REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis sostinės Grigiškių rajono gyventojų jau kelios savaitės kenčia nuo potvynio ir dėl to kaltina ant užtvankos esančią hidroelektrinę. Kol kas išsiaiškinti, ar tikrai dėl hidroelektrinės veiklos ištvino Vokės upė, nepavyksta, nes elektrinės savininkai neįvykdė aplinkosaugininkų nurodymų, informuoja LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Po aplink namus plytinčiu ledu įgriuvus – vandens iki juosmens, sako apsemtų sodybų šeimininkai. Grigiškėse Vokės potvynis neatslūgsta nuo vasario vidurio. Užlieta 5 ha teritorija, keliolika sodybų. Kol kas gyventojai paliko tik vieną namą.

REKLAMA

„Viskas dėl to, kad užtvankos savininkas pakėlė vandenį ir pristabdė Vokės srovę. Čia ne tik turto klausimas, bet ir sveikatos – kaimynai apsinuodijo, vandens apsemti gręžiniai“, – skundėsi apsemto namo savininkas Raimondas Mikalajūnas.

Grigiškių seniūnas Leonardas Klimovičius teigia, kad gyventojai turės patys spręsti iškilusias problemas, esą valdininkai negali nustatyti problemos priežasties.

Ant užtvankos veikiančios elektrinės savininkas tikina, kad elektrinė negali sukelti potvynio, nes potvynio zona yra keliais kilometrais aukščiau užtvankos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad truputį laikėm paaukštintą vandens lygį, mes tik gelbėjom gamyklą nuo galimo kanalo užšalimo, jei būtų užšalęs kanalas, tai Grigiškių fabrikas liktų be vandens“, – aiškino užtvanką ir elektrinę valdančios bendrovės „Hidromodulis“ direktorius Aloyzas Liaugaudas

Pasak Aplinkos apsaugos ministerijos, ledų sangrūdas išjudintų greitesnė upės tėkmė. Todėl bendrovei „Hidromodulis“ nurodyta iki šio vidurdienio nuleisti Grigiškių tvenkinį iki žemiausio čia leistino vandens lygio. O kad ir nusekus tvenkiniui veiktų Grigiškių fabrikas, vandenį jam pasirengę tiekti ugniagesiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau komisija pastebėjo, kad nuleista tik maždaug pusmetris, o iki žemiausio lygio trūksta 30 cm. Bendrovei gresia bauda.

„Bus surašytas privalomas nurodymas per parą jis turės tą lygį pasiekti. Mums toks lygis reikalingas tam, kad žinotumėm realią situaciją, ar elektrinė turi įtaką, kad semia žmonių namus, ar yra tik kamščiai“, – teigė aplinkos apsaugos agentūros Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Salomėja PRANAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų