REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naftos produktus išgaunančių šalių gyventojai privalo jausti daugiau tokių išteklių naudos, BBC teigė milijardierius George'as Sorosas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, neramumai Libijoje yra revoliucija prieš korupciją, kurią sukėlė piktnaudžiavimas iš naftos pramonės gautais pinigais. G. Sorosas aiškino, kad daugiau skaidrumo ir atsakomybės reikėtų ir kitoms naftos pramonės šalims, tokioms kaip Rusija bei Saudo Arabija.

REKLAMA

Libijoje kiekvieną dieną išgaunama 1,6 mln. barelių naftos, šalis yra 17-ta pagal naftos gamybos kiekį pasaulyje. Muammaro Gaddafi turėta valdžia laikėsi ant milijardinės pajamas į biudžetą nešusių naftos pinigų, kurie plūdo į šalį.

Kalbėdamas apie per pastaruoju metu Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose nusiritusias protestų bangas, G. Sorosas teigė: „Revoliucijas sukėlė gyventojų protestai prieš korupciją. Korumpuoti valdininkai yra šeriami pinigais, kurie gaunami iš natūralių gamtos išteklių.“

REKLAMA
REKLAMA

„Skaidrumo, o dar svarbiau – atsakingumo, naudojant gamtos išteklius. Štai ko reikia, kad tokioje šalyje gyvenantys žmonės pajustų, kad ir jiems teikia naudą gamtos turtai“, – aiškino G. Sorosas.

„Libija iš naftos gavo nepaprastai didelius turtus, kuriais M. Gaddafi disponavo kaip savo asmeniniais. Dėl to dabar žmonės ir maištauja“, – teigė G. Sorosas.

Jo teigimu, Jungtinėms Amerikos Valstijoms (JAV) ir Europai reikia aktyviau remti Libijos revoliuciją, aktyviau palaikyti sukilimus ir kitose šalyse, kad vėliau ateisiantys naujieji režimai kuo geriau bendradarbiautų su Vakarais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kas dabar darosi Artimuosiuose Rytuose yra labai panašu į tai, kas dėjosi buvusioje Sovietų sąjungoje 1989–1991 metais. Tada sąjungos režimas buvo nukreiptas prieš Vakarus. Dabar Vakarai remia tokius sukilimus,“ – aiškino G. Sorosas.

„Labai svarbu, kad Europa ir JAV būtų revoliucijų priekyje, o ne už jų. Nes jei jos nepalaikys sukilimų, tai praras naujai atėjusių vyriausybių pasitikėjimą. Tačiau jei demokratinis pasaulis tinkamai ir užtektinai palaikys sukilimus, tai didelė tikimybė, kad naujai atėjusi valdžia skleis demokratiškas vertybes“, – BBC teigė G. Sorosas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų