REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje vakar prasidėjęs visuotinis gyventojų surašymas dar labiau sumažins šalies gyventojų skaičių. Mat remiantis Jungtinių Tautų ir „Eurostat“ reikalavimais, visi gyventojai, išvykę iš Lietuvos daugiau nei metus, jau laikomi emigravusiais ir į mūsų gyventojų sąrašus nebus įtraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo 1–14 dienomis gyventojai galės atsakyti į 29 klausimus elektroniniu būdu. Kitus gyventojus nuo balandžio 5 iki gegužės 9 dienos aplankys surašinėtojai.

REKLAMA

„Tie, kurie išvyko prieš metus ar daugiau, jau yra emigrantai, – teigė Statistikos departamento atstovė Birutė Stolytė. – O jei dar nėra metų, kai išvykę, tai šeimos nariai, esantys Lietuvoje, pasakys, ar tik laikinai išvykę, ar ruošiasi kitoje šalyje gyventi. Jei nežinome, ar grįš, užrašysime, jog emigravo. O žmonių, išvykusių prieš daugiau nei metus, sąrašuose tikrai nebus“.

Tačiau ar neatsitiks taip, kad darbo netekę Lietuvos gyventojai, šiuo metu dirbantys Ispanijoje pomidorų plantacijose, Airijos sumuštinių fabrikėliuose ar tiesiog klajojantys po įvairias valstybes ir ieškantys bent laikino uždarbio, liks neįrašyti į jokių valstybių gyventojų sąrašus? Nesvarbu, kad ir kitose Europos Sąjungos valstybėse šiemet vyks visuotinis gyventojų surašymas. Anot B.Stolytės, tokie žmonės užsirašys kitose valstybėse. Statistikos departamento darbuotojai tikina, kad 5899 surašinėtojai suskaičiuos Lietuvoje net ir savus benamius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau į Amerikos, Azijos, Australijos žemynus išvykę lietuviai nebus net suskaičiuoti. Visuotinis surašymas vyksta tik Europos Sąjungoje.

Šis skaičiavimas valstybės biudžetui kainuos 29,6 mln litų, ES veikėjų sudarytas klausimynas papildytas lietuviškais klausimais. Panorėjusieji galės atsakyti, kokios yra tautybės, kokia jo gimtoji kalba ir kokią išpažįsta religiją.

Tačiau per sunku arba nebeįdomu buvo klausti apie tuos, kurių Lietuvoje jau seniai nebėra: kiek šeimos narių, dėl kokių priežasčių, prieš kiek metų ir į kokias valstybes išvyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O per 20 nepriklausomybės metų iš Lietuvos emigravo apie 450 tūkst. gyventojų. Pernai išvyko 85 tūkst. mūsų žmonių. Tokius oficialius duomenis Statistikos departamentas gauna iš Migracijos departamento. Populiariausios šalys, kur emigruojama, – Jungtinė Karalystė, Airija, Ispanija, Vokietija, JAV, Norvegija. Tačiau, Migracijos departamento duomenimis, Lietuvos piliečių yra ir Azijoje, Afrikoje, Australijoje ir Okeanijoje, Centrinėje Amerikoje.

Statistikos departamentas taip pat turi duomenų apie mūsų buvusius gyventojus, užsienyje susituokusius su užsieniečiais.

REKLAMA

Statistikos departamento generalinio direktoriaus pavaduotoja Dalia Ambrozaitienė patikino, kad žmonėms reikės nurodyti, kur gyveno vienus metus iki surašymo. Iš kurios valstybės atvyko ar grįžo. Kokia pagrindinė išvykimo į užsienį priežastis.

„Reikės nurodyti keturias išvykimo ar sugrįžimo priežastis – dirbo, mokėsi, nori ar nenori gyventi Tėvynėje, šeimos priežastis ar kitas, – paaiškino D.Ambrozaitienė. – Labai norime išsiaiškinti. Panašūs klausimai bus užduodami ir klausinėjant apie namų ūkį. Ar laikinai gyventojas grįžo, ar laikinai išvyko. Ir vėl prašysime nurodyti keturias priežastis“.

Olava STRIKULIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų