REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkų grikių kruopų kainų pakilimą 2010 m. vasarą galima paaiškinti „tyliu prekybos tinklų suokalbiu“, pareiškė Rusijos federalinės antimonopolinės tarnybos atstovas Timofejus Nižegorodcevas, kuriuo remiasi „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, suokalbiai rinkoje būna skirtingi. Vienu atveju, kompanijų atstovai susitinka ir susitaria dėl kainų, o kitais atvejais jie, „paklusdami tam tikrai logikai, pagal kurią kiekviena kompanija gauna tam tikrą pelną, veikia vieningai“.

REKLAMA

T. Nižegorodcevas papasakojo, kaip galima nustatyti „tylųjį suokalbį“, jeigu konkrečių įrodymų (pavyzdžiui, telefono pokalbių įrašų) nėra. Pasak jo, jeigu kompanijos bus įtariamos tokiu suokalbiu, jos turės paaiškinti, kodėl kaina didėja, nors jų išlaidos neauga.

Anot T. Nižegorodcevo oponento „X5 Retail Group“ vadovo Levo Hasio, kartais prekybos tinklai didina prekių iš sandėlių kainas, žinodami, kad naujos tiekiamos partijos bus parduodamos brangiau. Pasak jo, 2010 m. vasarą grikiai pabrango dėl objektyvios priežasties - sausros.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai tam tikros teritorinės antimonopolinės tarnybos vadina tai „tyliu suokalbiu“, mes tvirtiname, kad tai vien politikavimas, ir nei su ekonomika, nei su realiu konkurencijos valdymu nesusiję“, - L. Hasio žodžius cituoja „RIA Novosti“.

Grikiai Rusijoje 2010 metais pabrango beveik tris kartus. Vasarą buvo juntama ypač didelė jų paklausa: daugelyje šalies parduotuvių jie tiesiog dingo nuo lentynų. 2011 metais grikiai nenustojo brangti: jau pačioje sausio pradžioje grikių kruopos pabrango 3 procentais. Tuo pačiu buvo skelbiama, kad grikių eksportas iš Rusijos į užsienį smarkiai išaugo: per pirmuosius dešimt 2010 metų mėnesių, palyginti su analogišku 2009 m. laikotarpiu, eksportas padidėjo 59,5 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų