REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Statistikos departamentas paskelbė duomenis apie transporto ir paslaugų sektoriaus rodiklius paskutinį 2010 metų ketvirtį. Kelių transporto ir logistikos įmonės toliau tęsė augimą - jų pardavimai per metus išaugo atitinkamai 24 proc. ir 49 proc.. Informacinių paslaugų sektoriaus vis užtikrinčiau didino pardavimus. Toliau mažėjo telelekomunikacijų ir leidybos įmonių pardavimai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu orientuoti į vidaus rinką paslaugų sektoriai, pusantrų metų kritę į duobę, pradėjo rodyti pirmuosius atsigavimo ženklus.

REKLAMA

UAB „Creditreform Lietuva“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Trumpa akcentavo: „Geriausia naujiena ta, kad pasibaigė kritimas daugelyje paslaugų sektorių. Reikia išskirti valymo ir reklamos veiklas, kur tendencijų kryptis pagaliau tampa teigiama. Ketvirtojo ketvirčio rezultatus dar reikia vertinti atsargiai, nes paprastai apie 40 proc. pajamų paslaugų įmonės gauna pirmąjį pusmetį, 60 proc. - antrąjį pusmetį. Paslaugose sukuriama didesnė pridėtinė vertė, čia daugiau įdarbinama žmonių. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad net ten, kur pardavimai augo kelis ketvirčius iš eilės, dar nebuvo didinamas darbuotojų skaičius“.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonių mokumą vertinanti UAB „Creditreform Lietuva“ įvertino atskirų paslaugų šakų rizikingumo tendencijas.

Kelių transporto įmonės tęsė augimą

Kelių transporto įmonės tęsė ankstenį augimą. Apie tvarų šio sektoriaus atsigavimą liudija ne tik didėjančios pardavimų apimtys, bet ir didėjantis darbuotojų skaičius bei išaugusios investicijos į transporto priemonių įsigijimą (per II pusmetį - pusantro karto, lyginant su pirmu pusmečiu).

Tiesa, keleivinio transporto, ypač taksi, įmonių pardavimai dar traukiasi. Keleivinio transporto įmonės atsidūrė tarp augančių degalų kainų ir mažos vidaus paklausos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per penkis mėnesius kelių transporto įmonių, kurios yra mažos rizikos reitingo grupėse, pagausėjo nuo 10 proc. iki 19 proc., o didelės rizikos įmonių dalis sumažėjo nuo 36 proc.  iki 22 proc.. Viena iš priežasčių – silpniausios įmonės pasitraukė iš rinkos.

Tačiau išlieka ryškūs skirtumai, atskirų transporto įmonių reitingo skirtumai. Skirtingai nuo kitų ūkio šakų, čia mažiausiai rizikingos yra vidutinio dydžio įmonės, kurių metinė apyvarta siekia nuo 5 iki 25 mln. litų – 36 proc. tokių įmonių yra žemos rizikos klasėse, tuo tarpų stambiausių įmonių – tik 25 proc.. Priežastis – stambiausių įmonių augimas ankstesniais metais buvo finansuotas skolintomis lėšomis. Tuo tarpu gausiausioje skaičiumi mažesnių įmonių grupėje 17 proc. yra žemos rizikos klasėse, o 23 proc. - didelės rizikos klasėse.

REKLAMA

Logistikos ir ekspedijavimo įmonės, kurių bendri ketvirčio pardavimai per metus išaugo pusantro karto, pagal riziką pasidalinusios taip: virš 50 proc. stambių ir vidutinių (iš 248 įmonių) yra mažos rizikos grupėse. Tuo tarpu mažos įmonės (apyvarta mažiau nei 5 mln. Lt per metus) yra kur kas rizikingesnės - tik 20 proc. yra mažos rizikos grupėse, o 23 proc. - didelės rizikos.

Pasitvirtino vasario mėnesį „Creditreform“ paskelbtoje apžvalgoje pastebėtos apgyvendinimo įmonių teigiamos tendencijos. Priežastis - didesnė orientacija į eksportą (užsieniečių apgyvendinimą) ir nuo gegužės mėnesio augantis kambarių užimtumas.

REKLAMA

IT paslaugų sektorius, netekęs valstybinių institucijų užsakymų, apie metus ilgai trypčiojo vietoje. Tačiau antrą ketvirtį padidėjęs pardavimų augimas paspartėjo antroje metų pusėje. Augimas šioje šakoje pagaliau gali būti laikomas tvariu. Šiame sektoriuje tik 10 proc. yra didelės rizikos grupėse, daugiausiai smulkių. IT paslaugų sektoriuje daugiau nei kitose paslaugų šakose steigiama naujų įmonių.

Tekomunikacijų sektorius yra vienas iš tų, kur pajamos toliau mažėja, visų pirma dėl mažėjančių kainų. Tačiau šio sektoriaus rizika yra maža – didelė kapitalo bazė, investicijos buvo padarytos anksčiau, teigiami pingų srautai, optimizuotos išlaidos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dar sunkius laikus išgyvena leidybos, garso bei vazdo įrašų ir programų transliavimo įmonės. Tiesa, ketvirtąjį ketvirtį kiek atsigavo radijo transliavimo ir garso įmonių pardavimai. Tuo tarpu televizijos programų rengimo ir transliavimo įmonių IV ketv. pajamso nukrito ketvirtadaliu. Tai galėjo būti susiję su tuo kad net prieš Kalėdas reklamos užsakovai rinkosi pigesnes paslaugas. Šioje veiklos srityje 35 proc. įmonių yra mažos, o 15 proc. įmonių - didelės rizikos klasėse.

Profesinės, mokslinės ir techninės veiklos įmonės yra lūžio taške

Aiškūs lyderiai buvo konsultacinės įmonės, kurių ktvirtojo ketvirčio pardavimai per metus išaugo net 40 proc. Tai susiję su ES paramos projektų įgyvendinimu.

REKLAMA

Buhalterinių paslaugų įmonių pardavimai išaugo per metus 25proc.. Iš dalies tai susiję su šių paslaugų pirkimu rinkoje, bet labiau su dideliu nuosmūkiu pernai. Tuo tarpu teisinių paslaugų įmonių pardavimai mažiau buvo smukę ir mažiau pakilo 2010 mtų pabaigoje.

Reklamos paslaugų įmonių pajamos du ketvirčius iš eilės rodo nedrąsius atsigavimo ženklus. Tiesa, lyginant su dviejų metų rodiklais, pardavimai smukę trečdaliu. Kiek geresni rinkos tyrimo įmonių rodikliai.

Geriausia naujiena, kad bent IV ketvirtį kiek atsigavo labiausia kritęs architektūrinių ir matavimo paslaugų įmonės.

REKLAMA

Administracinės ir tyrimų veiklos įmonių rezultatai labai skirtingi

Labiausiai šioje sustambintoje veiklos šakoje pardavimus didino nuomos ir išperkamosios bendrovės (20 proc.).

Įdarbinimo įmonės tesė augimą, o ketvirtąjį ketvirtį net buvo pardavimų šuolis. Tačiau reikia pastebėti, kad šioje veiklos rūšyje yra daug naujų ir vienadienių įmonių didelės rizikos grupėse yra daugiau įmonių nei kitose paslaugų šakose.

Kelionių agentūrų veikla sezoniška, tačiau ir II pusmečio metiniai pardavimai buvo 3proc. mažesni nei 2009 metais. Panašus (2 proc. per metus) ir apsaugos bendrovių pardavimų sumažėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pastatų valymo ir eksploatavimo bendrovės po 7 ketvirčių smukimo parodė ketvirčio pardavimų augimą (11 proc. lyginant su 2009 metų ketvirtuoju ketvirčiu). Tai ypač džiugus ženklas, nes čia kainuos nuo 2008 metų pabaigos iki 2010 metų trečiojo ketvirčio nukrito net 22 proc.

Pirmasis ketvirtis yra sunkesnis daugeliui paslaugų įmonių (išskyrus teikiančioms audito paslaugas). Tvaresnio augimo daugelyje paslaugų šakų galima tikėtis tik nuo 2011 metų vidurio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų