REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žodis dziudo yra verčiamas kaip „švelnus būdas“, tačiau to nepasakysi apie smarkius dundėjimus, aidinčius iš Sankt Peterburgo gimnazijos, kurioje vyko Rusijos nacionalinės dziudo varžybos, rašo žurnalas „The Time“. Salėje, kurioje pilna gerbėjų ir buvusių kovotojų su išdarkytomis ausimis bei po ne vieną kartą sulaužytomis nosimis, nuolat pasigirsta šūksniai „Pribaik jį!“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip įprastai, vienas iš šio renginio rėmėjų yra miesto dziudo klubas „Yawara–Neva“, kurio garbės prezidentu yra šalies ministras pirmininkas Vladimiras Putinas. Nors šiais metais jam nepavyko atvykti į varžybas, tačiau, atrodo, kad salėje visi jaučia jo dalyvavimą.

REKLAMA

Nuo 2000 metų, kuomet V. Putinas pirmą kartą tapo Rusijos prezidentu, „Yawara–Neva“ kartu su klubo direktoriumi Arakdijumi Rotenbergu, buvusiu V. Putino vaikystės sparingo partneriu, staiga smarkiai iškilo. Šiais metais žurnale „Finans“ paskelbtame turtingiausių Rusijos gyventojų sąraše A. Rotenbergas pakilo per 17 vietų ir tapo vienu iš Rusijos milijardierių. Šiandien jo turtas siekia 1,75 mlrd. JAV dolerių (4,37 mlrd. litų). Tai tikrai nemažas turtas, žinant, kad iki V. Putino tapimo prezidentu, jis užsiiminėjo įprastu verslu ir skatino dziudo.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dalis A. Rotenbergo turto atėjo iš sandėrių su Rusijos valstybės valdoma gamtinių dujų monopolininke „Gazprom“. 2008 metais „Gazprom“ pradėjo pardavinėti A. Rotenbergui antrines savo kompanijas, konkrečiai tas, kurios tiekė ir statė vamzdynus. Jam perėmus kompanijų valdybą „Gazprom“ pradėjo teikti didžiulius užsakymus. Vien 2009 metais A. Rotenbergo įmonė „StroyGazMontaž“ laimėjo 19 tokių „Gazprom“ siūlymų. Kartais tai buvo pasiekta aukcionų metu, kuriuose ši kompanija buvo vienintelė pareiškėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš didžiausių „StroyGazMontaž“ konkurenčių yra kompanija, kurią valdo kitas V. Putino dziudo partneris Genadijus Timčenko. Pasak žurnalo „Finans“, šio prekiautojo nafta turtas siekia 8,9 mlrd. JAV dolerių (22,25 mlrd. litų) ir jis taip pat 1998 metais padėjo įkurti dziudo klubą „Yawara–Neva“. Abu vyrai neigia tai, kad V. Putinas padėjo jiems sukaupti tokius turtus.

„Pažintys su tokio rango valstybės vadovais mūsų šalyje dar niekam nepakenkė, tačiau padėjo visiems," – sakė A. Rotenbergas praeitų metų balandį, duodamas interviu dienraščiui „Kommersant“.

REKLAMA

2008 metais G. Timčenko teigė, kad pranešimai apie jo ryšius su V. Putinu yra „perdėti“ ir patikino, kad jo karjera nebuvo sukurta, remiantis „paslaugomis ar politinėmis pažintimis“.

Treneriai ir Rusijos dziudo čempionai didžiuojasi dėl to, kad yra artimi su V. Putinu, A. Rotenbergu ir „Gazprom“, kuris taip pat remia dziudo varžybas.

„Visi mes esame kartu, – sako varžybų organizatorius Vladimiras Gladčenko. – Mes turime politinį bei finansinį palaikymą, tad viskas, ką mes turime padaryti, yra tiesiog laimėti turnyrus.“

REKLAMA

Turint omenyje, kad „Yawara–Neva“ dziudo klubo biudžetas praktiškai yra beribis, tai pasiekti nėra taip jau sunku. Rusijos klubas jau septynis metus iš eilės tampa Europos dziudo čempionu. Tai yra daugiau nei bet kuris kitas klubas per visą istoriją.

Be A. Rotenbergo ir jo jaunesniojo brolio Boriso, kuris, pagal žurnalą „Finans“ nedaug atsiliko nuo savo brolio, turėdamas 1,75 mlrd. JAV dolerių turtą, šiai V. Putino dziudo grupei priklauso ir dar vienas „Yawara–Neva“ klubo įkūrėjas Vasilijus Šestakovas. 1999 metais, kuomet V. Putinas pirmą kartą tapo Rusijos ministru pirmininku, V. Šestakovas staiga metė savo dziudo trenerio darbą ir įsitraukė į politiką, padėdamas V. Putinui sukurti „Vieningąją partiją“. 2001 metais ši partija susijungė su kitomis partijomis ir pasivadino „Vieningosios Rusijos“ partija - politine mašina, kuri šiuo metu iš esmės apima visą šalies biurokratiją ir parlamentą. Šiandien V. Šestakovas yra Rusijos Dūmos pirmininko pavaduotojas ir priklauso kitai Kremliui lojaliai partijai – „Teisingoji Rusija“. V. Šestakovas nepatenka tarp Rusijos milijardierių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putino vaikystės treneris Anatolijus Rachlinas 2007 metais duodamas interviu dienraščiui „Izvestia“ sakė, kad V. Putinas Sankt Peterburgo vaikinus priima dirbti kartu ne dėl jų gražių akių, o dėl to, kad jis pasitiki išbandytais ir teisingais žmonėmis.

„Klubai be tokios politinės paramos užsidarinėja vienas po kito“, – sako Maskvos dziudo klubo treneris Sergejus Judajevas, stebėdamas kaip vienas iš jo kovotojų pralaimi kovą. – Yawara–Neva klubas išnaudoja savo pažintis. Po velnių, jų vietoje aš elgčiausi lygiai taip pat.“ Tai galbūt nėra švelnus būdas, tačiau, greičiausiai, patikimiausias būdas turėti pasisekimą Rusijoje, tai - turėti tinkamų pažinčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų