panevėžio gamtos mokykloje globojami paukščiai ir žvėrys. Šiaurės Amerikos meškėnas jau kelintą dieną primygtinai beldžia į stiklą, už kurio prasnaudė visą žiemą, ir prašosi išleidžiamas į lauke esantį aptvarą.

REKLAMA

Pavasario atėjimą jaučia ir kiti Gamtos mokyklos globotiniai.

Į prieš gerą dešimtmetį mokykloje įkurtą daktaro Aiskaudos ligoninę ir šią žiemą pateko ne vienas nukentėjęs paukštis, gyvūnėlis.

„Žiema buvo labai šalta, baiminomės, kad daug gyvūnų, paukščių nukentės, tačiau antplūdžio nebuvo“, – pasakoja Gamtos mokyklos direktorė Regina Kliminskienė.

Globojamų paukščių būrį žiemą papildė gerų žmonių atvežta susižalojusi sniegenų porelė, didžioji zylė. Sparnuočiai pagydyti ir sėkmingai sulaukė pavasario.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak direktorės, paukščiai ir gyvūnai į Gamtos mokyklą atvežami ne tik iš miesto, rajono, bet ir iš visos apskrities.

„Žmonės labai gailestingi, atjautūs. Net sunku patikėti, kai skaitai, kad vis daugėja gyvūnų skriaudėjų, kankintojų. Laimei, Gamtos mokykloje su tokiais nesusiduriame“, – pasakoja mokyklos metodininkė Rima Ivanauskienė.

Dažniau Gamtos mokykla sulaukia telefono skambučių su klausimais, ką daryti su vienu ar kitu sužeistu gyvūnėliu.

„Dažnai teirautasi, ką daryti su šuns atkapstytu ežiu. Kaip žinome, ežiai žiemą užsikasę miega, o kai jie atkasami, žmonės nežino, ką daryti. Siūlosi mums atvežti. Visada patariame užkapstyti ir palikti netoli tos vietos, kur rado. Nereikia toli nunešti ir rastų šikšnosparnių“, – pasakoja R. Ivanauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pasidžiaugė naujai apsigyvenusia porele gražių auksinių fazanų. Ypač puošnumu išsiskiria patinėlis, bet puikuotis savo grožiu jam dar anksti, meilės sezonas prasidės kiek vėliau, pavasariui įsibėgėjus.

Pirmąją kalendorinio pavasario dieną šviečiant saulei smagu buvo ne tik gyvūnams, Panevėžio gamtos mokykloje šurmuliavo tradicinis pavasarinis renginys „Mažoji gamtos enciklopedija – Pelėdžiukas 2011“.

Jame dalyvavo didelis būrys gamtą mylinčių mokinių iš visų miesto mokyklų. Mažieji konkurso dalyviai 11 kartą mokykloje vykstančiame renginyje varžėsi keliose rungtyse. Beveik 30 dalyvių teko pačios įvairiausios rungtys, praktinės užduotys.

Sėkmingai įvykdęs visas užduotis, pirmąją vietą laimėjo Kazimiero Paltaroko gimnazijos 3 klasės mokinys Vytis Paliukas, antrąją ir trečiąją vietas pasidalijo „Verdenės“ mokyklos ketvirtokė Gabija Varanauskaitė ir Vytauto Mikalausko menų mokyklos 2 klasės mokinė Erika Šeštokaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų