REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekspertai sako, kad krizė – tinkamiausias laikas verslininkams pertvarkyti savo verslą, o vartotojams – pakeisti vartojimo įpročius. Tarptautinės konsultacijų ir audito bendrovės „Pricewaterhouse Coopers“ atliktos apklausos duomenimis, net 72 proc. vartotojų pripažįsta, kad jų įpročiai per krizę gerokai pasikeitė. Geras gyvenimas vieną dieną gali pasibaigti, todėl net kai viskas labai sekasi, reikia kartais pagalvoti apie galimas nesėkmes ir joms deramai pasirengti.

REKLAMA
REKLAMA

Neužmirštama patirtis

Šeimos verslą išsaugoję kėdainiečiai Vilius ir Joana nelengvai paspruko nuo bankroto, tačiau tikina išmokę labai svarbią pamoką – tik ekstremalios aplinkybės atskleidžia tikrąsias bendradarbių galimybes. Krizė išretino kolegų gretas. Liūdniausia, kad pasitikėjimą prarado iki tol artimiausiais laikyti žmonės. Tačiau atsiskleidė kiti ilgus metus šalia buvę, bet nepastebėti žmonės.

REKLAMA

Be kita ko, Vilius „gavo“ dar vieną krizės dovaną – supratimą, kad sunkiausias dienas gali išgyventi turėdamas tik patikimą komandą. Sunkiausiu metu geriausiai pasirodė patyrę bendradarbiai, o jaunesni, susidūrę su pirmaisiais sunkumais, pakėlė sparnus. Kaip jiems sekėsi kitur? Blogai. Jie neprigijo. Gal tokia patirtis ir jiems bus naudinga?

Prarado tūkstančius

Dar prieš krizę iš aktyvaus verslo pasitraukęs kaunietis Rimas užsiėmė anksčiau uždirbtų pinigų investavimu į vertybinius popierius. Iki 2008-ųjų pradžios sėkme nesiskundė. Užklupus krizei reikėjo lėšas investuoti saugiau. Kilo mintis daugiau lėšų skirti nekilnojamajam turtui. Kaip tik tuo metu Lietuvoje veiklą pradėjo JAV registruota nekilnojamojo turto pardavimo, pirkimo ir nuomojimo kompanija, kuriai vadovavo lietuviai.

REKLAMA
REKLAMA

Tarpininkauti pasišovęs vyrukas vaizdžiai piešė atsivėrusias galimybes uždirbti Amerikoje perkant atpigusį nekilnojamąjį turtą. Ir vis prasitardavo, kad geriausias laikas investuoti jau baigiasi, nes nekilnojamasis turtas jau pradeda brangti, taigi reikia skubėti. Tai buvo 2008-ųjų spalis. Sudarius pirkimo sutartį jo atstovaujama kompanija pasirūpintų ne tik visais dokumentais, bet ir įsigyto būsto nuoma, taigi investicija, kukliausiais skaičiavimais, galėtų atsipirkti per 4–5 metus. Be kita ko, tarpininkas aiškino, kad gautą pelną iš karto galima investuoti toliau – pirkti kitą būstą užstačius pirmą, o trečiąjį pirkti užstačius antrąjį ir taip, kiek tik jėgos leidžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rimas patarimo kreipėsi į labiau patyrusius nekilnojamojo turto ekspertus. Šie jam patarė pasinaudoti nauja galimybe. Tačiau iki sutarties pasirašymo likus kelioms valandoms Rimas atšaukė susitikimą. Kaip tik tą dieną bankrutavo viena įmonė, ir jis prarado visas akcijas. Tačiau dabar Rimas net džiaugiasi – jis prarado apie 50 tūkst. Lt, o į JAV nekilnojamąjį turtą tą dieną investavęs jo draugas neteko beveik 2 mln. Lt.

Jaunasis ūkininkas Andrius sako, kad tik krizė jį privertė keisti ūkininkavimo būdą.

„Su broliu ekonomistu sudarėme kelis ūkio plėtros variantus. Išaugusios trąšų kainos privertė pagalvoti apie ekologinį ūkininkavimą. Šiandien, praėjus trejiems metams, mano ūkis jau pripažintas ekologiniu. Darbuojuosi netoli Kauno, todėl beveik visą užaugintą produkciją parduodu savo jėgomis“, – sako Andrius.

REKLAMA

Buvo ir liūdna pamoka – bankrutavo kaimynas, iš kurio Andrius mokėsi ūkininkauti. Stambus ūkininkas daug skolinosi, vykdė grandiozinius projektus, tačiau krizė iš perspektyvaus ir visoje šalyje garsaus ūkio nepaliko akmens ant akmens. Techniką kreditoriai jau išsivežė, fermose tylu, o laukuose antrus metus nei sėjama, nei pjaunama. Užstatyti net namai. Tokia vaizdinė pamoka.

Nepasiduoda minios instinktui

Krizė pamokė ir vartotojus. Štai Onutė iš Jonavos sako, kad per trejus metus labai pakito jos pirkinių krepšelis. Šeima pradėjo pirkti atidžiau – tik tiek, kiek reikia, ir tik kartą per savaitę. Į šiukšlių konteinerį maisto produktų beveik nepatenka.

REKLAMA

Prieš dvejus metus jonaviškių šeima grįžo į užmirštą ir apleistą sodą. Pernai užsiaugino daržovių, o šįmet augins ir bulvių. Be to, Onutė džiaugiasi krizės metais praradusi 5 kilogramus svorio.

Anykštėnas menininkas Viktoras sako, kad krizė jį išmokė savo kailiu patirti tai, apie ką ne kartą skaitė – geras gyvenimas vieną dieną gali pasibaigti, todėl net kai tau labai sekasi, reikia kartais pagalvoti apie galimas nesėkmes ir joms pasirengti.

Albinas ČAPLIKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų