REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Astronomai mano, kad neseniai teleskopu „Very Large Telescope“ jų stebėtas reiškinys yra ne kas kita, o naujos planetos gimimas. Planetos – naujagimės atėjimą į pasaulį mokslininkai pastebėjo vienos į Saulės tipo jaunos žvaigždės apylinkėse – neseniai susiformavusi žvaigždė nuo Žemės yra nutolusi 350 šviesmečių, o ją surasti galima pietų pusrutulyje matomame Chameleono žvaigždyne. Stebėjimo rezultatai publikuojami žurnale „Astronomy and Astrophysics“.

REKLAMA
REKLAMA

Jei atradimas bus patvirtintas, tai bus jauniausia planetų sistema, kokią tik yra tekę stebėti mokslo istorijoje. Astronomams tai leistų išsamiau patyrinėti planetų susiformavimo procesus.

REKLAMA

„Very Large Telescope“ (VLT) objektyvą astronomai nukreipė į Chameleono T („T Chameleontis“, sutrumpintai - „T Cha“) žvaigždę, supamą dulkių ir dujų ūko. Jame mokslininkai pastebėjo properšą. Atradimo autoriai dviejose savo publikacijose samprotauja, jog tai galėtų būti besiformuojanti planeta.

Kad pamatytų dujų-dulkių ūko properšą, tyrėjai teleskopo VLT objektyvą turėjo pridengti specialia įranga, kuri absorbavo žvaigždės šviesą ir leido geriau matyti ūko properšą. Taip maždaug 992 mln. kilometrų atstumu nuo T Cha žvaigždės (kiek toliau nei Jupiteris nutolęs nuo Saulės) astronomai aptiko didelių matmenų objektą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jis – kur kas mažesnis už savo žvaigždę. Astronomai iškėlė prielaidą, kad aptiktasis objektas – rudoji nykštukė arba besiformuojanti planeta. Kol kas dar anksti tvirtinti, kad minėtas dangaus kūnas – planeta. Tad, tikrindama savo hipotezę, astronomų grupė planuoja žvaigždę dar sykį apžiūrėti po mėnesio.

Planetos susiformuoja iš dujų ir dulkių ūkų – tokie paprastai supa jaunas žvaigždes. Astronomai yra linkę manyti, kad planetų gimimas kosminiais masteliais trunka gana trumpai, tad užtikti planetos gimimą „pačiame įkarštyje“ yra gana sudėtinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planetų formavimosi procesų stebėjimas astronomams nėra naujiena. Mokslininkams jau yra tekę stebėti protoplanetų formavimąsi. Tačiau T Cha žvaigždės atvejis būtų ankstyviausias planetos formavimosi etapas, kokį tik yra pavykę užfiksuoti. Jei planetų skaičius mūsų galaktikoje yra toks, kokį neseniai apskaičiavo astronomijos ekspertai, tikėtina, kad ateityje astronomai stebės dar ne vienos planetos gimimo akimirkas.

Saulius Žukauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų