REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netrukus po restauracijos bus atidarytas Kretingos dvaro malūnas, kuriame įrenginėjama etnografinė ekspozicija „Saulės ratu“.Joje lankytojai galės susipažinti su mūsų senolių žemės darbais ir įrankiais, išdėstytais pagal metų laikus, informuoja LTV naujienų laida „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Sovietmečiu nuniokotas Kretingos dvaro malūnas ketverius metus buvo restauruojamas. Tačiau neišlikus autentiškam inventoriui, jame nutarta įrengti etnografinę ekspoziciją.

REKLAMA

„Nusprendėm, kadangi visi esam nuo žagrės, ir parodyti mūsų protėvių žemdirbius metų cikle. Ji vadinsis tiesiog „Saulės ratas“ arba „Laiko keliu“.Tiesiog pasivaikščiosim nuo ankstyvo pavasario iki žiemos, kai vėl reikia budinti tą mūsų žemelę“, – teigė Kretingos muziejaus Etnografinio skyriaus vedėja Nijolė Vasiliauskienė.

Daugiau kaip šimtmečio liaudies buities eksponatai – iš Kretingos muziejaus fondų. Užgavėnių kaukės, senovinės piestos, kuriomis senoliai trindavo grūdus, trinamosios akmens girnos, liudijančios akmens amžiaus žemdirbystę. Plūgai, mėšlakapės, moliniai indai, kuriais į laukus nešdavo vandenį. Sūrmaišis, sviesto plaktuvai ir kiti įnagiai iš lietuvių žemdirbių praeities.

REKLAMA
REKLAMA

Nemaža ekspozicijos dalis paskirta linui, kuris ne tik rengdavo mūsų senolius, bet tikėta, kad saugojo ir nuo piktų jėgų.

„Manau, kad atėjusiam čia tiek jaunam, tiek senam, kiekvienam čia mūsų ta ekspozicija turėtų užgaut širdį ir paliesti visas sielos kerteles. Lauksim šį pavasarį, šią vasarą atvažiuojant iš visos Lietuvos kompelių ir iš toliau“, – tvirtino N. Vasiliauskienė.

Vandens malūnas duris lankytojams atvers per Velykas. Čia įrengta ekspozicija tikimasi taps aliternatyva Žiemos sodui, kuris pavasarį bus uždarytas remontuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų