REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Remdamiesi statistiniai duomenimis, Lietuvos draudikai iki šiol taikė skirtingus tarifus gyvybę ar sveikatą norintiems apsidrausti vyrams ir moterims. Tačiau Europos Teisingumo Teismas vakar, kovo 1 d. nusprendė, kad abiejų lyčių atstovams turi būti taikomos vienodos sąlygos.

REKLAMA
REKLAMA

„Draudimo sutartyse apdraustojo lytį įvertinti kaip rizikos veiksnį yra diskriminacija“, – nutarė Europos Teisingumo Teismas Liuksemburge.

REKLAMA

Anksčiau šį klausimą taip pat vertino ir Lietuvos moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, bet iki šiol draudikai savo kainynų nekoregavo. Teisingumo Teismo sprendimo vykdymas jiems bus privalomas, rašo Delfi.lt. Teismas įpareigojo vyrus ir moteris vienodai vertinti nuo 2012 metų gruodžio 21 dienos.

Remiantis naujuoju nutarimu, gyvybės ar sveikatos draudimas moterims brangs, o vyrams gali ir pigti. Draudikai prognozuoja, kad vidutinė draudimo įmoka didės.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol moterims Lietuvoje draustis gyvybę ar sveikatą kainavo pigiau nei vyrams. Draudimo bendrovės  rėmėsi statistikos duomenimis, kurie rodo, kad Lietuvoje tikimybė mirti 30 metų vyrui net du kartus didesnė nei tokio pat amžiaus moteriai. Vyrai iki 65 metų miršta triskart dažniau nei moterys. Lietuvos vyrų vidutinė gyvenimo trukmė yra 68 metai, moterų – 79 metai.

Draudimo sutarčių, pasirašytų iki Europos teisingumo teismo sprendimo įsigaliojimo, sąlygos keistis neturėtų. Pasak Draudimo priežiūros komisijos nario Dariaus Andriukaičio, jau galiojančių draudimo sutarčių sąlygas koreguoti galima tik šalių sutarimu, jeigu sutinka klientas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujosios rizikos vertinimo taisyklės ir draudimo kainos bus taikomos tik naujai pasirašomoms draudimo sutartims.

Vis dėlto tikėtis, kad draudimo sąlygos ir kainos visiškai suvienodės, neverta. „Nors nustatant tarifus nebebus galima klientų skirstyti pagal lytį, yra kitų svarbių detalių, pagal kurias vertinama rizika: draudėjo amžius, polinkis į ligas ir panašiai“, – teigė D. Andriukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų